İhracatçı, ihracatçıyı zirai ilaç kalıntısı için uyarıyor

İhracatçı, ihracatçıyı zirai ilaç kalıntısı için uyarıyor

ABONE OL
20:34 - 10/11/2020 20:34
İhracatçı, ihracatçıyı zirai ilaç kalıntısı için uyarıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

İhracatçı ürünlerde zirai ilaç kalıntısı olup olmadığını belirlemek için yapılan analizlerin üreticinin serasından ya da toptancı hallerinden numune alınarak yapılmasını, Demre ve Kumluca ilçelerine de Kontrol Laboratuvarı kurulmasını istiyor.

Antalyalı sebze ihracatçıları, AB’nin sürekli Türk ürünlerinde zirai ilaç kalıntısı uyarısı yapması nedeniyle zaman zaman zor durumda kaldıklarını belirtti.

İhracatçılar, yaş sebze ve meyvede zirai ilaç kalıntısının önlenmesi için öncelikle ‘’Sözleşmeli Tarım’’ ve ‘’İyi Tarım Uygulamaları’’nın daha da yaygınlaşması ve teşvik edilmesi gerektiğini söylediler.

Zincir süpermarketlerin de bu uygulamalar konusunda üretici üzerinde daha aktif rol üstlenmesi gerektiğini kaydeden ihracatçılar zirai ilaç kalıntısının önlenmesi ve analiz yapılması konusunda görüşlerini şöyle açıkladı.

‘’Tohumdan fideye, hasat ve sofraya kadar üretim denetimi yaygınlaşmalı. Hem iç piyasa hem de ihraç ürünler için sağlıklı ve güvenli gıda için Sözleşmeli Tarım Uygulaması ve İyi Tarım Uygulamaları yaygınlaşmalı de ve daha da desteklenmeli.

Sebze üretim merkezi Kumluca ve Demre ilçesinde ürün analiz kaybının önlenmesi için Kontrol Laboratuvarı kurulmalı.  İl Kontrol Laboratuvarında sonuçların alınması 5 saat sürüyor.

Toptancı Hallerindeki tüccarlar da çiftçi ve üreticinin sağlıklı ve güvenli ürün üretilmesinde yasal ve cezai sorumluluk almalı. Ancak bu koşullarda sağlıklı ve güvenli gıda ihraç edilir.

Analiz yapılacak ürünler ya tarladan ya da toptancı hal girişi sırasında alınmalı.’’

Analizlerde hülle

Adının açıklanmasını istemeyen bir ihracatçı, AB’nin Türk ürünlerinde zirai ilaç kalıntısı sorununu gelecekte çok büyük boyutlara taşıyabileceğini, belirterek önlem alınmasını kaydetti.

Aynı ihracatçı bazı ihracatçıların zirai ilaç kalıntısı sorununu ‘’Hülle’’ yoluyla aşmaya çalıştığını iddia etti.

Antalya’da Kontrol Müdürlüğü’nde bürokratların işlerini yasa ve yönetmeliklere göre yapmaları nedeniyle bazı ihracatçıların ürünlerde kalıntı konusunda güvenemediği için analizlerini Mersin’den, Ürün Sağlık belgesini de Bursa’dan aldığını öne sürdü.

Adının açıklanmasını istemeyen ihracatçı, şöyle devam etti.

‘’Günü kurtarmak isteyen ihracatçı ürünü Antalya’dan, analiz belgesini Mersinden, Sağlık belgesini de Bursa’dan alıyor. Bursa’daki ilgililer ürünü görmeden Sağlık Belgesi veriyor. Antalya’dan yüklenen TIR’ları Kapıkule Gümrük kapısında karşılayan ihracatçı, burada gümrük işlemlerini yaptırarak TIR’ları AB’nin ilk sınır kapısı Bulgaristan’a gönderiyor.                                                     Günü kurtarmak isteyen ihracatçılar Türkiye’nin geleceğini karartıyor. Zirai ilaç kalıntısı sorunu mutlaka çözülmeli. Bulgaristan’dan ne kadar ‘kalıntı yok’ raporu alınsa da AB ülkelerinde Tüketici Birlikleri raflardan aldıkları ürünleri sürekli analiz yaptırıyor. AB sürekli Türkiye’yi zirai ilaç kalıntısı nedeniyle uyarıyor.

Türkiye’de yapılan rezüdü analiz sonuçlarına rağmen AB’den başta biber olmak üzere narenciye, nar ve ayva gibi ürünlerde zirai ilaç kalıntısı çıkması, gerçek sorumlu ihracatçı ve üreticiyi de düşündürüyor.  AB, Türkiye’den başta biber olmak üzere narenciye ürünleri alımını yasaklayabilir.’’

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.