Fransa’da on binlerce gösterici Gazze’deki “savaşa karşı” yürüdü

Fransa’da on binlerce gösterici Gazze’deki “savaşa karşı” yürüdü

ABONE OL
21:42 - 04/11/2023 21:42
Fransa’da on binlerce gösterici Gazze’deki “savaşa karşı” yürüdü
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Fransa’da Cumartesi günü binlerce kişi Gazze’deki savaşa karşı sokaklarda yürüyerek “Ateşkes” ve “Hepimiz Filistinliyiz” sloganları attı. Başkent Paris’te, çok sayıda Filistin bayrağının yer aldığı renkli yürüş; Emniyet Müdürlüğü’ne göre 19 bin, sendika, dernek ve siyasi partilerden oluşan organizatörlere göre ise 60 bin göstericiyi bir araya getirdi.

Uzun süredir Filistin yanlısı gösterilerin yasaklandığı Fransa’da, bu hafta sonu ilk büyük izinli gösteri yapıldı. Başkent Paris’in yanı sıra; Fransa’nın Strasbourg, Nantes, Lyon, Toulouse, Bordeaux, Lille, Grenoble kentlerinin de içinde olduğu yaklaşık 30 şehirde Filistinlilere destek amacıyla gösteri ve yürüyüşler düzenlendi. Çok sayıda örgüt, dernek, sendika ve siyasi partinin çağrısı üzerine toplanan Fransızlar, Filistin bayrakları eşliğinde “Hepimiz Filistinliyiz”, “Derhal ateşkes” ve “Özgür Filistin” sloganları attı.

Paris’teki ilk yasal gösteri saat 15.00 sularında Republique Meydanı’nda başladıve kalabalık Nation’a doğru yola çıktı. Gösteride “Netanyahu katil”, “Katliamı durdurun”, “Gazze’ye özgürlük”, “Ateşkes hemen”, “Fransız medyası gerçeği istiyoruz”, “Ateşkes, ateşkes !”, “Filistin yaşayacak, Filistin kazanacak” sloganları atıldı.

Pankartlarda ise, “İsrail katliamcı, Macron suç ortağı”, “Kimseye karşı değil, barış için”, “Gazze’deki cani abluka kalksın, Gazze’ye özgürlük” ya da destek eylemlerinin yasaklanmasını protesto eden “Filistin’i desteklemek suç değildir” yazıları yer aldı.

Protestocular Fransa Cumhurbaşkanı Macron’a da tepki gösterdi.

İlk kez başkentte Filistin yanlısı gösterilere izin veren Paris Emniyet Müdürlüğü, gösterilerin güvenliği için ve “taşkınlık yaşanması riskine karşı” geniş güvenlik önlemleri aldı. Paris’te güvenlik kaygıları ve yağmura rağmen eyleme katılım yüksek oldu.

Organizatörlere göre, Lyon’daki gösterilere 6 bin Toulouse’da 2 bin, Montpellier’de bin 750, Strasbourg’da da bin 500 kişi katıldı.

PS: “Hamas’ı yok etmenin yolu barıştır”

Gösteriye katılan Sosyalist Parti Genel Sekreteri Olivier Faure, VOA Türkçe’ye yürüyüşe katılma gerekçelerini anlattı. Faure, İsrail’in derhal Filistin halkını bombalamayı durdurması gerektiğini belirterek “İsrail bugün Hamas’ı yok etmek için Gazze’ye saldırdığını söylüyor. Ancak Hamas’ı yok etmenin tek yolu kalıcı barıştır” dedi. Faure, “Bizim burada 3 mesajımız var. Öncelikle, rehinelerin serbest bırakılması, ikincisi Gazze halkının korunması için ateşkesi sağlamak, son olarak da barış için bir yol çizmek” diye konuştu.

Gösteride en ön sıralarda yer alan ve başından beri Gazze halkını destekleyen Yeni Antikapitalist Parti sözcüleri ise VOA Türkçe’ye, ”Bugün bizim mesajımız çok net. Bugün Emmanuel Macron’un yönettiği Fransız hükümeti, İsrail hükümetini ve onun Gazze’deki insanlık suçu saldırısını destekliyor. Fransız halkı kitlesel olarak; işçiler, gençler, çalışanlar, burada bu saldırılara karşı çıkıyor. Macron’un sesi, Fransız halk sınıflarının sesi değildir. Aynı şekilde Joe Biden da Amerikan halk sınıflarının özellikle gençlerin sesi değil. Tüm dünyada bu aynı. Halklar, Filistin halkının yanında. Alt tabanlardan gelen uluslararası bir halk dayanışma hareketi oluşmalı ve Filistin halkıyla dayanışmasını güçlü bir şekilde sergilemeli. Bu savaş ancak o zaman biter” dedi.

