*** “İki dilli büyüyen her iki dili de iyi konuşur”

*** “İki dilli büyüyen her iki dili de iyi konuşur”

ABONE OL
14:07 - 04/12/2008 14:07
*** “İki dilli büyüyen her iki dili de iyi konuşur”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 


 

"İki dilli büyüyen her iki dili de iyi konuşur"

Tilburg Üniversitesi Öğretim Üyelerinden ve Hollanda Türkçe Eğitim Vakfı Başkanı Prof. Dr. Kutlay Yağmur, iki dilli büyüyen çocukların her iki dile de çok iyi hakim olduklarını ve ana dilin çocukların öz benlik ve duygusal gelişimi için önemli olduğunu söyledi 

Hamburg Türk Öğretmenler Derneği (TÖDER) tarafından düzenlenen "İki dilli çocukların dil becerilerinin ölçümü" toplantısında konuşan Yağmur, dil gelişiminin her türlü öğrenmenin temeli olduğunu ifade ederek, "Anadil öğrenimi zengin kavram gelişiminin ilk koşuludur. İki dilli büyüyen çocuk her iki dili de iyi konuşur. Yarım yamalak anadil gelişimi ikinci dilin de yarım öğrenilmesine yol açar. Batı Avrupa’da Türk çocuklarının dilleri yarım dilli" dedi. 

6-12 yaşları arasındaki çocuklara mutlaka Türkçe’nin öğretilmesi gerektiğine dikkati çeken Yağmur, "6-12 yaşları arasındaki çocuklara sadece Türkçe dili değil, Türk kültürünün de doku olarak çocuk üzerinde oluşmasına olanak sağlamalıyız. Hollanda’da Türkçe dil dersi okullarda uyumu engelliyor diye kaldırıldı. Bu tam tersine uyum adına yanlış bir politikadır. Asimile etme zihniyetinin sonucudur. Almanya’da da durum pek farklı değil" diye konuştu. 

Hollanda’da Türkçe dersinin okullarda kaldırılmasından sonra bilimsel araştırmalara göre, liseye giden öğrencilerin oranında düşüş olduğunu, oysa bu oranın Türkçe dersinin verildiği dönemde yüksek olduğuna dikkati çeken Yağmur, Batı Avrupa’da Türk çocuklarının dillerinin "yarım dilli" olduğunu ileri sürdü. Prof. Dr. Yağmur, Almanya’nın Hamburg kentinde uygulanan eğitim modelinin diğer kentlere göre "göreceli" olarak iyi olduğunu, ancak yine de hiçbir eyalette iki dile göre hizmet veren bir eğitim programının ve donanımlı eğitimcilerin olmadığına dikkati çekti. 

Yağmur, konuşmasında ayrıca, "Siyasetçiler anadilin uyuma engel olduğunu düşünüyor. Ancak öz benlik gelişimini tamamlamış, öz güveni olan bireyle bu topluma daha faydalı olurlar. Biz ana dilimizi Atatürk’e borçluyuz. Türkçe öz değerimiz. Mozaik, üniter devlet yapımızda bizi birbirimize bağlayan Türkçedir. Aynı zamanda Türkçe bizim kimliğimiz. Öz güveni eksik olan bir toplum eğitimde başarılı olamaz" dedi. (A.A) 

Inal

    Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.