Griner’ın Temyiz Başvurusuna Rusya’dan Ret

Griner’ın Temyiz Başvurusuna Rusya’dan Ret

ABONE OL
19:49 - 25/10/2022 19:49
Griner’ın Temyiz Başvurusuna Rusya’dan Ret
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Amerikalı basketbol oyuncusu Brittney Griner’ın Rusya’da esrar içeren elektronik sigara kartuşları bulundurmak ve kaçakçılığını yapmaktan aldığı dokuz yıllık hapis cezasına yaptığı itiraz reddedildi.

Griner ile avukatları beraat ya da en azından suçla orantısız ve Rus yargı uygulamalarına aykırı olduğunu söyledikleri cezasında indirim talep etmişlerdi.

Temyiz başvurusunu sadece 30 dakikada değerlendiren mahkeme başkanı, ilk kararın, dava öncesi tutuklulukta geçen sürenin cezanın bir parçası olarak sayılması dışında “değişiklik yapılmadan” onandığını söyledi.

Böylelikle Griner’a, dokuz yıllık cezayı sekiz yıla indirecek şekilde, tutuklu yargılandığı süre için kredi alacağı bildirildi. Tutuklulukta geçirdiği her gün için Griner’ın 1,5 gün ceza çektiği kabul edildi.

Olimpiyatlarda iki defa altın madalya kazanan Griner, Rusya’nın Ukrayna’ya asker göndermesinden bir hafta önce, 17 Şubat’ta Moskova havaalanında tutuklanmıştı. ABD Kadın Basketbol Ligi oyuncusunun davası kaçınılmaz olarak ABD-Rusya ilişkilerindeki kriz bağlamında değerlendirildi.

Washington karara tepki vermekte gecikmedi.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan yaptığı açıklamada “Rusya’dan gelen haberlere göre Brittney Griner’ın bugün bir başka düzmece yargı sürecine tabi tutulmasının ardından tahammül edilemez koşullar altında haksız yere tutuklu kalmaya devam edeceğinin farkındayız” dedi.

Sullivan, ABD’nin Griner’i eve getirmek için “Rusya ile temas kurmaya devam edeceğini” söyledi.

Devlet savcısı Griner’in 4 Ağustos’ta aldığı dokuz yıl hapis cezasının “adil” olduğunu söylemiş, ancak avukatlarından Alexander Boykov üç yargıçlı heyete, “Hiçbir yargıç, Griner’a verilen dokuz yıllık cezanın Rus ceza hukukuna uygun olduğunu dürüstçe söyleyemez” demişti.

Griner’ın mahkumiyet kararında usule ilişkin bir dizi kusur olduğunu belirten avukatı, beraat talebinde bulundu ancak “mahkeme onu cezalandırmak istiyorsa, yeni ve ‘adil’ bir karar vermeli ve cezayı hafifletmelidir” dedi.

Boykov, “Griner’a verilen cezanın şiddeti ve acımasızlığı dünyanın dört bir yanındaki insanları şoke ediyor” dedi.

Moskova’nın hemen dışındaki Novoye Grişino kasabasında bulunan gözaltı merkezinden canlı video bağlantısıyla son bir açıklama yapmasına izin verilen Griner, sekiz aylık tutukluluğunun ve iki duruşmanın ne kadar stresli geçtiğini söyledi; “Daha ağır suçları olan insanlar bana verilenden daha azını aldılar” dedi.

‘’Bunu yapmak nı̇yetı̇nde değı̇ldı̇m’’

Griner, ilk duruşmasında olduğu gibi bağışlanabilir bir hata olduğunu söyleyerek özür diledi; “Bunu yapmak niyetinde değildim” dedi ve mahkemeden suçunu kabul ettiği gerçeğini göz önünde bulundurmasını istedi.

Basketbol oyuncusu bir dizi spor yaralanmasından kaynaklanan ağrıları dindirmek için tıbbi esrar kullandığını söyledi. Rusya’da esrarın hem keyfi hem de tıbbi amaçlı kullanımı yasak.

Griner, kararı anlayıp anlamadığı sorulduğunda, götürülmeden önce sadece “Evet” cevabını verdi.

ABD Başkanı Joe Biden ilk kararı “kabul edilemez” olarak nitelendirmişti.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price dün yaptığı açıklamada Washington’un Griner ve casusluk suçundan 16 yıl hapis cezasına çarptırılan eski ABD Deniz Piyadesi Paul Whelan’ın serbest bırakılması için çalıştığını ve “son günlerde de aktif görüşmeler” yapıldığını söylemişti.

Price günlük basın brifingindeki açıklamasında, “Çeşitli adli süreçler ve adli adımlar üzerinde durmadık çünkü daha önce de açıkça belirttiğimiz gibi, bu süreçlerin büyük ölçüde karmakarışık olduğuna inanıyoruz” demişti.

ABD’nin Moskova’daki en üst düzey diplomatı olan Maslahatgüzar Elizabeth Rood, mahkeme dışında bekleyen basın mensuplarına duruşmadan önce ya da sonra Griner ile konuşmasına izin verilmediğini söyledi.

Griner’ın avukatları bir açıklama yaptı ve “Brittney’nin en büyük korkusu takas edilmemesi ve cezasının tamamını Rusya’da çekmek zorunda kalması. Bugün için umutları vardı” dedi.

Avukatlar, Griner’ın bir hapishane kolonisine nakledilmesinin biraz zaman alacağını ve yeni bir temyiz başvurusunda bulunup bulunmayacaklarına henüz karar vermediklerini söylediler.

Açıklamada, “Genel olarak mevcut tüm yasal araçları kullanmamız gerektiğini düşünüyoruz, özellikle de kararın sert ve benzeri görülmemiş niteliği göz önüne alındığında” denildi.

VOA tarafından geçilen Griner’ın Temyiz Başvurusuna Rusya’dan Ret haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Griner’ın Temyiz Başvurusuna Rusya’dan Ret haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Griner’ın Temyiz Başvurusuna Rusya’dan Ret haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.