Gurbetçiler yaş meyve sebze ihracatını uçurdu

Gurbetçiler yaş meyve sebze ihracatını uçurdu

ABONE OL
22:06 - 06/10/2020 22:06
Gurbetçiler yaş meyve sebze ihracatını uçurdu
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Pandemi nedeniyle tatil için Türkiye’ye gelemeyen Avrupa’daki gurbetçiler vatan özlemlerini yaş meyve sebze tüketimine ağırlık vererek giderdi. Batı Akdeniz bölgesinden yapılan yaş meyve sebze ihracatı Eylül ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 57, yılın 9 aylık döneminde ise yüzde 28, 66 arttı.

Geçen mayıs ayında başkan ve yönetim kurulu düşen ve Genel Sekreter Vekili tarafından yürütülen Batı Akdeniz İhracatçı Birliği’nden (BAİB) alınan bilgiye göre, Eylül ayında toplam ihracat geçen yılın aynı ayına göre yüzde 24,90 artarak 160 milyon 726 bin 639 dolar gerçekleşti.

Toplam ihracat düştü

Yılın 9 aylık döneminde ise toplam ihracat geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9,68 düşüş gösterdi ve 1 milyar 366 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Batı Akdeniz bölgesinin lokomotifi olan yaş meyve sektörü Eylül ayında yüzde 57,70 artarak 38 milyon 945 bin 798 dolara yükseldi.

Maden ve metaller ihracatı yüzde 8,81 düşerken, ağaç mamulleri ve orman ürünleri ihracatı ise yüzde 14,74 artış gösterdi.

Kimyevi maddeler ve mamulleri ihracatı geçen yıla göre aynı kalırken, demir ve demir dışı metaller ihracatı yüzde 39,19 azaldı.

Hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri ihracatı ise yüzde 251 oranında artış gösterdi.

Antalya, Burdur ve Isparta’dan 161 ülkeye gerçekleştirilen ihracatta ilk 5 sırayı Çin Halk Cumhuriyeti, Almanya Rusya, Özbekistan ve Kazakistan paylaştı. Almanya ve Rusya’ya gerçekleştirilen ihracat ise düşüş gösterdi.

Gurbetçi tatile gelemedi yaş meyve sebzeye yöneldi

Pandemi sürecinde Türkiye’ye gelemeyen gurbetçiler, bulundukları ülkelerde vatan özlemini Türk yaş meyve sebzesi tüketerek gidermeye çalıştı.

BAİB önceki dönem Başkan Yardımcısı Ergin Civan,  bölgeden yaş meyve sebze ihracatının pandeminin de etkisiyle iyi gittiğini söyledi. Avrupa ülkelerinde yaş meyve sebzeyi en çok gurbetçilerin tükettiğini ifade eden Civan, şunları kaydetti.

‘’Pandemi sürecinde Avrupa’da yaşayan gurbetçilerimizin büyük bölümü tatil amaçlı Türkiye’ye gelemedi. Seyahat edemeyen gurbetçilerimiz özlemlerini Türk meyve sebzesini tüketerek gidermeye çalıştı. Bu süreçte Avrupa’dan meyve sebze talebi çok arttı. Almanlar sivri biberi pek tüketmez. Ama gurbetçilerimizin mutfağında çok tüketiliyor.’’

Civan, pandemi sürecinde ihracatta bazı sektörlerde hareketlilik yaşanmasının çok önemli olduğunu sözlerine ekledi.

 

 

 

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.