Göçün 60’ıncı yılında çifte vatandaşlık çağrısı

Göçün 60’ıncı yılında çifte vatandaşlık çağrısı

ABONE OL
10:41 - 17/03/2021 10:41
Göçün 60’ıncı yılında çifte vatandaşlık çağrısı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Almanya’da 2000 yılında vatandaşlık yasası kapsamında yapılan değişiklikle Türk vatandaşlarının çifte vatandaş olması engellenmişti. Kuzey Ren Vestfalya’da (NRW) kurulan ve çifte vatandaşlık hakkının yeniden gündeme gelmesi için kampanya başlatan Seçim Hakkı Girişimi, ülke genelindeki tüm sivil toplum kuruluşlarına ve vatandaşlara çağrı yaparak, siyasilere ve ilgili kurumlara bu konuda taleplerini iletmelerini istedi.

Seçim Hakkı Girişimi Başkanı Bahattin Gemici’nin açıklaması ve çarısı şöyle: 

ÇİFTE VATANDAŞLIK İÇİN HAREKETE GEÇELİM!

 Almanya’da geçerli olan yasaya göre Alman vatandaşı olmak isteyenler kendi vatandaşlıklarından vazgeçmek zorundadır. AB üyesi ülke ve İsviçre vatandaşları, mülteciler çifte vatandaş olurken 60 yıldır bu ülkede yaşayan Türklerin kapsam dışı bırakılmıştır.

Bazı Alman siyasetçiler çifte vatandaşlığın “sadakat sorunu yaratacağını ve Türkiye’nin Alman vatandaşlığını kazanan yurttaşlarını siyasi olarak yönlendireceğini iddia ederek önümüze engeller çıkarmaktadır. Bu söylemler haksız ve yersizdir. Bizim üzerimizden yapılan tartışmalar yabancı düşmanı partilerin ekmeğine yağ sürmektedir. Hâlen Almanya’da yaşayan 50’den fazla ülke vatandaşı çifte vatandaş konumundadır. Türk kökenli çifte vatandaşların sayısı ise sadece %12’dir.

YAPILAN GİRİŞİMLER

 Sosyal Demokrat Parti SPD, 2000 yılında çifte vatandaşlık için yola çıkmış ancak bu çabalar, dönemin Hessen Başbakanı CDU’lu Roland Koch’un imza girişimiyle başarısızlığa uğramıştır. 2000’den önce Alman vatandaşlığını alanlar, tekrar Türk vatandaşlığına geçerek çifte vatandaş olmuşlardır. 2000’den sonra çifte vatandaş olanlar yurttaşlarımız ise sorun yaşamaktadır.

Avrupa Parlamentosu milletvekili olan Prof. Dr. Hakkı Keskin, 2008’de çifte vatandaşlık konusunda kanun teklifi vermiş, bu teklif Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi tarafından kabul edilmiştir. Alınan karar aynı yıl Federal Meclis’te de ele alınmış ve ne yazık ki reddedilmiştir. Diğer ülkeler Avrupa Konseyi’nin kararını uygularken Alman Hükümeti işi yokuşa sürmekten vazgeçmeli ve Avrupa Konseyi’nin kararını aynen uygulamalıdır.

 TÜRKİYE’DEN BEKLENTİMİZ

 Almanya Türk Toplumu Genel Başkanı Prof. Dr. Hakkı Keskin ve Berlinli Türk Dernekler Topluluğu’nun girişimi ve Prof. Dr. Rona Aybay’ın katkıları ile hazırlanan 403 sayılı Türk vatandaşlığı kanunu ve 1111 sayılı askerlik kanunundaki bazı maddelerinin değiştirilmesini öngören Kanun Teklifi 1991’de zamanın Turizm Bakanı Bülent Akarcalı ve SHP İzmir milletvekili Birgen Keleş tarafından TBMM’ye sunulmuş ancak olumlu bir sonuç alınamamıştır.

İran, Polonya ve Fas gibi ülkeler, Alman vatandaşı olmak isteyen yurttaşlarını vatandaşlıktan çıkarmadıkları için o ülkelerden gelen insanlar çifte vatandaş olabilmektedir. Türk Hükümeti de aynı yönde bir karar alarak çifte vatandaşlığın önündeki engelleri kaldırma yoluna gitmelidir.

ÇİFTE VATANDAŞLIK NE GETİRİR?

Çifte vatandaşlığın kabulü, çoğulcu ve demokratik toplumda göçmenlerin politik yaşama katılmalarını, toplumla kaynaşmalarını sağlayacaktır. Yurttaşlarımızın bu ülkedeki statüleri güçlenecek, sosyal hakları güvence altına alınacaktır.  Göçmenler bunu; verilen emeğe saygı, takdir edilme ve kabullenme olarak görecek; toplumda şans eşitliğinin ve barış içinde bir arada yaşamanın kapıları açılacaktır. Entegrasyon; katılımdır, ancak bu şekilde göçmenlerin uyumu gerçekleşir, dışlanmaları engellenir.

Türklerin seçme ve seçilme hakkına sahip olmaları, eyalet ve Federal Meclis’te temsil edilmeleri mevcut sorunların dile getirilmesine ve çözümüne katkı sağlayacaktır. Türk düşmanlığını körükleyerek oy avcılığı yapan aşırı sağcı partilerin ve ırkçı saldırıların önüne set çekilecektir. Devlet memuru olmak isteyen Türk gençlerinin önündeki engeller kalkacaktır.

