Göçmen Dernekleri ve işlevleri alındı

Göçmen Dernekleri ve işlevleri alındı

ABONE OL
14:29 - 12/11/2023 14:29
Göçmen Dernekleri ve işlevleri alındı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Hamm ve çevresi Türk Sosyal Demokratlar Derneğinin (TSD Hamm) Friedrich-Ebert- Vakfının (FES) desteğiyle Sauerland`taki Meschede kasabasında düzenlediği ortak seminerde Almanya’daki Göçmen Dernekleri, Çatı Kuruluşları, işlevleri ve önemleri konuşuldu.

Seminere çoğunluğu 1. Kuşaktan insanlarımızın katıldığı ve genelde  Üyelere yönelik düzenlenen seminerde Almanya ve Türkiye’ deki politik güncel konularda tartışıldı.

Üyelere yönelik düzenlenen Hennedamm otelinde gerçekleşen seminerde Göç sosyolojisi ile birlikte Avrupa’daki Türk Dernekleri masaya yatırıldı. Almanya’daki ilk Müslüman örgütlenmeler 1920’li yıllarda başlamıştır. 1922’de, 41 ülkeden Müslümanlar Berlin İslam Toplumu’nu kurmuşlar, yine 1920’li yıllarda Ahmediye hareketi Almanya’da cemiyetleşmiştir.  Bütün İslami kuruluşlar 2. Dünya Savaşı sırasında hareketlerini durdurmuş ve çoğu savaş sonrasında feshedilmiştir*

1960’dan sonra örgütlenmeler hızlandı

Türkiye’den Almanya’ya kitlesel iş gücü göçünün başlamasıyla, 1960’lardan itibaren yeniden örgütlenmeler başlamıştır. Aile birleşmesinin hızlanması Türk göçmen kitlesini önemli bir yapısal farklılaşmaya götürmüştür. Bu süreçten sonra kültürel değerlerin korunması aile birleşmesinden sonra önem kazanmıştır. Bu vesile ile Diyanet (Ditib), Süleymancılar, ADD, ÇYDD, UETD, GDF, Kürt Federasyonu, Nurcular, Millî Görüş, FİDEF, ATÖF, Türkiyeli Öğretmenler Birliği, Türk Öğretmenler Derneği, Almanya Veliler Federasyonu DİDF, HDF, TGD ve AABF ye bağlı Dernekler birer birer kendi merkezlerini Cemevlerini açmışlardır.

2000’li yıllardan itibaren Avrupa’daki Türk derneklerinde ikinci ve üçüncü kuşak söz sahibi olmaya başlamıştır. Yeni kuşaklar Avrupa toplumu içinde doğup büyüdüğü için, babalarından veya dedelerinden daha farklı sorunlarla yüzleşmek durumunda kalmaktadır. Birinci kuşak sadece ibadet etmek, çocuklarına dini eğitim aldırmak veya sohbet etmek için derneklerde buluşurken, yeni kuşaklar hak temelli bir sivil toplum girişimine soyunmaktadır*

Bulundukları ülkenin diline hakim olan ve eğitim düzeyleri birinci kuşaklara göre yüksek olan yeni nesiller, göçmenlere yönelik ayrımcılığa ve her türlü hak ihlallerine karşı daha etkili bir biçimde mücadele edebilmektedir.

Göçmen çatı örgütleri öğrenci yurtları ve misafirhaneler inşa etmeli, işletmeli

Avrupa’daki Türk, Türkiyeli kültürel kimliğinin korunmasında ve yeniden üretilmesinde derneklere büyük görevler düşmektedir. Meschede`deki seminerde konuşan emekli Sosyal Danışman İbrahim Baysan ‘’ Kültürel varlığın yok olmaması için derneklerimizin daha kucaklayıcı, aktif ve vizyoner bir yapıya kavuşması gerekmektedir. Derneklerimiz öğrenciler için yurtlar, misafirler için misafirhaneler yapmalılar. Gruplaşmalar en aşağıya çekilmeli ırkçılığa, ayrımcılığa karşı birlikte, ortak hareket etmeliler ‘’ dedi.

Almanya’ da 34 milyon insan derneklere üye olurken ülkede irili ufaklı 600 bin dernek, 14 binde çatı örgütü bulunuyormuş. Emekli Öğretmenler, Sosyal Danışmanlar, Mühendisler ve diğer mesleklerden, çoğunluğu emeklilerden oluşan katılımcı Üyeler FES Seminerinde derneklerdeki anılarını da anlatarak geçmişe bir yolculuk yaptılar.

Meschede‘deki FES-TSD Hamm ortak Seminerini Sosyal Danışman-Gazeteci Mehmet Tanlı yönetti.

ha-ber.com/Meschede
Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.