G7 Dışişleri Bakanları Almanya’da Biraraya Geldi

G7 Dışişleri Bakanları Almanya’da Biraraya Geldi

ABONE OL
20:49 - 03/11/2022 20:49
G7 Dışişleri Bakanları Almanya’da Biraraya Geldi
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Dünyanın en büyük 7 ekonomisinin dışişleri bakanlarını biraraya getiren G7 Zirvesi Almanya’nın Münster kentinde başladı. Rusya-Ukrayna savaşı, Kiev’e daha fazla yardım sağlanması ve enerji fiyatları gibi konular zirvede gündemin ilk sıralarında yer alıyor.

Ancak İran’daki protestolar ve Çin’in Tayvan’a tehditlerinin de toplantı gündemine gelmesi bekleniyor.

Bu yılın başında G7 dönem başkanlığını devralan Almanya adına Dişişleri Bakanı Annalena Baerbock’un evsahipliğinde gerçekleşen ve iki gün sürecek zirveye Fransa, İtalya, Japonya, Kanada, İngiltere ve ABD’nin dışişleri bakanları katılıyor.

Toplantıyı bir konuşmayla açan Annalena Baerbock, Rusya Cumhuraşkanı Vladimir Putin’in, Ukrayna’da sivil altyapıya kasıtlı olarak saldırarak insanların açlıktan, susuzluktan ve donarak ölmesine çalıştığını söyledi; “G7 ortakları olarak bunu elimizden gelen her şeyle önlemeye çalışacağız” dedi.

Çin konusuna da değinen Baerbock, “G7 ülkeleri olarak Rusya’ya yönelik politikalarda geçmişte yapılan hataları nasıl tekrarlamayacağımızı birlikte konuşacağız” diye konuştu.

Zirve öncesinde ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Baerbock ikili bir görüşme gerçekleştirdi. Toplantı sonrasında konuşan Baerbock, Avrupa Birliği ile ABD arasındaki transatlantik ortaklığı “barış ve demokrasi için bir sigorta poliçesi” olarak tanımladı.

“Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı sonrasında iki taraf arasında daha da güçlü bir ortaklık inşa etmek zorundayız” diyen Baerbock, sosyal medyada dezenformasyonla mücadelede konusunda da beraber hareket etmenin gerekliliğine vurgu yaptı.

“Sosyal medya üzerinden yayılan yalan haberlerle demokrasilerimize karşı bir savaş yürütülüyor” diyen bakan, istihbarat alanında da daha yakın işbirliği yapılması gerektiğini vurguladı.

Dışişleri Bakanı Blinken da Rusya ve Çin gibi sorun yaşanan ülkelere karşı uluslararası işbirliğinin kaçınılmaz olduğunu söyleyerek, “Hiç birimiz, özellikle dezenformasyon konusunda, tek başına hareket ederek sorunları çözemeyiz” dedi.

Üst düzey Amerikalı bir yetkili, görüşmelerde G7’nin Ukrayna ve bir dizi başka konuda “uyum ve tutarlılığının” teyit edilmesini beklediklerini açıkladı.

İngiltere Dışişleri Bakanı James Cleverly toplantı öncesinde yaptığı açıklamada, “Ukrayna’ya desteğimizi kararlılıkla sürdürürken, Rusya’nın saldırganlığının, müdahalesinin ve düşmanlığının etkilerinin tüm dünyaya yayıldığını unutmamalıyız” dedi.

Yarın da panel ve ikili görüşmelerle devam edecek olan toplantı, Avrupa tarihinde sembolik bir öneme sahip olan Münster’in tarihi belediye binasında gerçekleşiyor.

Bu binada, 370 yıl önce imzalanan “Vestfalya Barış Antlaşması”, Avrupa’da barış düzenine giden yolda bir kilometre taşı olarak kabul ediliyor.

VOA tarafından geçilen G7 Dışişleri Bakanları Almanya’da Biraraya Geldi haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. G7 Dışişleri Bakanları Almanya’da Biraraya Geldi haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan G7 Dışişleri Bakanları Almanya’da Biraraya Geldi haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.