Finlandiya’daki silahlı okul saldırısının sebebi: Akran zorbalığı

Finlandiya’daki silahlı okul saldırısının sebebi: Akran zorbalığı

ABONE OL
19:36 - 03/04/2024 19:36
Finlandiya’daki silahlı okul saldırısının sebebi: Akran zorbalığı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Finlandiya’da bir okulda altıncı sınıftan bir arkadaşını vurarak öldüren ve diğer ikisini de ağır yaralayan 12 yaşındaki çocuk, polisin Çarşamba günü yaptığı açıklamaya göre akran zorbalığının hedefi olduğunu ve saldırısının nedeninin de bu olduğunu söyledi.

Çocuk, Salı günü Helsinki yakınlarındaki Viertola okuluna bir akrabasının tabancasını getirerek 12 yaşındaki üç çocuğu vurmuş ve diğerlerini de tehdit etmişti. Müfettişler, çocuğun 2024 yılının başında okula nakledildiğini söyledi.

Finlandiya Çarşamba günü ulusal yas günü ilan etti ve kamu binalarındaki bayraklar, ölen çocuğa saygı göstergesi olarak yarıya indirildi. Polisin hayati tehlikesi olduğunu söylediği diğer iki öğrenci hastanede tedavi altında.

Başmüfettiş Marko Sarkka Reuters’a yaptığı açıklamada, “Trajedinin arkasında zorbalık olduğunu bugün öğrendik” dedi, ancak ayrıntılı bilgi vermekten kaçındı.

Polis, saldırganın belirli bir kişiyi hedef alıp almadığını açıklamadı.

Finlandiya Halk Sağlığı Enstitüsü (THL) tarafından 2023 yılında yapılan bir araştırmaya göre, Finlandiya’da okullarda akran zorbalığının arttığı görülüyor. 12 yaş civarındaki öğrencilerin yüzde 8,6’sı haftada en az bir kez hedef alındıklarını söylerken, bu oran 2019’da yüzde 7,2’ydi.

Polis, Salı günkü saldırıda kullanılan tabancanın ruhsatının şüphelinin bir akrabasına ait olduğunu belirtti. Saldırganın silahı nasıl ele geçirdiği henüz netlik kazanmadı.

Müfettişler yaptıkları açıklamada “Bu konu polis tarafından ayrı bir ateşli silah suçu olarak soruşturuluyor” dedi.

Mumlar ve çiçekler

Saldırı sonrasında çok sayıda Finlandiyalı Çarşamba günü Vantaa kasabasındaki okulun önünde yüzlerce mum yaktı ve çiçek bıraktı.

Okuldaki beşinci sınıf öğrencilerinden birinin annesi, akran zorbalığı vakalarının mümkün olduğunca erken tespit edilmesine yardımcı olmak için ebeveynlerin ve öğretmenlerin çocuklarla daha fazla iletişim kurması gerektiğini söyledi.

Reuters’a konuşan anne Valentina Goncharenko, “Bu olaylarla başa çıkmak için daha fazla kaynak istiyorum” dedi.

Finlandiya, 2007 ve 2008’deki kanlı okul saldırılarının ardından 2010 yılında silah mevzuatını sıkılaştırmış ve tüm ateşli silah ruhsatı başvuruları için bir yeterlilik testi getirmişti. Silah ruhsatı başvuranları için asgari yaş da 18’den 20’ye yükseltilmişti.

Avcılık ve hedef atıcılığının popüler olduğu 5,6 milyon nüfuslu Finlandiya’da 1,5 milyondan fazla ruhsatlı ateşli silah ve yaklaşık 430 bin ruhsat sahibi bulunuyor.

Salı günkü olayın ardından Finlandiya’da silah yasalarının değiştirilmesi yönünde herhangi bir çağrı yapılmadı.

Helsinki’de müzisyen Tuomo Matero, “Anladığım kadarıyla, bu tür bir tabanca için kolayca ruhsat alamıyorsunuz ve bu silahların kilit altında tutulmaları gerekiyor” dedi.

Matero, “12 yaşındaki hiçbir çocuğun silaha erişimi olmamalı. Mevzuat düzgün bir şekilde uygulanırsa bu tür olaylar olmamalı. Okullarda yeterli sayıda öğretmen olduğundan, çocukların kendilerini güvende hissettiğinden ve okullarda zorbalık olmadığından emin olmalıyız” diye ekledi.

VOA tarafından geçilen Finlandiya’daki silahlı okul saldırısının sebebi: Akran zorbalığı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Finlandiya’daki silahlı okul saldırısının sebebi: Akran zorbalığı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Finlandiya’daki silahlı okul saldırısının sebebi: Akran zorbalığı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.