İngiliz Parlamentosu Brexit Referandumunun Tekrarlanmasını Reddetti

İngiliz Parlamentosu Brexit Referandumunun Tekrarlanmasını Reddetti

ABONE OL
18:49 - 14/03/2019 18:49
İngiliz Parlamentosu Brexit Referandumunun Tekrarlanmasını Reddetti
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

İngiltere’de parlamento, Brexit refrerandumunun tekrarlanmasını oyladı. Parlamento 85’e 334 oyla AB’den çıkılması konusunda yeniden referanduma gidilmesini reddetti.

Başbakan Theresa May’in Brexit anlaşmasını iki kez reddetmesinin ardından parlamento bugün (Perşembe) de AB’den çıkış tarihi olarak öngörülen 29 Mart’ın ertelenmesi konusunu oyluyor. Bu oturum kapsamında Brexit referandumunun tekrarlanması da oylandı ve reddedildi.

Brexit’in ertelenmesi kararnamesinde bununla beraber üç önerge daha oylanacak.

Bunlardan biri ana muhalefetteki İşçi Partisi’nin May’e Brexit ertelemesini parlamentoya farklı bir yaklaşım geliştirmesi için zaman tanımak amacıyla kullanması önerisini kapsıyor.

Diğeri parlamenterlerin alternatif Brexit planlarını konuşmasına izin vermeyi içeriyor.

Sonuncusuysa hükümetin May’in planını değiştirmeden üçüncü kez parlamento karşısına çıkarmasına karşı çıkıyor.

Çarşamba yapılan oylamadaysa AB’den anlaşmasız ayrılık masaya yatırılmış ancak parlamenterler anlaşma yapılmasından yana oy kullanmıştı.

May, Brexit anlaşmasını gelecek hafta üçüncü kez parlamento karşısına getirmeye hazırlanıyor.

İngiltere Başbakanı bu kez Muhafazakar Parti içindeki Brexit yanlılarını kendi tarafına çekip anlaşmasını desteklemeye teşvik etmek için AB’den ayrılmanın beklenenden uzun bir gecikme sonucunda gerçekleşebileceği uyarısında bulunuyor.

May, uzun gecikme kaygısının anlaşmaya muhalif parlamento üyelerini yumuşatmasını umuyor.

May’in planının iki kez parlamentoda başarısızlığa uğraması otoritesini sarsmış görünse de Maliye Bakanı Philip Hammond, May’in anlaşmayı meclise sunmayı yeniden gündemine aldığını söyledi.

Hammond Sky News televizyonuna yaptığı açıklamada Ocak ayında yapılan ve anlaşmanın ezici çoğunlukla reddedildiği ilk oylamayla Pazartesi günü yapılan oylama arasında çok sayıda parlamenterin görüş değiştirdiklerini kaydetti. Pazartesi yapılan oylamada fark Ocak ayındakinden daha az oldu.

İngiltere 2016 yılında yapılan referandumda yüzde 48’e karşı 52 oyla AB’den çıkma kararı almıştı. Bu durum toplum içinde AB konusundaki büyük bölünmeyi gösterirken ülkenin ana siyasi partileri arasında da görüş ayrılıklarının büyümesine yol açmıştı.

Parlamentoda Çarşamba günü yapılan oylamada AB’den anlaşmasız çıkma durumu reddedildi. Ancak Brexit anlaşması konusunda ilerleme sağlanamazsa Londra’nın AB’den 29 Mart tarihinde anlaşmasız şekilde çıkması hala olasılıklar arasında.

Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk, gelecek hafta Perşembe günü yapılacak AB liderleri zirvesinde Brexit’in ertelenmesinin gündeme gelmesi halinde AB’nin İngiltere’ye Brexit’i en az bir yıl erteleme konusunda baskı yapacağını söyledi.

May’in azınlık hükümetini parlamentoda destekleyen Kuzey İrlanda Demokrat Birlik Partisi’ni de ikna etmesi gerekiyor. Parti şu ana kadar May’in Brexit planına destek vermeyi reddetti.

Amerika’nın Sesi tarafından geçilen tüm haberlerde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Haberler web sayfamızda otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.