DOLAR

32,3706

0.15%
EURO

34,9757

-0.3%
ALTIN(gr)

2.324,49

0,23%
BİST 100

9079.97

0,23%
Havaalanı gümrüklerinde  ‘’Tartı’’ krizi

Havaalanı gümrüklerinde  ‘’Tartı’’ krizi

ABONE OL
23:44 - 19/09/2020 23:44
Havaalanı gümrüklerinde  ‘’Tartı’’ krizi
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best
ha-ber.com/Fikri Cinokur/Antalya

Ticaret Bakanlığı tarafından ‘’İhracatta Dijital Gümrük Uygulaması’’na başlanmasıyla birlikte havaalanları gümrüklerinde yaş meyve sebze ve kesme çiçek ihracatında sorunlar ortaya çıktı.

Ticaret Bakanlığı Gümrükler Genel Müdürlüğü tarafından yaklaşık iki hafta önce ihracatta tüm işlemlerin elektronik ortamda yapılması, kağıt nüshasına düşülen memur şerhlerinin de sistemde takip edilmesi hedeflenmek amacıyla havaalanı gümrüklerinde ‘’İhracatta Dijital Gümrük Uygulaması’’na başladı.

Yeni uygulama ile birlikte özellikle yaş meyve sebze ve kesme çiçek ihracatında ‘’Doğrulanmış Tartı’’ krizi ortaya çıktı.

Gümrük Müdürlüğü yetkilileri belgelerde ve konşimentoda belirtilen ihracata ait ürünlerin kilogram değerlerinin ‘’Doğrulanmış Tartı’’ ile aynı olmasını istiyor. Gümrük Müdürlüğü görevlileri de ihracatçıdan ürünün eksik gelmesi halinde kilogram değerinin tamamlanmasını ya da fazla gelmesi durumunda ise alınmasını istiyor.

Bu durum ile Hava alanlarındaki Gümrük Müdürlüğü görevlilerinin ‘’Doğrulanmış Tartı’’ uygulamasının ihracatçıya zaman kaybına, uçakları kaçırmasına ve ihracatın da gerçekleşmemesine yol açtığı belirtiliyor. İhracatçılar ise ihracat ürünlerini bir gün önceden hazırladıklarını, Havaalanı Gümrük Müdürlüklerine gelinceye kadar geçen sürede bitki de su kaybı ve başka deformeler olduğunu bu nedenle de belge ve konşimento rakamlarında gösterilen değerle tartıda ki değer arasında eksi ya da artı farklılıklar oluştuğuna dikkat çekti.

İhracatçılar bu sorunun giderilmesi için belge ve konşimentoda yazılı değerlere artı ya da eksi tolerans olarak gösterilmesini istiyor.

İhracatçılar sıkıntılı

Orta Anadolu Süs Bitkileri ve Mamulleri İhracatçılar Birliği Başkanı İsmail Yılmaz da, ‘’Doğrulanmış Kantar’’ uygulaması ile ihracatçının beyannamede belirttiği kilogramı yaş meyve sebze ve kesme çiçek ürünlerinde tutturmanın çok zor olduğunu söyledi.

Bu konuda ‘tolerans’ isteyen Yılmaz, ‘’İhracatçının art niyeti yok. Biz ihracatımızı hızlandırmak istiyoruz. ‘Doğrulanmış Kantar’ ile belge ve konşimento da belirtilen değerlerin çok yakın artı ya da eksi değer konulmalı.  İhracatçıdan birebir değer isteniyor.  Bu uygulama ile günlük gelen siparişler yapılamıyor. İhracat zarar görüyor’’   dedi.

Yılmaz, ihraç üründe birkaç kilo eksik ya da fazlasının devlete yük getirmediğini, havayolu şirketlerinin de bu farkı zaten aldığına dikkat çekti.

Döviz kaybına yol açacak

Yaş meyve Sebze ürünleri ihracatçısı Savaş Titiz, sorunların çözümü amacıyla Gümrükler Müdürlüğü’ne yazı gönderdi.  Titiz, yazıda, ‘’Bu durum (mal tesliminde sıraların oluşması, sistemlerin arızalı olması, ilgili memurların bulunmaması, vb.), bizim gibi canlı ve bozulabilir ürün ihraç eden firmalar için ciddi bir sıkıntı anlamına gelmektedir’’ dedi.

Özellikle canlı ve bozulabilir ürün (GTIP numaraları 01, 03, 06, 08 ile başlayan ürünler – canlı bitki, hayvan, su ürünleri, yaş sebze ve meyve) ihracatı yapan firmalar için bu konuda özel bir statü geliştirilerek mağduriyetlerinin giderilmesi için düzenleme yapılmasını talep ettiklerini ifade eden Savaş Titiz, yazısında özetle şu görülere yer verdi.

‘’Bu tür ürünlerin ihracatında süreç uzadıkça ürünün bozulma/çürüme/ölme ihtimali artmakta ve dolayısıyla müşteri, malın bedelini ödemekten imtina etmektedir. 24 Ağustos 2020 tarihinden bu yana müşteri şikayetleri ile birlikte ihracat yapmanın zorluklarını yaşamaktayız. Durum böyle devam ederse, ciddi bir döviz kaybına uğrayacağız.

Ürünlerin hasadı ve paketlemesi uçuştan hemen önce tamamlanmakta ve doğrudan havalimanına sevki yapılmaktadır. Sürekli havayolu ile ihracat yapmamızın ana sebebi; ürünlerin bir an önce müşteriye ulaştırılmasını sağlayarak yolda geçen ve ürünlerin bozulmasına/çürümesine/ölmesine neden olan zaman kaybını önlemektir. Özellikle Gümrük Müdürlükleri’nin yoğun olarak çalışmadıkları ancak bizim için yoğun olan hafta sonu ihracatımızda bu durum çok daha vahim hale gelmektedir.’’

Inal

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.