İklimsel değişim üreticiyi de ihracatçıyı olumsuz etkiliyor

İklimsel değişim üreticiyi de ihracatçıyı olumsuz etkiliyor

ABONE OL
21:56 - 04/11/2020 21:56
İklimsel değişim üreticiyi de ihracatçıyı olumsuz etkiliyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

İhracatçı, Türkiye’de birçok bölgede yarı tropikal iklime uygun ürün değişikliğine gidilmesini istiyor.

BAİB eski Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Adalya Dış Ticaret Limited Şirketi sahibi Abdullah Bulut, ‘’İklimdeki bu değişim, coğrafi şartları ve mikro klimayı etkileyeceği için birçok bölgede yarı tropikal iklime uygun ürün değişikliğine gidilmesini mecbur hale getirecektir’’ dedi.

Son yıllarda İklimsel ve mevsimsel değişimler nedeniyle başta meyve olmak üzere sebze üretiminde gecikme yaşanması yüzünden Avrupa pazarının taleplerini anında karşılayamayan ihracatçı, coğrafi şartları ve mikro klimayı etkileyeceği için birçok bölgede yarı tropikal iklime uygun ürün değişikliğine gidilmesinin zorunlu olacağını belirtiyor.

Yıllar önce Türkiye’de tropikal meyve üretiminin denemelerini yaparak  yaygınlaşmasını sağlayan Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi emekli Yrd. Doç. Dr. Mustafa Akıllı, tarımsal üretimin yeniden yapılandırılarak,  pazarın değil marketlerin talebine göre üretim yapılması gerektiğini belirtti.

İklim değişimi konusunun dünyanın dönüşüyle ilgili olduğunu, bunun da çok korkulacak birim durum yaratmadığını ifade eden Akıllı, şöyle devam etti.

‘’Ani mevsimsel değişimler 10 yılda bir yaşanıyor. Bu dünyanın kendi döngüsü içinde oluyor. Afrika’da da susuzluk var. Bizim asıl yapılması gereken şudur. Nasıl kaliteli, ucuz, insan ve toprak sağlığına, çevreye duyarlı üretim yapabiliriz. Pazara değil, marketlere ürün yapmalıyız. Buna kafa yormalıyız. Türkiye’de  ‘Vahşi’ tarım uygulamaları yapılıyor. Bu hem pahalı hem de çok yıkıcı. Kendi ata tohumlarımızı bıraktık, bizi kurtaracak diye hibrit tohuma yöneldik. Ülkemizde tarım yeniden yapılandırılmalı, tarım politikalarını değiştirmemiz lazım. Ancak ne Ziraat Fakülteleri ne de Bakanlık bu konuda adım atıyor. Ziraat Fakülteleri, meslektaşlarım ve bakanlık laf üretiyor.’’

Mevsimsel değişimden üretici de ihracatçı da kazanamadı

BAİB eski Başkan Yardımcı ve Adalya Dış Ticaret Limited Şirketi sahibi Abdullah Bulut,  2020 yaz sezonunda hem üretici hem de ihracatçının mevsimsel değişimler nedeniyle meyve ve sebze üretimin geç kalmasından dolayı para kazanamadığını bildirdi.

İklim değişikliği nedeniyle bundan sonra Türkiye ‘nin ‘yarı tropikal iklim’ olarak değerlendirilmesi ve tartışılmasının yerinde olacağını ifade eden Bulut, şöyle devam etti.

‘’Bu değişim, coğrafi şartları ve mikro klimayı etkileyeceği için birçok bölgede yarı tropikal iklime uygun ürün değişikliğine gidilmesini mecbur hale getirecektir. 2020 meyve sezonunda kirazdan başlamak üzere sırası ile tüm meyvelerde 2-3 haftalık geç olgunlaşma yaşandı ve bu durum, ürünlerdeki kaliteyi olumsuz etkiledi.  Değişen iklim koşullarının etkisiyle ilkbaharda erken yağan etkili yağışlar ve dolu afetleri de meyvelere zarar verdiği için sezonun kötü başlamasına sebep olmuştur.’’

Öte yandan koronovirüs etkisinde olan Türkiye gibi, diğer ülkelerin de tedirginliğinin sezona yansıdığına dikkat çeken Abdullah Bulut, şunları kaydetti.

‘’Yaklaşan kış nedeniyle korono virüs artışı konuşuldukça insanlar işsiz kalma gibi endişelerle kazançlarından tasarruf etmeyi planlamış ve mutfak malzemeleri (sebze) dışında meyve tüketimini azaltmıştır.  Özellikle üzüm, incir, kavun, ayva, nar ve erik gibi meyvelerin tüketimi en aza inmiştir. Bazı ürünler fiyat olarak tatmin edici olsa da, üretici üretim maliyetlerinin pahalılığı karşısında ürününü memnun olacağı fiyata satamamış ve İhracatçı sabit giderleri karşısında ve gönderdiği ürünlerin pazara hızlı ulaştıramaması ve satılmaması yüzünden kalite kaybı sonucunda fiyat indirimi yüzünden kazanç elde edememiştir.’’

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.