İngiltere’de 2 Başbakan Adayı

İngiltere’de 2 Başbakan Adayı

ABONE OL
22:39 - 21/07/2022 22:39
İngiltere’de 2 Başbakan Adayı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

İngiltere’de Başbakanlık koltuğu için eski Maliye Bakanı Rishi Sunak ile Dışişleri Bakanı Liz Truss yarışacak.

Muhafazakar Parti’nin ülke genelindeki 200 bin üyesiyle belirlenecek yeni lider, 5 Eylül’de açıklanacak.

Boris Johnson’dan boşalan liderlik koltuğuna seçilecek yeni isim aynı zamanda ülkenin yeni Başbakanı olacak.

Muhafazakar Parti liderliği için 11 kişi aday olmuş, dün yapılan son oylamayla ise aday sayısı 2’ye düşmüş oldu. Dünkü ve beşinci tur oylamada, Sunak oyların 137’sini, Truss 113’ünü, Penny Mordaunt ise 105’ini aldı. Son oylamada elenen isim Ticaret Bakanı Mordaunt oldu.

Goldman Sachs’da eski bankacı olan Sunak’ın maliye bakanlığı döneminde vergi oranları İngiltere’de 1950’lerden bu yana en yüksek seviyeye çıkmıştı. Vergileri düşüreceği vaadinde bulunan Liz Truss ise Brexit yanlısı kampanyanın baş aktörlerinden biri olarak biliniyor.

Mevcut anketler, Truss’un parti üyelerinin vereceği oylarda Sunak’ın önüne geçeceğine işaret ediyor.

Truss dünkü oylama sonucu yaptığı açıklamada, “Kazanmak için bu işin içindeyim. Başbakan olarak ilk günden itibaren işe koyulacak, partiyi birleştirecek ve Muhafazakar değerler doğrultusunda yöneteceğim” dedi.

Sunak ise Twitter’dan yaptığı açıklamada “Meslektaşlarım bugün bana güvendikleri için minnettarım. Mesajımızı ülkenin dört bir yanına ulaştırmak için gece gündüz çalışacağım” ifadelerini kullandı.

“Hasta la vista baby”

Bu arada Başbakan Boris Johnson dün son kez katıldığı parlamentodaki “Başbakan’a Sorular” oturumuna, “Terminator” filminin ünlü “Hasta la Vista baby” sözleriyle veda etti.

2019 yılından bu yana Başbakanlık yapan 58 yaşındaki Johnson partisinden aralarında bakanların da bulunduğu çok sayıda kişinin istifa etmesinin ardından 7 Temmuz’da Muhafazakar Parti liderliğinden ayrılacağını açıklamıştı.

Johnson’ın istifasına neden olan olayların başında Muhafazakar Parti’nin Parlamento’daki Grup Yöneticisi Chris Pincher hakkında son dönemde ortaya atılan iddialar yer aldı. Pincher, The Sun gazetesinde hakkında çıkan taciz haberlerinden sonra görevinden istifa etmişti.
Başbakan Johnson Chris Pincher hakkında geçmişte çıkan benzer iddialardan haberdar olmasına karşın onu bu göreve getirmekle suçlanıyordu.

Boris Johnson ayrıca, özellikle COVID-19 kısıtlamaları döneminde Başbakanlık Konutu’nda verdiği partiler nedeniyle eleştirilmişti.

VOA tarafından geçilen İngiltere’de 2 Başbakan Adayı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. İngiltere’de 2 Başbakan Adayı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan İngiltere’de 2 Başbakan Adayı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.