Guterres Hollanda Başbakan Yardımcısı’nı Gazze’ye BM Koordinatörü olarak atadı 

Guterres Hollanda Başbakan Yardımcısı’nı Gazze’ye BM Koordinatörü olarak atadı 

ABONE OL
00:08 - 28/12/2023 00:08
Guterres Hollanda Başbakan Yardımcısı’nı Gazze’ye BM Koordinatörü olarak atadı 
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, daha önce BM bünyesinde farklı üst düzey görevlerde bulunan Hollanda Başbakan Yardımcısı Sigrid Kaag’ı Gazze’ye “İnsani Yardım Koordinatörü” olarak atadığını açıkladı.

Kaag’ın bu göreve, BM Güvenlik Konseyi’nin geçen Cuma günü aldığı Gazze kararının uygulanması için atandığı belirtildi. Güvenlik Konseyi günlerce süren diplomatik temasların ardından kabul ettiği kararında, Genel Sekreter Guterres’ten Gazze’ye “Kıdemli İnsani Yardım ve Yeniden Yapılanma Koordinatörü” atamasını talep etmiş, ayrıca insani yardım dağıtımını hızlandırmak için BM mekanizmasının acilen kurulması çağrısında bulunmuştu.

Kaag, sosyal medya platformu X’te yaptığı paylaşımda, Hollanda’nın maliye bakanı ve başbakan yardımcılığı görevinden istifa ederek BM’nin Gazze Kıdemli İnsani Yardım ve Yeniden Yapılanma Koordinatörü görevine getirildiğini açıkladı. Kaag, “Barış, güvenlik ve adalet her zaman motivasyonum oldu. Daha iyi bir geleceğe katkıda bulunma umuduyla bu özel görevi kabul ettim” dedi.

Hollanda hükümetindeki görevinden ayrılan Başbakan Yardımcısı Sigrid Kaag, BM Güvenlik Konseyi’nin geçen hafta aldığı, “Gazze’ye insani erişimin güvenli ve engelsiz şekilde sağlanmasına yönelik acil adımlar atılması, ayrıca çatışmaların sürdürülebilir şekilde durdurulması için gerekli koşulların yaratılması” çağrısını içeren kararı doğrultusunda, bölgeye yapılan insani yardım sevkiyatlarını izleyecek, koordine edecek ve Güvenlik Konseyi kararının uygulanmasıyla ilgili gözlemde bulunacak. Kaag, karara ne derece uyulduğunu da ilk elden denetleyecek.

Sigrid Kaag kimdir?

Kaag ayrıca çatışmaya taraf olmayan devletler aracılığıyla insani yardım sevkiyatını hızlandıracak bir mekanizma kuracak.

BM’den yapılan açıklamada eski Hollanda Başbakan yardımcısı Kaag’ın BM’deki görevine 8 Ocak’ta başlayacağı belirtildi.

Kaag, son olarak 2022 yılının Ocak ayından bugüne kadar Hollanda hükümetinde Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı olarak görev yaptı. Kaag, daha önce Hollanda hükümetinde Ticaret ve Kalkınma İşbirliği Bakanı ve Dışişleri Bakanı olarak da görev üstlenmişti.

Kaag, şimdiye kadar BM’de çok çeşitli üst düzey görevlerde de bulundu. 2015-2017 yılları arasında Lübnan Özel Koordinatörü olarak görev yapan Kaag, bu görevinden önce de, Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (OPCW) ve BM’nin Suriye’deki Ortak Misyonu Özel Koordinatörü olarak hizmet verdi.

Kaag’ın diğer görevleri arasında 2010’dan 2013’e kadar BM Kalkınma Programında Genel Sekreter Yardımcılığı, 2007’den 2010’a kadar BM Çocuklara Yardım Fonu’nda (UNICEF) Ortadoğu ve Kuzey Afrika Bölge Direktörlüğü yer aldı. Kaag,Uluslararası Göç Örgütü (IOM) ve Filistinli mültecilere yardım kuruluşu UNRWA’da da çeşitli üst düzey pozisyonlarda görev yaptı.

BM: “İnsani yardım çalışmalarımız giderek zorlaşıyor”

BM İnsani Yardım Koordinasyon Dairesi (OCHA) Gazze’yle ilgili son güncellemesinde, İsrail güçlerinin 23-26 Aralık günleri arasında Gazze Şeridi’nin özellikle orta bölgesini havadan, karadan ve denizden ağır bombardımana tuttuğunu açıkladı.

Bölgede meydana gelen 50 saldırı sonrasında BM İnsani yardım ekiplerinin çalışmalarının giderek zorlaştığı ve görevlerini yapamaz hale geldikleri belirtildi.

VOA tarafından geçilen Guterres Hollanda Başbakan Yardımcısı’nı Gazze’ye BM Koordinatörü olarak atadı  haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Guterres Hollanda Başbakan Yardımcısı’nı Gazze’ye BM Koordinatörü olarak atadı  haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Guterres Hollanda Başbakan Yardımcısı’nı Gazze’ye BM Koordinatörü olarak atadı  haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.