Fransa'da Corona Virüsüne Karşı Klorokin Umudu Tartışılıyor

Fransa'da Corona Virüsüne Karşı Klorokin Umudu Tartışılıyor

ABONE OL
11:31 - 24/03/2020 11:31
Fransa'da Corona Virüsüne Karşı Klorokin Umudu Tartışılıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

PARİS — 

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’a krizle mücadele için danışmanlık yapan Marsilya Akdeniz Hastanesi Enfeksiyonoloji Profösörü ve Sağlık Komitesi üyesi Didier Raoult, Corona virüsünü daha önce sıtma tedavisinde kullanılan parazit ilacı klorokin ile tedavi ettiğini açıkladı.

VOA Türkçe Paris muhabiri Arzu Çakır’ın haberine göre yaklaşık 36 hasta üzerinde yaptığı deneyler sonunda olumlu sonuç elde ettiklerini açıklayan Dr. Raoult’un, Marsilya halkına “gelin test olun ve hastaysanız tedavi edelim” çağrısına yoğun katılım oldu. Yüzlerce Marsilyalı, Akdeniz Üniversite Hastanesi önünde test edilme ve tedavi olma umuduyla uzun bir kuyruk oluşturdu.

Ancak Fransa’da tıp dünyası ikiye bölündü. Lyon ve Bordeaux hastaneleri uzmanları, klorokinin kullanılması için henüz yeterli deney yapılmadığını, tedavinin bilimsel yöntemlere uygun olarak yürütülmediğini savunuyor.

Ancak Profesör Didider Raoult, parazit ilacı hidroksiklorokin ile antibiyotik türü azitromisini birleştirerek hastaları 6 günde iyileştirdiği konusunda ısrar ediyor.

Dr. Raoult’un tedavisine ilişkin bir makalenin sağlık dergisinde yayınlanması üzerine Fransız tıp dünyası da ikiye bölündü.

Tedaviyi destekleyenler, bir an evvel, daha sağlam bir aşı bulunana kadar klorokinin tedavide kullanılmasını istiyor.

Tedaviye karşı çıkan uzmanlar ise deneyin yalnızca 36 hasta üzerinde yapıldığını, bazı anahtar verilerin ve bilimsel standartların eksik olduğunu belirterek, özellikle yöntem sorunu yaşandığını ve araştırma boyunca bilimsel yöntem ve standartların izlenmediğini belirtiyor.

Discovery projesi başlatıldı

Tartışmaya temkinli yaklaşan Fransa Sağlık Bakanı Olivier Veran, dünyadaki hiçbir ülkede bu bazda bir çalışmaya izin verilmediğini belirterek, klorokinin önemli bir umut olabileceğini, ancak henüz bunun bilimsel olarak kanıtlanmadığını söyledi.

Bunun için Avrupa bazında bir araştırma başlattıklarını açıklayan Veran, Discovery adını verdikleri bu çalışma ile 800’ü Fransa’da olmak üzere, tüm Avrupa’da toplam 3 bin 200 hasta üzerinde parazit ilacı hidroksiklorokini denediklerini belirtti. Bakan Veran, sonuçları 15 gün içinde almayı umut ettiklerini de söyledi.

Ancak doktorlar, böyle bir umut varken, 15 gün boyunca insanların ölmesine izin verilmesindense, kolorokinin kullanılmasına izin verilmesini istiyor.

Hastalığa yakalanan Nice Belediye Başkanı Christian Estrosi, Nice Devlet Hastanesi’nde klorokin tedavisinin uygulatılması talimatını verdiğini açıkladı.

Amerika’nın Sesi tarafından geçilen tüm haberlerde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Haberler web sayfamızda otomatik olarak haber sitelerinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.