Havayolları spor turizmini 990 milyon dolar destekledi

Havayolları spor turizmini 990 milyon dolar destekledi

ABONE OL
09:33 - 25/03/2024 09:33
Havayolları spor turizmini 990 milyon dolar destekledi
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Spor turizmi seyahat endüstrisinin en hızlı büyüyen alanlarından biridir. Birleşmiş Milletler ‘in turizm odaklı kuruluşu UN Turizm uzmanları, küresel spor turizmi pazarının 2023 ile 2030 arasında yüzde 17,5 büyüyeceğini tahmin ediyor.

Kerem Köfteoğlu’nun AeroXplorer’dan derlediği bilgilere göre, uluslararası havayolu şirketlerinin spor turizmine sponsorluk destekleri de artarak devam ediyor. GlobalData tarafından Temmuz 2023’te yayınlanan raporda, havayollarının spor takımlarıyla sponsorluk anlaşmalarına yaklaşık 990 milyon dolar harcadığı bilgisine yer verildi.

Havayolları spor turizmindeki yükselişi markalarını sergileme ve yeni yolcu çekme fırsatı olarak görüyor. GlobalData tarafından Temmuz 2023’te yayınlanan raporda, havayollarının spor takımlarıyla sponsorluk anlaşmalarının 990 milyon dolara ulaştığı belirtiliyor. Rapor, futbolun havayoluyla ilgili spor anlaşmalarının yüzde 53’ünden fazlasını temsil ettiğini, motor sporları ve basketbolun da yüksek harcamalar gördüğünü ortaya koydu. Rapor, analiz edilen 96 havayolundan Orta Doğulu taşıyıcıların, havayollarının sporla ilgili yatırımlarının yüzde 53,5’ini temsil ettiğini gösterdi.

Spora ilgi artıyor

Sponsorluk desteğinin gezginlerin spor etkinliklerine olan ilgisinin artmasından kaynaklandığı belirtiliyor. Nitekim American Express (Amex) Travel’in açıklanan 2024 Küresel Seyahat Trendleri Raporu’nda, spor turizminin, “hayatta bir kez yaşanacak” gezilerin, bireysel seyahatin ve son dakika gezilerinin gezginler arasında trend olduğu ortaya çıktı.

Raporda, insanların sporla ilgili seyahatlere olan ilgisine ilişkin şu tespitlere yer verildi: Spor etkinliklerine seyahat etmeyi planlayan katılımcıların yüzde 75’i oraya gitmek için en az üç saat harcayacak. Y kuşağı ve Z kuşağı katılımcılarının yüzde 67’si spor turizmiyle ilgileniyor. Spor amacıyla seyahat eden katılımcıların yüzde 58’i futbol, ​​basketbol veya Formula 1 etkinliklerine katılacak.

Havayolları, yolcunun istediği spor etkinliğine ev sahipliği yapan destinasyonlara aktarmasız uçuşlar sunarak spor turizminden faydalanıyor. GlobalData tarafından hazırlanan rapor, havayollarının uzun vadeli faydaları nedeniyle spor turizmini diğer seyahat alt sektörlerine tercih ettiğini ortaya çıkardı. Hatırlanacağı üzere Türk Hava Yolları (THY) da aralarında dünyanın önde gelen sporcuların marka değerinden yararlanmak adına tanıtım filmleri hazırlamıştı. THY gibi diğer başka havayolları da yolcu çekmek için ünlü sporcularla birlikte çalışmalarını hızlandırıyor.

Havayolları Dünya Kupası’nı çok seviyor

Havayolları özellikle FIFA Dünya Kupası ve Yaz Olimpiyatları gibi birkaç yılda bir düzenlenen büyük uluslararası etkinlikleri çok seviyor. Bu tür etkinlikler arasındaki büyük zaman aralığı, dünya çapındaki hayranların, etkinlikler gerçekleştiğinde katılmaktan son derece heyecanlı olduğu anlamına geliyor. Bu yıl 26 Temmuz- 11 Ağustos tarihleri ​​arasında Paris’te düzenlenecek Olimpiyatlar nedeniyle 2024 yılının spor turizmi açısından hareketli bir yıl olması bekleniyor. Amex Travel raporu, bu yıl Paris’e en çok New York, Miami, Londra, Las Vegas’tan yolcu artışı olacağını ortaya çıkardı.

Air France ve Paris Olimpiyatları: 2024 Yaz Olimpiyatları ve Paralimpik Oyunlarının resmi havayolu şirketi oldu. Şirket yönetimi, bu yaz Paris’e olan yüksek seyahat talebini karşılamak için uçuş sayısını arttırıyor. Paris yaz aylarında her zaman yoğun olsa da bu yıl Olimpiyatlar nedeniyle daha da yoğun olacak.

