Dün akşam 24. Frankfurt Türk Film Festivali’nin başlangıç gecesine katıldık eşimle… Kent merkezindeki Cinestar Metropolis sinemasında yapıldı. Festival Komitesi Başkanı Hüseyin Sıtkı (foto) her yıl oluşturduğu bir ekip ile yıllardır bu festivali sebatla yapıyor… En başta film günleri adıyla başlayan festival gelecek yıl çeyrek yüzyılı kutlayacak. Az bir zaman değil. Almanya’da çok sayıda film festivaline katıldım/katılıyorum. Her festival kendi özgü… Frankfurt Film Festivali güzel başladı, Hüseyin Sıtkı ve ekibini tebrik edip başarılar diliyorum.
* * * *
Herkes Frankfurtlu değil… Biraz festivalin yapıldığı sinema binasından bahsedeyim. Çok badireler atlatmış tarihi bir yapı. 1908’de yapılmış. Birinci Dünya Savaşı’nda hastane olarak kullanılmış. İkinci Dünya Savaşı’nda bombalardan nasibi almış, ama 1953’te tekrar ayağa kaldırılmış. 1963’ten itibaren Eyalet tiyatrosu olmuş. Hatta 1970’lerde Rainer Werner Fassbinder direktörlüğünü yapmış. Tanıyan bilir. Bina 2001’de çok salonlu bir sinema merkezine dönüştü. Zemin katta iki restoran, üst katta dans okulu var. Yaklaşık 3 bin koltuk kapasiteli 12 salon var. Baktım programda 26 film vardı.
* * * *
Açılış ikinci kattaki 5 nolu büyük salondaydı. Adettendir. Girişe ve merdivenlere kırmızı halı döşemişler. Biz de bu halıdan geçerek üst kata çıktık. Fuayede dostlarla sohbet imkânı bulduk. Frankfurt Başkonsolosu, Frankfurt Anakent Belediye Başkanı, Türkmenistan Başkonsolosu ile SPD Eyalet Milletvekili Turgut Yüksel davetliler arasındaydı. Epey de kalabalıktı. 500-600 arasında tahmin ediyorum. Film gösterisi öncesi geçen yıl vefat eden sanatçılar bir belgeselle anıldı. Gerçekten güzel bir vefa örneği. Belli bir yaşın üzerindekiler için daha bir hisli oldu galiba… Ardından ‘Unutulmayanlar‘ bölümünde ‘Dilligil Ailesi‘ ile ‘Aliye Rona‘ belgeselini izledik. Çiçek Dilligil’e de bir anı plaketi takdim edildi…
* * * *
Erkan Can, Derya Alabora’ya (foto) ‘onur‘ ödülleri takdim edildi. Mehmet Kurtuluş’un adı da afişlerde vardı ama akşam yoktu. Açıklanmadı. Niye bilmiyorum. Tabii ki her sanatçının yeri ayrıdır. Sanatçı olmak da kolay değil ama Erkan Can uzun süredir takip ettiğim biri. Sinemacı değilim, film eleştirmeni de değil ama sinemayı takip ederim. Hiç karşılaşmadım ama çok dikkatimi çekmişti. Tatilde tesadüfen Bursa’da bir dost meclisinde anlatmışlardı. Merakla dinlemiştim. Bursalılar bilir. Mesken semtinde büyümüş. Bursa’da Mesken, Yeşilyayla, gibi mahalleler hem çok eski hem de mahalle kültürünün yoğun yaşandığı yerlerden bazıları…
* * * *
Delikanlı, mert biri dediler. Lakabı ‘Sarı’ymış. ‘Sarı Erkan‘ derlermiş. Hayata hep son anda tutunan biriymiş. Kendini yetiştirmiş. ‘Ayakları yere basan ‘biri yani… Akşam bir araya gelme fırsatımız olmasa da ödül aldığına sevindim. Umarım tanışırım. Almanya’da Nürnberg Türkiye /Almanya Film Festivali’nde de 2007’de En İyi Erkek Oyuncu ödülüne layık bulunmuş. Pek çok ödüllü Erkan Can böylece Avrupalı Türklerden de iki ödüle layık bulunmuş haklı olarak. Bilginiz olsun. Nürnberg’de değerli dostlar Adil Kaya ve Ayten Akyıldız’ın bu yıl 28. kez düzenledikleri Türkiye/Almanya Film Festivali de bir diğer önemli festival.
* * * *
Seçkin film gösterilerinin yapıldığı festival 7 Haziran’da sona erecek. Gösterimler farklı mekanlarda yapılıyor. Merak edenler geniş bilgiyi kısa bir araştırma ile internette bulabilirler. Film festivalleri filmleri, sanatçıları, sinema çalışanlarını ve izleyicileri buluşturan önemli organizasyonlar. Frankfurt’taki festivalin de daha uzun yıllar gelişerek devam etmesi dileğimizdir. Açılışta ‘Mucize Aynalar ‘filmini izledik. Konu: Amatör bir bilim insanı icat ettiği mucizevi aynayla insanların hayallerini gerçeğe dönüştürebileceğini keşfediyor…
ALMANYA
2 saat önceALMANYA
2 saat önceABD
3 saat önceABD
3 saat önceABD
3 saat önceABD
3 saat önceASYA
3 saat önce