İngiltere Sığınmacıları Ruanda’ya Göndermekte Kararlı

İngiltere Sığınmacıları Ruanda’ya Göndermekte Kararlı

ABONE OL
10:40 - 15/06/2022 10:40
İngiltere Sığınmacıları Ruanda’ya Göndermekte Kararlı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

İngiltere, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) kararına rağmen sığınmacıları Ruanda’ya sınır dışı etmekte kararlı olduğunu bildirdi.

Sığınmacılar dün akşam, AİHM’in kararının ardından Doğu Afrika ülkesi Ruanda’ya gönderilemedi.

Ruanda’ya gönderilecekler arasında yer alan bir sığınmacının avukatının başvurusu üzerine AİHM, bu kişinin uçağa bindirilmesini engelledi.

Kararda, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliğinin “Ruanda’ya gönderilecek mültecilerin, oradaki sığınma başvurularında adil ve etkili bir yasal desteğe erişemeyeceği” yönündeki değerlendirmesi dikkate alındı.

İngiltere’nin Çalışma Bakanı Therese Coffey uçuşun durdurulmasınun ardından Sky News’e yaptığı açıklamada, hükümetin bir sonraki uçuş için hazırlıklara başladığını söyledi.

Coffey, “En önemli şey bu meseleyi şu anda ele almamız, bu ilk karara itiraz etmek için AİHM’e yanıt vereceğiz. Bir sonraki uçuş için hazırlık yapıyor olacağız” dedi.

İngiliz Bakan’a ülkesinin 46 ülkeden oluşan Avrupa Konseyi’nin bir parçası olan AİHM ile ilişkilerini değiştirmeyi düşünüp düşünmeyeceği soruldu. Coffey soruya, “Şu anda bu konuda herhangi bir karar alınmış değil” yanıtını verdi.

Ruanda hükümeti ise bu gelişmenin kendisini caydırmadığını söyledi. Hükümet sözcüsü Yolande Makolo Reuters’e yaptığı açıklamada “Ruanda, göçmenler geldiğinde onları kabul etmeye ve onlara ülkemizde güvenlik ve fırsat sunmaya hazırdır” dedi.

BM Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi, İngiliz hükümetinin sığınmacıları Ruanda’ya göndermesiyle ilgili alınan mahkeme kararını eleştirerek, iki ülke arasında Nisan ayında açıklanan anlaşmanın, tamamen yanlış olduğunu söylemişti.

İngiltere’de yasa dışı olarak bulunan göçmen ve sığınmacıları Ruanda’ya göndermek için 14 Nisan’da iki ülke arasında Göç ve Ekonomik Kalkınma Ortaklığı anlaşması imzalanmıştı. Anlaşmaya insan hakları kuruluşları tepki göstermişti.

13 Haziran’da Temyiz Mahkemesi, yargıçlar, göçmen ve sığınmacıları Ruanda’ya götürecek ilk uçuşun yapılabileceğine hükmetmişti. Bireysel başvuruları da reddedilen sığınmacıların avukatları, uçağın kalkmasına saatler kala AİHM’e başvuru yapmıştı.

VOA tarafından geçilen İngiltere Sığınmacıları Ruanda’ya Göndermekte Kararlı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. İngiltere Sığınmacıları Ruanda’ya Göndermekte Kararlı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan İngiltere Sığınmacıları Ruanda’ya Göndermekte Kararlı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.