Husi saldırılarının Kızıldeniz’de ilk sivil can kaybına neden olduğu geminin mürettebatı tahliye edildi

Husi saldırılarının Kızıldeniz’de ilk sivil can kaybına neden olduğu geminin mürettebatı tahliye edildi

ABONE OL
20:00 - 07/03/2024 20:00
Husi saldırılarının Kızıldeniz’de ilk sivil can kaybına neden olduğu geminin mürettebatı tahliye edildi
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Yemen’deki Husi militanlarının Çarşamba günü Aden Körfezi’nde seyreden ticari gemi True Confidence’a düzenlediği ve ilk kez sivil can kaybına yol açan füze saldırısı sonrasında Hindistan Donanması, gemi mürettebatındaki 20 kişinin tamamını tahliye etti.

İran’la bağantılı militanlar Çarşamba günü Aden Limanı’nın yaklaşık 50 deniz mili açığında Yunanistan tarafından işletilen Barbados bandıralı True Confidence adlı gemiye bir füze fırlatmış, gemide yangın çıkmıştı.

Geminin sahipleri ve yöneticisi yaptıkları açıklamada, 20 kişilik mürettebat ve üç silahlı muhafızın bir Hint savaş gemisi tarafından Afrika Boynuzu ülkesi Cibuti’de hastaneye kaldırıldığını söyledi.

Ölenlerden ikisinin Filipinler vatandaşı, üçüncüsünün ise Vietnamlı olduğunu belirten gemi sahipleri ve yöneticileri, ailelere başsağlığı diledi. İki Filipinli de ağır yaralandı.

Geminin karadan oldukça uzakta sürüklendiği kaydedildi.

Hindistan Donanması’nın yayınladığı görüntülerde bir helikopterin dalgalı denizde mürettebatı küçük bir cankurtaran salından alarak bir donanma gemisine götürdüğü görülüyor.

Bazı yaralılar, yardım için gönderilen bir donanma filikasında yatarken görüldü. Sedyelerle gemiye taşınan, kol ve bacakları sargılar içinde olduğu görülen yaralılar daha sonra Cibuti’deki hastaneye tahliye edilirken görüntülendi.

Husiler, Kasım ayından bu yana dünyanın en işlek nakliye yollarından biri olan Kızıldeniz’de ticari gemilere yönelik aralıksız bir saldırı kampanyası sürdürüyor. Saldırıların gerekçesi, İsrail’in Gazze’de Hamas’a karşı yürüttüğü savaş sırasında Filistinliler’le dayanışma mesajı vermek.

Önde gelen küresel denizcilik birlikleri Perşembe günü yaptıkları açıklamada, “Sivil denizcilerin hayatını kaybetmesi ve yaralanması kesinlikle kabul edilemez” dedi.

Açıklamada, “Ticari denizciliğe yönelik saldırıların sıklığı, masum sivil denizcilerin hayatlarını korumak ve bu tür tehditlere son vermek için tüm ilgili tarafların kararlı bir şekilde harekete geçmesi gerektiğinin altını çizmektedir” ifadeleri kullanıldı

Husiler, ABD ve İngiltere öncülüğünde Yemen’deki üslerine yapılan ve saldırı kabiliyetlerini kırmayı amaçlayan misilleme saldırılarına rağmen balistik, füzeler ve “kamikaze insansız hava araçları” dahil bir dizi sofistike silah kullanıyor.

Kızıldeniz ve Aden Körfezi’ni Süveyş Kanalı’na bağlayan dar Babülmendeb Boğazı’ndan yılda yaklaşık 23 bin gemi geçiyor. Bu gemiler, küresel ticaretin yaklaşık yüzde 12’sini oluşturuyor.

Afrika’nın güneyindeki Ümit Burnu çevresindeki daha uzun rotayı kullanmak, yolculuğa yaklaşık 10 gün ekleyerek tedarik zincirlerini geciktiriyor ve maliyetleri arttırıyor.

Kızıldeniz üzerinden yedi günlük daha kısa rotayı hala kullanma riski alanlar için, saldırıların başlamasından bu yana bir gemiyi sigortalatmanın maliyeti yüz binlerce dolar arttı.

True Confidence, çelik ürünleri ve kamyonlardan oluşan yüküyle Çin’den Cidde ve Akabe’ye doğru yol alıyordu.

Liberya’da kayıtlı True Confidence Taşımacılık firmasına ait olan gemi, Yunanistan merkezli Third January Maritime tarafından işletiliyor. Şirketler, geminin herhangi bir ABD kuruluşuyla bağlantısı olmadığını belirtti.

VOA tarafından geçilen Husi saldırılarının Kızıldeniz’de ilk sivil can kaybına neden olduğu geminin mürettebatı tahliye edildi haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Husi saldırılarının Kızıldeniz’de ilk sivil can kaybına neden olduğu geminin mürettebatı tahliye edildi haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Husi saldırılarının Kızıldeniz’de ilk sivil can kaybına neden olduğu geminin mürettebatı tahliye edildi haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.