Genişlemeden Sorumlu Üye Varhelyi Türkiye’de

Genişlemeden Sorumlu Üye Varhelyi Türkiye’de

ABONE OL
12:21 - 26/10/2022 12:21
Genişlemeden Sorumlu Üye Varhelyi Türkiye’de
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Avrupa Birliği (AB) Türkiye’ye, “Rusya’ya yönelik uygulanan ekonomik yaptırımların delinmemesi” gerektiği mesajını vermeye devam ediyor.

Ankara’da bu ay başında temaslarda bulunan Avrupa Komisyonu’nun Finansal Hizmetler, Finansal İstikrar ve Sermaye Piyasaları Birliği’nden Sorumlu Üyesi Mairead McGuinness’den sonra bugün de Avrupa Komisyonu’nun Komşuluk ve Genişlemeden Sorumlu Üyesi Oliver Varhelyi Türkiye’de görüşmeler yapacak.

Birliğin genişlemesine mesafeli olmasıyla bilinen Varhelyi bugün İstanbul’da yapılacak Türkiye-AB Yüksek Düzeyli İş Diyaloğu toplantısına katılıyor.

Toplantıda, Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Dışişleri Bakan Yardımcısı Faruk Kaymakcı TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ile Türkiye’den ve AB’den iş dünyası temsilcileri de bulunuyor.

Göreve geldiği 2019 Aralık ayından bu yana ikinci kez Türkiye’ye gelen Varhelyi’nin ziyaretinde, yaptırımlara uyulması mesajının yanı sıra, Türkiye-Rusya arasında gelişen ticari artışın hiçbir koşulda Türkiye-AB ekonomik ortaklığına alternatif oluşturamayacağı mesajını da vermesi bekleniyor.

Avrupa Birliği, Rusya’nın Ukrayna saldırılarının başlamasından bu yana Moskova’ya ekonomik yaptırımlar uyguluyor. Birlik son olarak kabul ettiği 8. yaptırım paketiyle, ithalat ve ihracat kısıtlamalarının yanı sıra yaptırımları hileli yollarla delen kişi ve kuruluşların caydırılmasını amaçlıyor.

Bu çerçevede Brüksel Ankara’ya sıklıkla “Rusya’ya uygulanan yaptırımların delinmemesi” mesajını veriyor.

AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut ziyarete ilişkin Türk basınına verdiği demeçte, birliğin Rusya’ya bir dizi yaptırım uyguladığına dikkat çekerek, bu yaptırımları delen üçüncü tarafların vatandaşlarına ve kuruluşlarına yaptırım uygulanabileceği mesajını verdi.

Meyer-Landrut, “Endişelerimizi Türk yetkililere ilettik ve Komisyon Üyesi McGuinness’in Ankara ziyaretinin nedeni de buydu. Komiser, bakanlar ve Merkez Bankası Başkanı ile görüştü” dedi.

Rusya-Ukrayna savaşının başlamasının ardından, Türkiye’de çok sayıda Rus şirketinin kurulduğu ve Rusya’dan Türk bankalarına para transferlerinin arttığı basına yansımıştı.

Washington’un Rusya’ya yönelik ekonomik yaptırımların MIR ödeme sistemiyle delinebildiği uyarısının ardından ise Türk bankaları MIR ödeme sisteminin kullanımını askıya almıştı.

VOA tarafından geçilen Genişlemeden Sorumlu Üye Varhelyi Türkiye’de haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Genişlemeden Sorumlu Üye Varhelyi Türkiye’de haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Genişlemeden Sorumlu Üye Varhelyi Türkiye’de haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.