Air France bu yaz Kuzey Amerika programında şu değişiklikleri yaptı: Minneapolis/St.’ye hizmete devam ediliyor Paul (MSP) 13 Mayıs’ta günlük bir uçuşla Boeing 787-9 Dreamliner ile haftada üç kez Phoenix’e (PHX) yeni bir kesintisiz hizmet başlatılıyor. Air France, bu yaz 17 ABD destinasyonuna haftalık 210’dan fazla uçuş ve Kanada’daki beş destinasyona yaklaşık 60 haftalık uçuş gerçekleştirecek. Tüm uçuşlar Paris-Charles de Gaulle’den (CDG) gerçekleştirilecek. Air France, bu yaz Fransa ve Avrupa’nın geri kalanındaki 45 destinasyondan kısa ve orta mesafeli uçuşlar sunacak. Şirketin düşük maliyetli yan kuruluşu Transavia France, Avrupa’daki birçok destinasyondan Paris-Orly’ye (ORY) uçuşlar sunacak.

Orta Doğulu Taşıyıcıların Sponsorlukları

Futbol takımlarına sponsorluk yapan Orta Doğulu taşıyıcılar, havayolları ile spor takımları arasındaki ilişkinin en bilinen örneğidir. Bu sponsorluk anlaşmaları, takım formalarında havayolu şirketlerinin adlarını ve tüm stadyumlara havayolu şirketlerinin adının verilmesini içerir. Havayolları ve futbol takımları arasındaki en dikkate değer ortaklıklar şunlardır:

Qatar Airways ve Paris Saint-Germain (PSG): Qatar Airways, 2020’den bu yana PSG’nin resmi havayolu şirketidir. Taşıyıcının adı 2022-23 sezonundan bu yana PSG formalarının ön kısmında yer almaktadır. Havayolu daha sonra çeşitli uluslararası destinasyonlara uçan Boeing 777-300ER’ye PSG görünümünü ekledi.

Etihad Havayolları ve Manchester City: Etihad Havayolları, 2009’dan beri Manchester City’nin sponsorluğunu üstleniyor. Ortaklık, havayolunun takım formalarının ön kısmında yer almasını ve stadyumun Etihad Stadyumu adını almasını içeriyor. Etihad’ın ayrıca çoğunlukla yolcu uçuşlarında kullanılan Manchester City üniformalı Boeing 787-9 Dreamliner’ı da bulunuyor.

Emirates, Arsenal ve Real Madrid: Emirates, 2004’ten bu yana Arsenal’in ve 2011’den bu yana Real Madrid’in resmi havayolu şirketidir. Her iki anlaşma da takım formalarında Fly Emirates veya Emirates Fly Better’ın görünmesini içermektedir. Arsenal anlaşması aynı zamanda takımın kendi stadyumunun Emirates Stadyumu olarak adlandırılmasını da içeriyor. Emirates’in daha önce Real Madrid ve Arsenal üniformalarına sahip Airbus A380 uçağı vardı.

Emirates, Etihad Airways ve Qatar Airways aynı zamanda diğer birçok spor dalındaki takımların ve liglerin resmi havayollarıdır. Bu havayolları, sporu kendi ülkelerine turist çekmenin etkili bir yolu olarak görüyor, çünkü bu ülkeler ekonomilerini çeşitlendirmeyi amaçlıyor. Benzer nedenlerle Türk Hava Yolları, Saudia ve Riyadh Air de sporla ilgileniyor.

EVA Air ve üç MLB takımı: EVA Air, San Francisco Giants, Oakland Athletics ve Los Angeles Angels’ın resmi havayolu şirketidir . Taşıyıcı, ABD’deki diğer destinasyonların yanı sıra Los Angeles (LAX) ve San Francisco’ya (SFO) doğrudan uçuşlarla hizmet veriyor.

Starlux Havayolları ve Los Angeles Dodgers: Starlux Havayolları, Nisan 2023’te Los Angeles Dodgers ile bir ortaklık anlaşması imzaladı ve bu anlaşma daha sonra Ocak 2024’te yenilendi. LAX, SFO’ya uçuşlar başlayana kadar dört yıllık taşıyıcının ABD’deki tek varış noktasıydı.

ABD’li ve Kanadalı bazı şirketler, spor takımlarıyla, takımların deplasman maçlarına charter uçuşları düzenlemek de dahil olmak üzere çeşitli şekillerde çalışıyor. Bu ilişkinin en belirgin “halka açık” örneklerini, Dallas’taki American Airlines Center, Chicago’daki United Center ve Salt Lake City’deki Delta Center gibi taşıyıcıların adını taşıyan stadyumları oluşturuyor. (Kerem Köfteoğlu)

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.