Gagavuzya keşfedilmeyi bekliyor

Gagavuzya keşfedilmeyi bekliyor

ABONE OL
13:59 - 01/11/2020 13:59
Gagavuzya keşfedilmeyi bekliyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği (ASKON) Antalya Şube Başkanı Cahit Urfan, Moldava’ya bağlı Gagavuzya bölgesinin Türk yatırımcıları tarafından keşfedilmeyi beklediğini belirtti.

Geçtiğimiz günlerde DEİK Moldova Yürütme Kurulu üyeleri olarak Moldava’da düzenlenen Gagavuzya Yatırım Forum’a katıldıklarını bildirdi. Moldova Hükümet ve Gagavuzya temsilcileriyle yaptıkları ikili görüşmeler hakkında bilgi veren Urfan, ‘’Güçlü bir Gagavuzya için ticari diplomasi şart’’ dedi.

Moldova ve Gagavuzya’nın kalkınması için başta Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) olmak üzere çok önemli projelerin hayata geçirildiğini anlatan Cahit Urfan, şunları kaydetti.

‘’Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı’nın Moldova’ya yapmış olduğu 400 milyon dolarlık civarındaki yatırımı için de teşekkür ederiz. Bu yardımlar eğitim ve sağlık alanlarında yapıldı ve buna müteşekkiriz.

Türkiye ile Moldova arasındaki ticaret hacminin  2019’da bir önceki yıla göre yüzde 24 civarında arttığını ifade eden Urfan 2020 yılında pandemi nedeniyle az bir düşüş olduğunu kaydetti.

Gökoğuz Yeri’nde birçok yatırım alanının keşfedilmeyi beklediğini antalan ASKON Başkanı Cahit Urfan, şöyle devam etti.

‘’Hem AB hem BDT ülkeleri hem de Türkiye ile ticari imtiyazların yanı sıra Moldova ve Gagavuzya yönetimleri tarafından yatırımcılara sağlanan vergi kolaylıkları, sübvansiyonlar ve ayrıcalıklar göz önünde bulundurulduğunda Gagavuzya benzersiz bir yatırım coğrafyası… Gagavuzya ekonomisinde tarım ve tarıma dayalı sanayinin ağırlığı fazla olup, sektörde ileri teknolojilerin kullanımı, depolama, muhafaza tesisleri kurulumu, pazarlama ve diğer birçok alanda önemli iş birliği olanakları sunuyor.’’

Uluslararası kuruluşların sağladığı fonlarla finanse edilecek altyapı yenileme çalışmalarında Türk müteahhitlik ve teknik müşavirlik firmalarının önemli rol üstlenebileceğini ifade eden Urfan, ‘’Gagavuz halkının ana dili olan Gagavuz Türkçesi sayesinde önemli bir avantaj elde eden Türk firmaları, ayrıca ucuz ve yetişmiş işgücü, bölgenin AB pazarlarına yakınlığı, liberal yatırım mevzuatı ve Türkiye ile Moldova arasında yürürlükte olan Serbest Ticaret Anlaşması (STA)’nın sunduğu kolaylıklardan da yararlanma olanağı bulunuyor’’ dedi.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
Tüm Yorumlar (1)
  • İsmail Balkan / Aksungur

    Gagavuzya, benim rüyam. Oraya gitmeği çok istedim ama sağlığım ve yaşım engel. Gagavuzya üzerine yazılmış yazıları devamlı okurum ve videoları da izlerim. Gençlere ve öğrenci kuruluşlarına tavsiye ediyorum bu güzel yurdu ziyaert etmelerini. özellikle yabancı dil bilmeyenler için çok ideal bir turizm merkezi. herkes türkiye türkçesi konuşuyor.

    Yanıtla
    +0
    -0