”Griner’ın Takası İçin Bir Anlaşmaya Varılmadı”

”Griner’ın Takası İçin Bir Anlaşmaya Varılmadı”

ABONE OL
22:30 - 28/07/2022 22:30
”Griner’ın Takası İçin Bir Anlaşmaya Varılmadı”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Rusya, ABD ile tutuklu takası müzakerelerinin sürdüğünü ancak Amerikalı basketbol yıldızı Brittney Griner’ın Rus silah kaçakçısı Viktor Bout ile takas edilmesi konusunda henüz anlaşma olmadığını bildirdi.

Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, gazetecilere yaptığı açıklamada ”Henüz bu konuda anlaşma yapılmadı” dedi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zakharova da tutuklu takası konusunda görüşmelerin bir süredir devam ettiğini ancak sonuç alınmadığını söyledi.

Zakharova, 24 Şubat’tan önceki temaslarına atıfta bulunarak, iki ülke topraklarında gözaltına alınan Rus ve Amerikan vatandaşlarının karşılıklı değişimi konusunun bir zamanlar Rusya ve ABD başkanları tarafından tartışıldığını söyledi.

Zakharova, ilgili makamlara müzakereler için talimat verildiğini ve bu müzakerelerin yürütüldüğünü ancak henüz somut bir sonuç alınmadığını kaydetti.

Rus sözcü, müzakerelerde her iki tarafın da çıkarlarının göz önünde bulundurulması gerektiğini kaydetti.

Peskov ise Washington’un bu konuda açık diplomasi yürütmesinden şikayet ederek ”Bu konuları görüşürken istihbarat saldırısı yapmazsınız” diye konuştu.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, dünkü basın toplantısında Washington’un Moskova’ya Griner’la birlikte yine Rusya’da tutuklu bulunan eski deniz piyadesi Paul Whelan’ın serbest bırakılması için ciddi bir öneri sunduklarını bildirmişti.

Öneri ilk olarak birkaç hafta önce, Haziran ayında yapılmıştı ancak iki hükümetten yetkililerin görüşmelerine rağmen bugüne kadar konuyla iligli bir sonuç çıkmadı. Dışişleri Bakanı Blinken, olası anlaşmanın ayrıntılarını vermeden, konuyu bu hafta Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’la telefon görüşmesinde yeniden gündeme getirmeyi beklediğini söyledi.

Dün konuya yakın bir kaynak CNN televizyonuna yaptığı açıklamada Washington’un ABD’de 25 yıl hapis cezasına çarptırılan Rus silah kaçakçısı Bout’u anlaşma kapsamında takas etmeye istekli olduğunu kaydetmişti.

Whelan’ın Rus avukatı da Moskova’nın Whelan’la takas anlaşması kapsamında Bout’un serbest bırakılmasını istediğini sandığını söylemişti.

İki kez Olimpiyat altın madalyası kazanan Brittney Griner, 17 Şubat’ta WNBA sezonu dışında oynadığı Rus takımı için Moskova’ya dönerken, kenevir yağı bulundurma suçlamasıyla tutuklanmıştı. Griner’ın davası 1 Temmuz’da başlamıştı. Bir sonraki duruşmasının ise 2 Ağustos’ta yapılması bekleniyor.

Uyuşturucu taşımaktan suçlu bulunması halinde 10 yıla kadar hapis cezasıyla karşı karşıya kalacak olan Griner, Moskova havaalanında yetkililerden bazı belgeleri imzalaması talimatını aldığını, ancak neyi imzaladığına dair bir açıklama yapılmadığını söylemişti.

Griner’ın Rusya’daki avukatı Maria Blagovolina, ”Hukuki açıdan bir takas yalnızca mahkeme kararının ardından verilebilir” dedi.

Amerikalı Whelan Rusya’da 2020’de casusluk suçlamasından 16 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Whelan suçlamaları reddetmiş ve gizli bir operasyonla kendisine tuzak kurulduğunu öne sürmüştü.

VOA tarafından geçilen ”Griner’ın Takası İçin Bir Anlaşmaya Varılmadı” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. ”Griner’ın Takası İçin Bir Anlaşmaya Varılmadı” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan ”Griner’ın Takası İçin Bir Anlaşmaya Varılmadı” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.