İngiliz Mahkemesinden ‘IŞİD Gelini’ne Ret  

İngiliz Mahkemesinden ‘IŞİD Gelini’ne Ret  

ABONE OL
04:15 - 09/02/2020 04:15
İngiliz Mahkemesinden ‘IŞİD Gelini’ne Ret  
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Ergenlik çağında IŞİD’e katılmak için Suriye’ye kaçan ve ulusal güvenlik gerekçesiyle İngiliz vatandaşlığından çıkarılan kadının vatandaşlık hakkını geri almak için yaptığı temyiz başvurusu reddedildi.

2015’te Londra’dan Suriye’ye kaçan üç genç kızdan biri olan Şamima Begüm, geçen yıl bir mülteci kampında ortaya çıkmış ve gazetecilere, İngiltere’ye geri dönmek istediğini söylemişti. Ancak Begüm’ün yeterince pişmanlık ifadesinde bulunmaması İngiltere’de tepkilere neden olmuş, hatta kendi ailesi, kızlarının tövbekar olmamasından ötürü şaşkınlık içinde olduklarını ifade etmişti.

Şamima Begüm’ün ailesi

İngiltere eski İçişleri Bakanı Sacit Cavit Begüm’ün İngiliz vatandaşlığını iptal etmiş, ancak Begüm, Özel Göçmenlik Temyiz Komisyonu’na başvuruda bulunmuştu. Başka bir ülkenin vatandaşı olmadığını iddia eden Begüm, Cavit’in kararı nedeniyle vatansız kalacağını söylemişti.

Temyiz mahkemesi ise Cavit lehine karar verdi. Yargıç Doron Blum, kararın, “Begüm’ü ölüm, insanlık dışı ya da aşağılayıcı muameleye maruz bırakarak İçişleri Bakanlığı’nın başka ülkelere ilişkin insan hakları politikasını” ihlal etmediği kararına vardı.

Şamima Begüm

Mahkeme, Begüm’ün aile bağları dolayısıyla Bangladeş vatandaşı olduğu, bu nedenle vatansız sayılamayacağı kararına vardı.

Begüm’ün avukatı Daniel Furner, kararın şaşkınlık verici olduğunu ve itiraz edeceklerini söyledi.

Ailesi Begüm’ün Bangladeş pasaportu sahibi olmadığını, sadece İngiliz vatandaşı olduğunu iddia etti.

Üç genç kız Londra’dan önce İstanbul, sonra Suriye’ye gitmişti

Şu anda 20 yaşında olan Begüm, IŞİD’e katılmak üzere Londra’daki Gatwick Havaalanı’ndan İstanbul’a gelen, buradan da Suriye’ye geçen Bethnal Green Adademy öğrencisi üç genç kızdan biriydi. Begüm, IŞİD topraklarına ayak bastıktan on gün sonra Hollanda kökenli Yago Riedijk’le evlendiğini iddia ediyor. Begüm’le birlikte IŞİD’a katılan arkadaşları da yabancı IŞİD savaşçılarıyla evlendikleri iddiasında bulunuyor.

Begüm’ün Suriye’de doğurduğu üç çocuğu da öldü.

Suç işleyip işlemediği net olmayan Begüm’ün vakası, Batılı toplumların IŞİD’in çöküşünden sonra memleketlerine dönmek isteyen vatandaşlarıyla nasıl başa çıkacakları meselesini gündemde tutmaya devam ediyor.

Amerika’nın Sesi tarafından geçilen tüm haberlerde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Haberler web sayfamızda otomatik olarak haber sitelerinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.