“İlk Tahıl Gemisi Hiçbir Şey Değil”

“İlk Tahıl Gemisi Hiçbir Şey Değil”

ABONE OL
21:27 - 03/08/2022 21:27
“İlk Tahıl Gemisi Hiçbir Şey Değil”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski, Rusya’nın işgalinden bu yana ilk kez tahıl yüklü bir geminin Ukrayna’dan yola çıkmasının önemini gözardı etti. Zelenski, geminin, ülkesinin parçalanmış ekonomisini kurtarmak için satması gereken tahıl miktarının çok az bir kısmını taşıdığını kaydetti.

Zelenski’nin Avustralya’da öğrencilere video aracılığıyla gönderdiği mesajı, geminin Lübnan’a ilerlemeden önce Türkiye’deki denetiminin tamamlanmasından sonra geldi. Ukrayna tahılını taşıyan gemi, küresel gıda krizini hafifletmek için varılan anlaşma kapsamında yola çıkmıştı.

Tercüman aracılığıyla konuşan Zelenski, başka tahıl nakliyatlarının olup olmayacağını görmek için daha fazla zamana ihtiyaç olduğunu söyledi.

Öğrencilere hitap eden Zelenski, “Kısa süre önce Türkiye’nin Birleşmiş Milletler’le yaptığı ortaklık sayesinde ilk tahıl nakliyatını gerçekleştirdik, ama bu hiçbir şey değil. Ancak bunun, arkası gelecek bir eğilim olmasını umuyoruz” şeklinde konuştu.
Zelenski, Ukrayna’nın bütçe açığını azaltmak için acilen asgari 10 milyon ton tahıl ihraç etmesi gerektiğini belirtti. Ukrayna’nın bütçe açığı, ayda 5 milyar dolar civarında seyrediyor.

Bir Türk yetkili, Sierra Leona bandıralı Razoni adlı geminin Lübnan’a yola çıkması sonrasında Ukrayna limanlarından günde 3 geminin ayrılabileceğini söyledi. Ukrayna Altyapı Bakanı, 17 gemiye daha tarım ürünleri yüklendiğini ve bu gemilerin yola çıkmayı beklediğini bildirdi.

Ukrayna, silolarda tutulan 20 milyon ton tahılı ihraç etmeyi umuyor. Odesa ile Pivdenyi and Çornomorsk’ta hasadı devam eden 40 milyon ton tahılın daha ihraç edilmesi umuluyor.

“Savaş ekonomiyi öldürüyor. Ekonomi komada” diyen Zelenski, “Rusya’nın limanları kapatması ekonomi için büyük bir kayıp” ifadesini kullandı.

Ukrayna Cumhurbaşkanı, geçen ay varılan anlaşmaya rağmen Moskova’nın tahıl ihracatını engellemeye çalışabileceği uyarısında bulunmuştu.

24 Şubat’ta başlattığı işgal üzerine Ukrayna limanlarını bloke eden Rusya, kendi tahıl ve gübresinin ihracatının hızlandırılması için daha fazla çaba harcandığını görmek istediğini kaydetti, ancak ilk tahıl gemisinin Ukrayna’dan ayrılmasını olumlu olarak niteledi.

“Donbas cehennemi”

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, Harkiv ve civarındaki köy ve kasabalarda Rusya’nın ağır topçu ateşinin devam ettiğini, sivillere yönelik hava ve füze saldırılarının da sürdüğünü bildirdi.

Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna’nın Lviv bölgesinde Polonya tarafından tedarik edilen silahların bulunduğu bir deponun füzelerle tahrip edildiğini kaydetti.
Reuters haber ajansı, bu iddiaları doğrulayamadı.

Dün gece geç saatlerde açıklama yapan Zelenski, Ukrayna güçlerinin, Batı’dan gelen silah desteğine rağmen ağır silah ve asker gücü avantajına sahip Rusya’yı alt etmeyi henüz başaramadığını söyledi.

Zelenski, “Bu durum en çok özellikle Donbas’ta muharebe sırasında hissediliyor. O bölge adeta cehennem gibi. Kelimeler durumu anlatmaya yetmiyor” dedi.

VOA tarafından geçilen “İlk Tahıl Gemisi Hiçbir Şey Değil” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “İlk Tahıl Gemisi Hiçbir Şey Değil” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “İlk Tahıl Gemisi Hiçbir Şey Değil” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.