Hapisteki Rus muhalif liderden 6 gündür haber alınamıyor

Hapisteki Rus muhalif liderden 6 gündür haber alınamıyor

ABONE OL
19:44 - 13/12/2023 19:44
Hapisteki Rus muhalif liderden 6 gündür haber alınamıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Rusya’da cezaevinde bulunan muhalif lider Alexei Navalny’nin 6 gündür nerede olduğuna dair bilgi olmaması üzerine ABD’den gelen eleştirilere Kremlin sert karşılık verdi.

Muhalif lidere yakın isimler Navalny’nin geçen yılın ortasından bu yana kaldığı hapishaneden ayrıldığını ve kendisinden 6 gündür haber alınamadığını açıkladı. Navalny’nin olası hapishane değişikliğinin Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in seçimlerde yeniden aday olacağını açıklamasının ardından gelmesi de dikkat çekti.

Hali hazırda kesinleşmiş 11 yıllık cezasının üzerine Ağustos ayında bir başka davadan daha 19 yıl hapis cezasına çarptırılan Navalny’nin çok ağır şartların olduğu bir başka hapishaneye nakledileceği tahmin ediliyordu.

Öte yandan Rusya’da mahkumların bir yerden başka bir yere transfer edilmesi işleminin genellikle demiryoluyla yapıldığı ve işlemin haftalar sürebildiği ifade ediliyor. Bu süre zarfında bu kişinin yakınlarına da bilgi verilmiyor. Ancak Rus yetkililer henüz nakil işlemine dair de bir açıklama yapmış değiller.

Navalny’nin nerede olduğunun bilinmediğinin duyulmasının ardından ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller de dün yaptığı açıklamada, ABD yönetiminin muhalif ismin durumu hakkında kaygı duyduğunu dile getirdi.

ABD’nin açıklamasına Kremlin Sarayı’ndan sert bir yanıt geldi. Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, ABD’nin kendi işine bakması gerektiğini söylerken “Burada yasalar çerçevesinde suçlu bulunmuş ve cezasını çekmekte olan bir mahkumdan bahsediyoruz. Bu noktada ABD de dahil herhangi birinin müdahalesini kabul edilemez ve imkansız olarak değerlendiriyoruz” ifadelerini kullandı.

Navalny, Salı günü yargılandığı davada video konferans yöntemiyle hakim karşısına da çıkarılmadı. Bunun üzerine X platformundaki hesabından bir açıklama yapan Navalny’nin sözcüsü Kira Yarmish “Bugün Alexsei yine video bağlantısıyla mahkemeye getirilmedi ama şimdi kimse ‘elektrik sorunu vardı’ diye saçmalamıyor. Cezaevinin bir çalışanı Navalny’nin oradan ayrıldığını ancak nereye nakledildiğini bilmediğini söyledi” ifadelerini kullandı.

Yarmish, daha önce Navalny’nin duruşmaya video konferansla katılamamasına gerekçe olarak gösterilen elektrik sorununun da doğru olmadığının böylece anlaşıldığını söyledi.

Kremlin Sarayı, kendilerinin tek tek mahkumların nakillerini takip etmediğini söylerken Rusya’daki cezaevlerinden sorumlu bakanlık ya da kurumların da Navalny’nin nerede olduğuna dair bilgi paylaşmadığı belirtiliyor.

VOA tarafından geçilen Hapisteki Rus muhalif liderden 6 gündür haber alınamıyor haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Hapisteki Rus muhalif liderden 6 gündür haber alınamıyor haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Hapisteki Rus muhalif liderden 6 gündür haber alınamıyor haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.