Çifte vatandaş olan yurttaşlarımız sadakat sorunu yaşamayacak, Türk- Alman dostluğuna, turizme ve ekonomiye önemli katkılar yapacaklardır.

GÜNCEL DURUM

Bugünkü durumda Alman vatandaşı olmak için en az 8 yıl bu ülkede süresiz yaşamak ve sosyal yardım almamak, Almanca sınavından B 1 sertifikası almak ve vatandaşlık testini (Einbürgerungstest) başarmak gereklidir.

2000’den sonra Almanya’da doğan çocukların anne babalarından biri süresiz oturma iznine sahipse çocukları Alman vatandaşlığına geçebilmektedir. Vatandaşlık Yasası’ndaki “opsiyon modeliˮne göre Almanya’da doğan yabancı gençlere 23 yaşına kadar ebeveynlerinin ya da Alman vatandaşlığı arasında seçme zorunluluğu getiriyordu. 2014’de yapılan kanun değişikliğiyle 21 yaşına kadar bu ülkede en az 8 yıl yaşayan ya da 6 yıl okula gitmeleri halinde çifte vatandaşlık hakkı verilmiştir. Yasa 1990’dan önce doğanları kapsamıyor.

Günümüzde 500 bini aşkın Türk çifte vatandaş, 800 binden fazla yurttaşımız ise Alman vatandaşlığına geçmiş durumdadır. Kalan 1.5 milyon ise sadece Türk vatandaşı olarak yaşamaktadır.

Almanya’ya Türk işçi göçünün 60. yılında bu çifte vatandaşlık hakkı verilmelidir. Bu hak sadece 1. nesil için değil, tüm yurttaşlarımız için geçerli olmalıdır. Ancak bu şekilde verilen emekler takdir edilmiş olur. Almanya’daki tüm demokratik partilerden beklentimiz budur.

NE YAPMALIYIZ?

  • 2021’de Almanya’daki birçok eyalette ve Federal Meclis seçimleri yapılacağı için siyasetçiler derneklerimizin ve camilerimizin kapılarını çalacaklardır. Hepimize düşen görev başta çifte vatandaşlık ve okullarda Türkçe dersi verilmesi için adayları ve yetkilileri uyarmak olmalıdır.
  • Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti (NRW) Sosyal Demokrat Parti SPD grubunun hazırladığı, vatandaşlık yasasının reforme edilerek çağın gereklerine uydurulması ve çifte vatandaşlığa geçmenin kolaylaştırılması istediği kanun teklifi bu sıralar meclis komisyonunda görüşülmektedir.
  • Yurttaşlarımız ve derneklerimiz bugünden itibaren komisyona ve parti yetkililerine mektup ya da e-posta göndererek çalışmaları etkileme yoluna gitmelidir. Başta Eyalet Başbakanı Armin Laschet olmak üzere bütün parti liderleriyle görüşmeler yapmak da düşünülmelidir.
  • KRV- Seçim Hakkı Girişimi olarak Almanya’ya Türk işçi göçünün 60. yılında, yıllardır bu ülkeye emek veren tüm göçmenlere çifte vatandaşlık hakkı tanınmasını istiyor, tüm kuruluşlarımızı göreve çağırıyoruz.

MEKTUPLARIMIZI AŞAĞIDAKİ ADRESLERE GÖNDERELİM

 Landtag und Landesregierung NRW E-Mail Adressen:

Integrationsausschussvorsitzende: Frau Margret Vosseler-Deppe  [email protected]

Landtagspräsident: Andre Kuper: [email protected]

Ministerpräsident: Armin Laschet [email protected]

Integrationsminister: Joachim Stamp [email protected]

Staatssekretärin für Integration: Serap Güler [email protected]

SPD- Landtagsfraktion Vorsitzender: Thomas Kutschaty [email protected]

Integrationspolitischer Sprecher Yetim, Ibrahim (SPD) [email protected]

Pressesprecher: Andreas Hahn [email protected]

CDU Landtagsfraktion Vorsitzender: Bodo Löttgen [email protected]

Integrationspolitische Sprecherin Wermer, Heike (CDU) [email protected]

FDP Fraktionsvorsitzender: Christof Rasche [email protected]

Integrationspolitischer Sprecher der FDP-Fraktion: Stefan Lenzen [email protected]

Fraktionsvorsitzende Bündnis 90/Die Grünen:  Verena Schäffer [email protected]

Integrationspolitische Sprecherin der Grünen-Fraktion: Aymaz, Berivan (Gruene), [email protected]

Bundestag:

Bundestagsfraktion SPD Arbeitsgruppe Migration und Integration | SPD-Bundestagsfraktion (spdfraktion.de)

Sprecher der Arbeitsgruppe Migration und Integration Lars Castellucci: [email protected]

Aydan Özoguz: [email protected]

Gülistan Yüksel: [email protected]

Nezahat Baradari: [email protected]

Karamaba Diaby: [email protected]

Josip Juratovic: [email protected]

SPD Deutschland SPD Vorsitzende Saskia Esken und Norbert-Walter Borjans: [email protected]

 

 

 

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.