DOLAR

32,3748

0.17%
EURO

35,0083

-0.23%
ALTIN(gr)

2.324,82

0,24%
BİST 100

9062.96

0,24%
HDP’den İzmir’de İş Ve Aş Buluşmaları

HDP’den İzmir’de İş Ve Aş Buluşmaları

ABONE OL
15:40 - 03/02/2021 15:40
HDP’den İzmir’de İş Ve Aş Buluşmaları
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

İZMİR — 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) ilkini Diyarbakır’da gerçekleştirdiği “İş ve Aş Buluşmaları”nın ikincisini İzmir’de başlattı.

HDP yöneticileri ve milletvekillerinden oluşan heyet üç gün boyunca İzmir’e işçiler, esnaf, çiftçiler, kadınlar, gençler, meslek odaları ve sivil toplum kuruluşlarıyla buluşacak, ekonomik sıkıntıların etkileri ve çözüm yolları üzerine fikir alışverişinde bulunacak.

HDP heyeti İzmir’deki temaslarına başlamadan önce il başkanlığında bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıya HDP Ekonomi Komisyonu’ndan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Garo Paylan, Emek Komisyonu’ndan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Şaziye Köse, Ekoloji Komisyonu’ndan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Naci Sönmez ve Sağlık ve Sosyal Politikalar Komisyonu Sözcüsü Samet Mengüş ile milletvekilleri Erol Katırcıoğlu, Necdet İpekyüz ve Serpil Kemalbay katıldı.

Hükümetin ekonomik politikalarına eleştiri

Toplantıda konuşan Emek Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Şaziye Köse, iş ve aş buluşmalarını diğer illerde de sürdüreceklerini söyledi. Hükümetin ekonomik politikalarını eleştiren Köse, “AKP ve Saray ülke ekonomisini çökertti. 18 yılı aşkın süredir iktidarda olan AKP, yıllardır uyguladığı politikalarla ülkede her alanda krizler yaşanmasına sebep oldu. Türkiye bir kriz sarmalının içindedir. Bugün iş ve aş sorunu Türkiye’de yaşayan bütün halkların, emekçilerin, kadınların ve bütün toplumsal kesimlerin yaşadığı bir sorundur. İş ve aş sorunu aslında güvencesizlik, geleceksizlik sorunu, yoksunluk ve yoksulluk sorunu, vergi adaletsizliği sorunu, çiftçinin esnafın iflas sorunu, gerçek ücretin düşüşü sorunu, yüksek enflasyon sorunu, gıda fiyatlarındaki artış sorunu, mutfak enflasyonudur. Cumhuriyet tarihi boyunca bu sorunlar hiç bu kadar yakıcı hale gelmedi” dedi.

“İktidar halk sağlığını dikkate almadı”

Köse, Corona virüsü salgını öncesinde de Türkiye’de ekonomik sorunların olduğunu belirterek, salgının bu sorunları daha da ağırlaştırdığını savundu. Salgın sürecinde bütün ülkelerin halk sağlığı ile ekonomi arasında bir tercihte bulunmak zorunda kaldığını kaydeden Köse, “Türkiye’de ise meseleye kar mı, rant mı, sermaye mi diye bakıldı. İktidar, çok net rant, kar ve sermaye dedi ve halk sağlığını dikkate almadı. Sorunlar ağırlaştı ve azgınlaştı. Aslında başka bir açıdan bakıldığında halk onayıyla alınacak önlemleri rejim sermaye lehine kullandı” diye konuştu.

Salgın sürecinde tekelleşmenin arttığını, küçük esnaf ve üreticinin ise iflasa sürüklendiğini kaydeden Köse, şunları söyledi: “Kapanan yer yok diyerek alay ediyorlar. Demagoji yapıyorlar. Yani pandemiyi fırsata çeviriyorlar. Sermayeyi kayırma meselesi, beşli çete meselesi değildir. Aslında bütün sermaye bundan faydalanıyor. Halkın kendi içinden çıkan veya yerel yönetimlerin dayanışmacı örneklerini de engelliyorlar.”

İzmir temasları üç gün sürecek

İzmir’de üç gün boyunca toplumun farklı kesimlerinin sorun ve taleplerini dinleyeceklerini vurgulayan Köse, “Aslında bütün bu kesimlerin ve toplumsal muhalefetin dile getirdiği bu sorunları biz icat etmiyoruz. Bu talepler her gün her yerde dilendiriliyor. Hemen sıralayalım; asgari ücretten vergi almamak, pandeminin meslek hastalığı sayılması, KHK’llarla işlerinden edilenlerin işlerine geri döndürülmesi, atanamayanların atanması, TÜİK rakamlarının gerçek rakamlar olarak belirlenmesi ve sunulması, KYK borçlarının ödenmesi, çiftçilerin elektrik ve su borçlarının silinmesi, kredilerinin yapılandırılması, mazot ve gübre yardımlarının yapılması gerekir ” ifadesini kullandı.

HDP heyeti basın toplantısının ardından İzmir’in Torbalı ve Menderes ilçesine yaşanan sel felaketinde zarar görenleri ziyaret edecek. Heyet, gün içinde İzmir Tabip Odası’na yapacağı ziyaretin ardından belediyeden atılan DİSK üyeleriyle, Tekstil Atölyesi işçileri ve KHK ile ihraç edilen KESK üyeleriyle bir araya gelecek. Ardından İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerine destek amaçlı yapılacak basın açıklamasına ve KESK’in yapacağı oturma eylemine katılacak.

VOA tarafından geçilen HDP’den İzmir’de İş Ve Aş Buluşmaları haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. HDP’den İzmir’de İş Ve Aş Buluşmaları haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan HDP’den İzmir’de İş Ve Aş Buluşmaları haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.