İngiliz Parlamentosu AB’den Anlaşmasız Ayrılmayı Reddetti

İngiliz Parlamentosu AB’den Anlaşmasız Ayrılmayı Reddetti

ABONE OL
23:29 - 13/03/2019 23:29
İngiliz Parlamentosu AB’den Anlaşmasız Ayrılmayı Reddetti
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

İngiltere parlamentosu Avrupa Birliği’nden (AB) anlaşmasız ayrılma seçeneğini 308 oya karşı 312 oyla reddetti.

Yasal bağlayıcılığı olmayan karara rağmen Londra sürecin sonunda Brexit’ten anlaşmasız ayrılabilir. Ancak kararın siyasi olarak itici bir gücü olacağı düşünülüyor.

Bu oylamada çıkan karar ayrıca Brexit için belirlenen tarih olan 29 Mart’ın ertelenip ertelenmeyeceği konusunda yapılacak başka bir oylamanın da önünü açmış oldu.

Erteleme oylamasının Perşembe günü yapılması planlanıyor. Oylamadan erteleme sonucu çıkması halinde Londra 21-22 Mart günlerinde Brüksel’de yapılacak AB zirvesinde konuyu gündeme getirebilir. Talebin kabul edilmesi için AB ülkelerinin her birinin onay vermesi gerekiyor. Ancak AB ülkeleri Brexit’i Mayıs sonunda yapılacak Avrupa Parlamentosu seçimlerinden sonrasına bırakmak konusunda isteksiz.

AB Salı günü yaptığı açıklamada erteleme talebi için İngiltere’den “inandırıcı bir gerekçe” talep edeceklerini kaydetmişti.

May’in anlaşması ikinci kez reddedildi

İngiliz parlamenterler Başbakan Theresa May’in değiştirerek meclise sunduğu Brexit anlaşmasını Pazratesi günü 242’ye 391 oyla ikinci kez reddetmişti.

Anlaşmanın sorunlu konusunu Birleşik Krallık’a bağlı Kuzey İrlanda ve AB üyesi İrlanda arasındaki sınırın açık kalmasıyla ilgili verilen garantiler oluşturuyor.

AB’den anlaşmasız ayrılığı savunan parlamenterler bunun Londra’yı AB kurallarından ve kırmızı çizgilerinden bağımsız kılacağını düşünüyor. Böylece ülkenin bağımsız bir küresel ticaret politikası izleyebileceği düşünülüyor.

Ancak birçok ekonomi uzmanı bunun Londra ve AB arasında gümrük vergileri ve diğer ticaret engellerinin devreye girmesiyle ekonomik olarak dezavantaj haline geleceğini söylüyor.

Kısa vadede İngiltere limanlarının işleyişinde aksaklıklar ve taze ürünlerin ülkeye girişinde sıkıntı yaşanabileceği sanılıyor. Uzun vadedeyse uzmanlara göre anlaşmasız ayrılık İngiltere ekonomisinin yüzde altı ila dokuz küçülmesine neden olabilir.

Kriz bir süre daha devam edecek

Bu hafta İngiliz parlamentosundan çıkan kararlar ülkede Brexit ekseninde yaşanan tartışmaları sonlandırmaya yetmeyecek. Zira hem parlamenterler hem de kamuoyu AB’den net şekilde ayrılmak ya da bir anlaşmaya vararak yakın ilişkileri sürdürerek ayrılmak konusunda görüş ayrılığı içinde. Haziran 2016’da referandumla verilen Brexit kararının hiçe sayılarak yeni bir referendum yapılması da gündeme getirilen görüşler arasında.

AB’den edindiği kazanımlardan vazgeçmek istemeyen May, Brexit anlaşmasını üçüncü kez parlamentonun onayına da sunabilir ancak arka arkaya gelen iki yenilginin düzeyi bunu zor hale getiriyor.

Bazıları ülkenin içinde bulunduğu kördüğümden çıkışın tek yolunun erken seçim olduğunu düşünüyor ancak May bu seçeneği daha önce reddetmişti.

Brexit referandumunun yenilenmesi seçeneği de hükümet tarafından reddediliyor. Bu görüş parlamentoda da çoğunluk tarafından destek görmüyor. Ancak ana muhalefetteki İşçi Partisi tüm seçeneklerin tükenmesi halinde ikinci bir referanduma destek vereceğini söyledi.

Amerika’nın Sesi tarafından geçilen tüm haberlerde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Haberler web sayfamızda otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.