İngiltere Başbakanı Liz Truss Görevdeki Altıncı Haftasında İstifa Etti

İngiltere Başbakanı Liz Truss Görevdeki Altıncı Haftasında İstifa Etti

ABONE OL
16:38 - 20/10/2022 16:38
İngiltere Başbakanı Liz Truss Görevdeki Altıncı Haftasında İstifa Etti
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

İngiltere Başbakanı Liz Truss, görev başına geçmesinden sadece 6 hafta sonra istifa ettiğini açıkladı. Truss’ın geçen ay açıkladığı ekonomi planı mali piyasalarda şok etkisi yaratmış ve Muhafazakar Parti içinde bölünmelere yol açmıştı.

İngiltere Başbakanlık Konutu olan 10 Downing Sokağı önünde açıklama yapan Truss, partisinin kendisine olan inancını kaybettiğini, Muhafazakar Parti liderliği için yarışırken verdiği sözleri tutmayı başaramadığını söyledi.

Truss, açıklamasında, “Muhafazakar Parti tarafından seçilmemle bana verilen yetkiyi kullanamadığımı kabul ediyorum. Bu nedenle Majesteleri Kral ile konuştum ve Muhafazakar Parti liderliğinden istifamı bildirdim” dedi.

İngiltere tarihinin en kısa süre görevde kalan başbakanı olan Truss’ın yerine geçecek ismin belirlenmesi için önümüzdeki hafta bir liderlik seçimi yapılacak.

İngiltere’nin daha önceki en kısa süre başbakanlık yapan ismi olan George Canning, 1827 yılında hayatını kaybetmeden önce 119 gün başbakanlık koltuğunda oturmuştu.

Muhafazakar Parti yetkilileri, Truss’ın açıklamasından önce Downing Sokağı’nda toplandı. Parti içinde Truss’ın istifasını isteyenlerin sayısı da son dönemde artmıştı.

6 Eylül’de İngiltere Başbakanı olarak atanan Truss’ın vergi indirimi planının maliyetinin nasıl karşılanacağının belirsizliği nedeniyle, sterlinin ve İngiliz hazine bonolarının değeri hızla düşmüştü.

Truss, bunun üzerine Maliye Bakanı ve en yakın siyasi müttefiki olan Kwasi Kwarteng’i kovmak zorunda kalmış ve ekonomi programının neredeyse tamamını rafa kaldırmıştı. Hem Truss hem de Muhafazakar Parti’nin kamuoyu destek oranları hızla gerilemişti.

İngiltere İçişleri Bakanı Suella Braverman ise dün, kişisel elektronik posta adresinden resmi bir evrak gönderiminde bulunarak hükümet kurallarını ihlal ettiği gerekçesiyle istifa etmişti.

Ancak Braverman, Truss hükümetinin izlediği yola ilişkin kaygıları olduğunu da dile getirmişti. Braverman, Truss hükümetinden bir hafta içinde ayrılan ikinci önemli bakan olmuştu.

Parlamentoda sicilini savunurken kahkahalara maruz kalan Truss, parlamenterlerinin politikalar konusunda açıkça kavga ettiğine tanıklık etti.

Yeni işbaşına gelen Maliye Bakanı Jeremy Hunt, İngiliz ekonomisinin son 40 yılın en yüksek enflasyon oranı ve resesyon kaygısıyla karşı karşıya olduğu bu dönemde, yatırımcılara güvence vermek ve İngiltere’nin mali itibarını yeniden inşa etmek için kamu harcamalarından milyarlarca sterlinlik kesintiye gitmenin yollarını arıyor.

VOA tarafından geçilen İngiltere Başbakanı Liz Truss Görevdeki Altıncı Haftasında İstifa Etti haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. İngiltere Başbakanı Liz Truss Görevdeki Altıncı Haftasında İstifa Etti haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan İngiltere Başbakanı Liz Truss Görevdeki Altıncı Haftasında İstifa Etti haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.