Ellerinde Gazze’deki katliama ait fotoğraflar, pankartlar ve Filistin bayraklarıyla yürüyen göstericilerin de çağrısı bir an evvel İsrail Hükümeti’nin Gazze’ye uyguladığı bombardımanı durdurması oldu. “Barış için demokrasi” hareketi temsilcisi bir gösterici, diğerlerinden farklı olduklarını belirterek “Biz bugün Filistin halkının haklı davasını savunmak için buradayız. İki devletli çözümü destekliyoruz, yan yana barış içinde yaşayan iki devlet. Hem 7 Ekim katliamını, hem de İsrail’in Filistin halkına uyguladığı katliamı kınıyoruz” diye konuştu.

İrlandalı olduğunu söyleyen 40 yaşlarındaki genç bir kadın ise elinde güllerle çevrilen bir Filistin bayrağını sallarken, “Buraya Filistin bayrağı ve güllerle geldim. Öncelikle Gazze’de katledilen Filistinlilerin yasını tutmak için gül getirdim. Ve katliama karşı halkı desteklemek için buradayım” dedi.

Arap kökenli olduğunu söyleyen bir başka gösterici ise tepkisini daha da öfkeli dile getirdi: “Her gün binlerce insan ölüyor, kimse tepki göstermiyor. Her gün çocuklar bombalanıyor, kimse tepki göstermiyor. Tek kelimeyle Gazze’nin bombalanmasına son verilsin, bombardımana son verin. Hepsi bu. Yeter artık!”

Gençlerin yoğun ilgi gösterdiği dikkat çeken bir gösteride üniversite öğrencisi olduğunu söyleyen bir genç de “İsrail’in saldırıları ve İsrail’in 70 yıldır sürdürdüğü kolonileşme karşısında Filistin halkını desteklemek için geldik” dedi.

Aralarında çok sayıda çocuğun da bulunduğu göstericiler; fırtına ve yağmura aldırmadan, Nation Meydanı’na doğru daha da çoğalarak yürüyüşlerini sürdürdüler. Yoğun güvenlik önlemleri altında gerçekleşen yürüyüş olaysız sona erdi

Lyon’da Yahudi bir kadına bıçaklı saldırı

Fransa’nın çeşitli kentlerinde Filistin’e destek gösterileri sürerken bu Cumartesi öğleden sonra Lyon kentinde 30 yaşında bir kadın evinde saldırıya uğradı. Yahudi inancına sahip olan kadın, Monluc bölgesindeki evinde saldırıya uğrayarak iki bıçak darbesiyle karnından yara aldı. Acil hastaneye kaldırılan yaralı kadının hayati tehlikesinin bulunmadığı belirtildi.

Kurbanın ifadesine göre, saldırgan siyah giyinmiş ve yüzü maskeliydi. Soruşturmanın ilk unsurlarına göre, polis, saldırganın, genç kadının kapısına “gamalı haç” çizmesi nedeniyle “antisemitist bir saldırı olduğu ihtimali üzerinde duruyor. Genç kadının avukatı Stephane Drai, “Müvekkilim çalınan kapısını açıyor. Saldırgan ona sadece ‘merhaba’ diyerek iki kez bıçak darbesiyle saldırıyor. Ancak müvekkilimin ailesi mahallede Yahudi inancına sahip bir aile olarak biliniyordu” dedi.

Paris Savcılığı olaya ilişkin “cinayete teşebbüs”ten soruşturma başlatırken, polis de güvenlik kameralarını ve görgü tanıklarının ifadeleri ışığında saldırganı aramaya başladı. Bu aşamada herhangi bir tutuklamanın yapılmadığı bildirildi.

VOA tarafından geçilen Fransa’da on binlerce gösterici Gazze’deki “savaşa karşı” yürüdü haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Fransa’da on binlerce gösterici Gazze’deki “savaşa karşı” yürüdü haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Fransa’da on binlerce gösterici Gazze’deki “savaşa karşı” yürüdü haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.