Güvenli gıdaya ulaşım korona aşısı kadar önemli

Güvenli gıdaya ulaşım korona aşısı kadar önemli

ABONE OL
23:56 - 07/12/2020 23:56
Güvenli gıdaya ulaşım korona aşısı kadar önemli
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Tarımda hayvancılıkta üretimi artırıcı, ithalatı azaltıcı politikaları hayata geçirilmesi gerektiği, vatandaşın da güvenli gıda ürünlerine ulaşmasının sağlanması gerektiği, bunun da korona aşısına ulaşım kadar önemli olduğu belirtildi.

TİM eski Yönetim Kurulu Üyesi, BAİB eski Başkanı ve Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA ) Kurucu Üyesi Mustafa Satıcı, Türk tarımında tehlike çanları çalındığını bildirdi.

Türkiye’nin, dünyanın en önemli tarımsal üretim merkezi iken yanlış uygulamalar nedeniyle tarımda ithalatçı konumuna düşüldüğünü belirten Satıcı, “Türk tarımının eski parlak günlerine kavuşması, korona ile mücadele kadar önemli” dedi.

Ekonomik durum ve pandemi nedeniyle işsizliğin arttığına dikkat çeken Satıcı, şunları kaydetti.

‘’Tarımda gerekli adımların atılması ve üreticinin gerçekten desteklenmesiyle 1.2 milyon kişilik istihdam sağlanır. Ayrıca ithalatın önüne ciddi oranda geçilir. Tarımsal ürün ihracatının artmasıyla ülkemize ciddi oranda döviz girdisi de sağlanır. Üretici, doğru uygulamalarla desteklenmek yerine, tarımsal ithalatla adeta cezalandırılıyor. Tarım sektörü tehlikeli bir yola girdi. Türkiye 2019 yılında 14 milyar 687 milyon 312 bin dolarlık tarım ürünü ithal etti. 2020 yılı sonunda bu daha da artacak.’’

Buğday, pamuk, mısır, yem bitkileri ve canlı hayvan başta olmak üzere birçok kalemde ciddi ithalat artışı olduğuna dikkat çeken Mustafa Satıcı, ‘’Hükümet, üreticimizi desteklemek yerine, onlara ithalat sopasını gösteriyor. Bizim üreticimiz emeğinin karşılığını alamazken, başka ülkelerin üreticileri ithalatla adeta destekleniyor” dedi.

Son 6 yıldan bu yana tarımsal ürün ithalatının arttığını anlatan Satıcı, şöyle devam etti.

‘’2013-2019 arasında buğday ithalatı yüzde 264 artarak 10 milyon 4 bin tona , mısır ithalatı yüzde 263 artışla 4 milyon 347 bin tona, canlı hayvan ithalatı yüzde 297 artarak 199 bin 450 tona , yağlı tohum ithalatı yüzde 181 artarak 4 milyon 300 bin tona, ayçiçek tohumu ithalatı da yüzde 174 artarak 1 milyon 240 bin tona , hayvan yemi ithalatı yüzde 48 artarak 5 milyon 910 bin tona yükseldi.’’

İthal edilen ürünlerin Türkiye’de üretilerek, en az 1.2 milyon kişiye istihdam sağlanabileceğini belirten Mustafa Satıcı, şöyle devam etti.

‘’Pandemi ile tarım ürünlerinin dış ticaretinde önemli gelişmeler yaşanıyor. Birçok ülke tarımsal ürün stoklarını arttırmaya başladı. Bu yıl dünyada 47 milyon ton fazladan buğday üretimi gerçekleşti. Üretici ülkeler buğday stoklarını artırdı. Tarımsal üretimde, hayvancılıkta üretimi artırıcı, ithalatı azaltıcı politikaları hayata geçirmemiz gerekiyor. Ayrıca halkımızın güvenli gıda ürünlerine ulaşmasını sağlamalıyız. Bu korona aşısına ulaşım kadar önemli.’’

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.