Fransa’nın en genç ve ilk eşcinsel başbakanı Gabriel Attal kim?

Fransa’nın en genç ve ilk eşcinsel başbakanı Gabriel Attal kim?

ABONE OL
21:13 - 09/01/2024 21:13
Fransa’nın en genç ve ilk eşcinsel başbakanı Gabriel Attal kim?
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, istifa eden eski Başbakan Elisabeth Borne’un yerine Eğitim Bakanı Gabriel Attal’ı atadı. Fransa tarihinin en genç ve ilk eşcinsel başbakanı olan Attal’ın atanması, yaklaşan Avrupa Parlamentosu seçimlerine yönelik hazırlık olarak yorumlanıyor.

Attal’ın başbakan olması önemli bir siyasi değişiklik anlamına gelecek olmasa da bu adım, Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un emeklilik ve göçmen reformları sebebiyle halk tepkisiyle geçen bir yılı geride bırakma çabası olarak değerlendiriliyor.

Fransa’da popüler bir siyasetçi

Özellikle son aylarda Fransa’daki en popüler siyasetçilerden biri olan 34 yaşındaki Attal, COVID-19 pandemisi sürecinde hükümet sözcüsü olarak görev almış ve yapıcı iletişim tarzıyla dikkat çekmişti.

Fransa’nın ikinci kadın başbakanı olarak bir buçuk yıl görevde kalan 62 yaşındaki Elisabeth Borne, Pazartesi günü istifa kararını açıkladı. Borne, dilekçesinde Cumhurbaşkanı Macron’un tavsiyesiyle istifa ettiğini, Macron’un “yeni bir başbakan atama niyetinde” olduğunu belirtmişti.

Görev süresi 2027’de sona eren Macron, Fransa Anayasası uyarınca art arda üçüncü kez cumhurbaşkanlığına aday olamıyor.

Devamlılık mı değişiklik mi?

Borne’un başbakanlığı boyunca Fransa’da hükümetin yeni emeklilik yasaları ve kısa bir süre önce yürürlüğe giren göçmen politikası reformu siyasi çalkantılara neden olan başlıca konular arasındaydı.

2022’de yeniden seçildiğinden bu yana daha çalkantılı bir parlamentoyla karşı karşıya olan Macron bir süredir değişiklik sinyali vermişti.

Ancak muhalifleri, Macron’un genç siyasetçi Attal’ı atayarak, kamuoyunda kendi popülerliğini yükseltme peşinde olduğu görüşünde.

Eğitim Bakanı’yken çarşafı yasaklamıştı

‘Mini-Macron’ lakabıyla da bilinen 34 yaşındaki Gabriel Attal, Fransa’nın Laurent Fabius’den sonraki en genç başbakanı oldu. Solcu Fabius 1984 yılında göreve geldiğinde 37 yaşındaydı.

Attal, Macron’un birinci dönem Cumhurbaşkanlığı sırasında partisindeki muhafazakar grupların eleştirilerine maruz kalmıştı. Attal’ın o dönemde Macron’un eski siyasi danışmanı Stephane Sejourne ile ilişkisi bulunuyordu.

Siyasi kariyerine resmi olarak 17 yaşında Sosyalist Parti üyeliğiyle başlayan Attal, 2016 yılında partisinden ayrılarak Emmanuel Macron’un seçim kampanyasını destekledi.

COVID-19 pandemisi döneminde hükümet sözcüsü olarak parladı. Attal’ın 2023 yılında Eğitim Bakanı olarak göreve başladığında attığı ilk adım, ülkesinde devlet okullarında bazı Müslümanlar’ın giydiği ve vücudu tamamen örten çarşafı yasaklamak oldu. Bu adım, sol görüşlü olmasına rağmen Attal’ın birçok muhafazakar seçmen arasında popülaritesini arttırdı.

VOA tarafından geçilen Fransa’nın en genç ve ilk eşcinsel başbakanı Gabriel Attal kim? haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Fransa’nın en genç ve ilk eşcinsel başbakanı Gabriel Attal kim? haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Fransa’nın en genç ve ilk eşcinsel başbakanı Gabriel Attal kim? haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.