***  Güney Osetya’da bin beş yüz ölü…

*** Güney Osetya’da bin beş yüz ölü…

ABONE OL
11:51 - 09/08/2008 11:51
***  Güney Osetya’da bin beş yüz ölü…
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best



"RUSYA İLE SAVAŞ HALİNDEYİZ"

TİFLİS/MOSKOVA- Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvivili, ”Rusya ile savaş halinde olduklarını” açıkladı.
Saakaşvili, Güvenlik Konseyi toplantısında yaptığı açıklamada, Rusya’nın ”Gürcistan topraklarını işgal girişimini uzun süreden beri planladığını” belirterek, ”İlan ediyorum. Rusya ile savaş halindeyiz” dedi.

Saakaşvili, Rusya’nın bugüne kadar sürekli kendilerini tahrik ettiğini belirterek, ”Sağımızdan vurdular suskun kaldık. Solumuzdan vurdular suskun kaldık. Artık yeter, buna son vermek lazım” ifadesini kullandı.
Saakaşvili, içinde bulundukları durum ile ilgili halktan gizleyecek bir şeyleri olmadığını belirterek, Gürcistan’ın kaderinin belirlendiği bir dönemde birlik çağrısında bulundu.
Saakaşvili ayrıca, "Bugün meclisten sıkıyönetim yasasını onaylamasını isteyeceğim" dedi.

"GÜNEY OSETYA’DA BİN 500 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ"

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Gürcü birliklerinin, tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Güney Osetya’ya düzenlediği saldırıda bin 500 kişinin hayatını kaybettiğini, ölü sayısının giderek arttığını söyledi.
Rusya’nın Gürcistan ile savaş başlatmak için değil barışı korumak için bölgede bulunduğunu belirten Lavrov, Gürcistan’ın Güney Osetya’ya yönelik saldırıda kullanılan hiçbir bölgesinin güvende olmayacağı uyarısında da bulundu.
Öte yandan, Rus Kara Kuvvetleri Komutanı Bolderev, Itar-Tass ajansına yaptığı açıklamada, "Taktik birlikler, Tshinvali’yi Gürcü ordusundan tamamen kurtardı ve Gürcü birliklerini barış gücü askerlerinin bulunduğu bölgenin ötesine göndermeye başladı" açıklamasını yaptı.

30 BİNDEN FAZLA İNSAN RUSYA’YA SIĞINDI

Rusya Başbakan Yardımcısı Sergey Sobyanin, 30 binden fazla insanın Rusya’ya sığınmak üzere Güney Osetya’yı terk ettiğini bildirdi.
Başbakan Yardımcısı, Rusya’nın Güney Osetya’ya insani yardımıyla ilgili Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev başkanlığında düzenlenen toplantıda yaptığı açıklamada, son 36 saat içinde 30 binden fazla insanın Rusya sınırını geçtiğini belirtti.
Sobyanin, insani durumun çok kötü olduğunu kaydetti.


DÜNYADAN YARDIM İSTEDİ

Cumhurbaşkanı Saakaşvili ulusa sesleniş konuşmasında, Türkiye’nin de aralarında bulunduğu birçok ülkenin liderleri ile telefonda konuştuğunu ve Rusya’nın Gürcü topraklarına karşı saldırganlığına son vermesi için yardım istediğini söyledi.
”Bugün Gürcistan kaderini belirliyor” diyen Saakaşvili, bugünleri de geride bırakacaklarına ve kesinlikle zaferle çıkacaklarına inandığını söyledi.


RUS UÇAKLARI GÜRCİSTAN’I BOMBALIYOR

Rus savaş uçakları, Güney Osetya bölgesinde Gürcü mevzilerini bombalamaya devam ediyor.
Güney Osetya’nın başkenti Tshinvali’deki askeri bölge ve yerleşim yerlerindeki açık alanda bulunan Gürcü mevzileri, Rus savaş uçakları tarafından bombalanıyor. Gürcü mevzilerinden de bombardımana karşı ateş açılıyor.
Bu arada Tshinvali yolu boyunca Gürcü birliklerine ait yüzlerce zırhlı araç, tank ve diğer askeri ağır teçhizat hareket halinde bulunuyor.
Rus savaş uçakları Gürcistan’ın Karadeniz’deki önemli limanı Poti’yi ve Senaki’deki askeri üssü dün gece bombaladı.
Bombardıman sonucu Poti limanı ağır hasar gördü, 6 kişi öldü, 30 kişi yaralandı.
Rusya, Güney Osetya’ya asker sevkıyatına devam ediyor. Çatışmalarda ölen Rus barış gücü askeri sayısının 15’e ulaştığı belirtiliyor.
Bölgedeki, köprü ve benzeri stratejik noktalarda askeri kontrol merkezi kurulmuş durumda.
Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev, Gürcistan’dan tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Güney Osetya’daki Rus askerlerinin "sivilleri korumak" için, barışı tesis etme operasyonu yürüttüklerini söyledi.
Bu arada Rus savaş uçakları, bölge sınırındaki Gürcü kenti Gori’yi de bombaladı. Bombalardan birinin bir apartmana isabet ettiği ve ilk belirlemelere göre 2 kişinin öldüğü bildirildi.
Rusya, Gürcü birliklerine bombardıman düzenlediği Güney Osetya’da 2 uçaklarının Gürcü askerleri tarafından düşürüldüğünü açıkladı.
Rus barış gücü askerlerinin sözcüsü, uçakların pilotlarının akıbetinin soruşturulduğunu kaydetti.

TOPTAN’DAN BARIŞ VE İTİDAL ÇAĞRISI

TBMM Başkanı Köksal Toptan, Gürcüler ile Güney Osetyalılar arasında çatışmaya dönüşen olaylarla ilgili olarak, ”Türkiye olarak hem Gürcistan, hem de Rusya yönetimine barış ve itidal çağrısını yinelemek istiyoruz” dedi.
Bölgenin Türkiye için çok önem ifade ettiğini dile getiren Toptan, şunları kaydetti:
”Gürcistan’da meydana gelebilecek bir istikrarsızlık Türkiye’yi ciddi bir şekilde rahatsız eder. Dün Dışışleri Bakanı ve Başbakan endişelerimizi dile getirdikten sonra, taraflara bir itidal çağrısı yaptı. Burada süratle normalleşmeye geçmek lazım. Süratle insan kaybını önleyecek önlemlerin alınmasına çalışmak lazım. Kafkaslar’da her gelişme Türkiye’yi yakından ilgilendirir. Oralarla bizim tarihi ve kültürel bağlarımız var. Derinliği olan bağlarımız var. Türkiye’de yaşayan, Kafkaslar’dan göç eden milyonlarca vatandaşımız var. Türkiye olarak hem Gürcistan yönetimine, hem Rusya yönetimine barış ve itidal çağrısını yinelemek istiyoruz.”
Anadolu Ajansı

Inal

    Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.