Halk ozanı Ozan Şah Turna’ya ATGB’den onur üyeliği

Halk ozanı Ozan Şah Turna’ya ATGB’den onur üyeliği

ABONE OL
20:04 - 09/01/2022 20:04
Halk ozanı Ozan Şah Turna’ya ATGB’den onur üyeliği
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

İnsan hakları mücadelesinde bedel ödemiş olan, demokrasi, özgürlük ve Kızılbaş-Alevi türkülerinin önemli isimi Ozan Şah Turna’ya kültür ve sanata yaptığı önemli katkılardan dolayı Avrupa Türk Gazeteciler Birliği (ATGB) göçün 60. yılında “Onur Üyeliği” takdim etmeyi kararlaştırdı.

Yayınlanmış 400’ün üzerinde esere, 50’den fazla plağa, 20’den fazla kasete imza attı.

Ona ne 12 Mart esareti ne de 12 Eylül sürgünü engel olabildi. Ağır işkence gördü. Yıllarca hapis yattı. Esaret yıllarında İbrahim Kaypakkaya ile aynı cezaevinde kaldı.

İBRAHİM KAYPAKKAYA’NIN HAYKIRIŞLARININ TANIĞI OLDU

İbrahim Kaypakkaya’ya yapılan işkencelerin, tüm haykırışlarının, acı dolu bağrışlarının tanığı oldu.

YAŞAR KEMAL VE UĞUR MUMCU’DA ÖZGÜRLÜK MECADELESİNE DESTEK

Özgürlük mücadelesine Yaşar Kemal, Uğur Mumcu, Aziz Nesin, Ali Sirmen, Mustafa Ekmekçi gibi Türkiye’nin çok önemli aydınları, sanatçıları destek verdi.  “Şah Turna’ya Özgürlük” kampanyaları yürüttüler.

KENAN EVREN’E DAVA AÇTI

Milyonlarca imza toplandı. 12 Mart 1971 ve 12 Eylül 1980 darbelerinde ağır işkenceler gördüğü iddiasıyla, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunan Şah Turna, 2004’de darbeci general Kenan Evren hakkında da suç duyurusunda bulundu. Ozan Şah Turna, sanatçı, yazar ve aktivist olan eşi Ozan Şiar Ağdaşan, Kenan Evren ve cuntaya karşı kızları Şafak Melodi ile birlikte dava açmış, TBMM’deki basın toplantısıyla kamuoyuna yansıtmışlardı. Ahde vefa olarak Demiz Gezmiş’in avukatı Halit Çelenk ve yüzlerce aydın ve Avukat Ozan Şah Turna’ya destek olup, yurtiçi ve uluslararası mahkemelerde savundu. Çok sayıda sanat, barış, ozanlık ve onur ödülü başta olmak üzere çeşitli ödüller ile taltif edildi. Dünya dillerinde besteleri, şiirleri, kitapları yayınlandı, UNESCO yayınlarında yer aldı. Ozan Şah Turna eşi Ozan Şiar ile Türkiye’de ve dünya genelinde çeşitli üniversitelerde yüksek lisans tezlerine konu oldu.

Yine çok sayıda ödülün de sahibi olan sanatçı kızları Şirin ise aynı zamanda tarih öğretmeni. Kısa bir süre önce yaşamını yitiren sinema oyuncusu kızları Şafak Melodi de aynı zamanda şair olarak çok sayıda ödülün sahibi oldu.

İki çocuk annesi olan Şah Turna uzun yıllardan bu yana Almanya’da kendisi gibi sanatçı ve aktivist olan eşi Ozan Şiar Ağdaşan ile birlikte yaşıyor.

DİJİTAL BULUŞMA

Öte yandan Şah Turna’ya plaketi dijital ortamda sunuldu. Dijital buluşmada eserleri yurtiçinde ve yurtdışında üniversitelerde tez konusu olan Almanya’daki ozanlarımız Şah Turna eşi Ozan Şiar ile birlikte katıldı. Buluşmada ATGB Başkanı Işın Ertürk Toymaz, II. Başkanı Attila Azrak, Ufuk Evla Bostan, Ömer Yaprakkıran, Kemal Çalık, Fikret Aydemir, Adil Yiğit hazır bulundu. Takdim töreni ise 26 Mart 2022 tarihinde Frankfurt kentinde düzenlenen ATGB Genel Kurulu’nda gerçekleşecek. Kaynak: http://atgb-press.eu/

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.