G20’de Ukrayna Ortak Bildirisi Hazırlığı

G20’de Ukrayna Ortak Bildirisi Hazırlığı

ABONE OL
12:40 - 15/11/2022 12:40
G20’de Ukrayna Ortak Bildirisi Hazırlığı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

G20 liderler zirvesi Endonezya’nın Bali adasında başlarken, zirvede Ukrayna’da devam eden savaşın kınandığı ve savaşın küresel ekonomiye olumsuz etkisinin vurgulandığı ortak bir bildiriye imza koyulması bekleniyor.

Reuters haber ajansı taslağına ulaştığı bildiride, G20’nin güvenlik sorunlarını çözen bir forum olmadığına dikkat çekileceğini, ancak güvenlik sorunlarının küresel ekonomi üzerindeki olumsuz etkilerinin de vurgulanacağını bildirdi.

G20 ülkeleri daha önceki toplantılarda, Rusya ve diğer üyeler arasında Ukrayna’daki savaşın nasıl tanımlanacağı da dahil olmak üzere dil konusunda yaşanan anlaşmazlıklar nedeniyle ortak bir bildiri yayınlayamamıştı.

Rusya’nın 24 Şubat’ta Ukrayna’yı işgalinden bu yana yapılan ilk G20 liderler zirvesinde savaşın yanı sıra, küresel enflasyon, gıda ve enerji güvenliği gibi konular da masaya yatırılıyor.

Zelenski’den Rusya’ya savaşı durdurma çağrısı

Zirveye video konferansla bağlanan Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski, Rusya’nın ülkesindeki savaşı “adil bir şekilde ve BM şartları ile uluslararası hukuk temelinde durdurma zamanının geldiğini” söyledi.

Zelenski konuşmasında, Zaporijya nükleer santralinde radyasyon güvenliğinin yeniden tesis edilmesi, Rus enerji kaynaklarına fiyat kısıtlamaları getirilmesi, tahıl ihracatı girişiminin genişletilmesi ve tüm Ukraynalı mahkumların serbest bırakılması çağrısında bulundu.

“Dünya yeni bir soğuk savaşa sürüklenmemeli”

Zirve, günün erken saatlerinde Endonezya Cumhurbaşkanı Joko Widodo’nun savaşla ilgili derin ayrılıklara rağmen küresel ekonomiyi onarmak için birlik ve somut eylem çağrısıyla açıldı.

Widodo, “Başka seçeneğimiz yok, dünyayı kurtarmak için işbirliğine ihtiyaç var. G20 kapsayıcı ekonomik iyileşme için katalizör olmalıdır. Dünyayı parçalara bölmemeliyiz. Dünyanın yeni bir soğuk savaşa sürüklenmesine izin vermemeliyiz” diye konuştu.

Erdoğan’ın ikili temasları

Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin zirveye katılmazken, zirvede Rusya’yı Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov temsil ediyor.

ABD, Türkiye, Rusya, Brezilya, Hindistan, Suudi Arabistan ve Almanya gibi ülkelerin aralarında bulunduğu G20 ülkeleri, dünya gayrisafi yurtiçi hasılasının yüzde 80’den fazlasını, uluslararası ticaretin yüzde 75’ini ve dünya nüfusunun yüzde 60’ını oluşturuyor.

Zirveye katılmak için Bali’de bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan ise ikili temaslarda bulunuyor. Erdoğan bugün Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman ile görüşürken, bugün ayrıca İtalya Başbakanı Giorgi Meloni ile biraraya gelecek.

Erdoğan’ın yarın ise Almanya Başbakanı Olaf Scholz ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile görüşmesi bekleniyor.

VOA tarafından geçilen G20’de Ukrayna Ortak Bildirisi Hazırlığı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. G20’de Ukrayna Ortak Bildirisi Hazırlığı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan G20’de Ukrayna Ortak Bildirisi Hazırlığı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.