Finlandiya Cumhurbaşkanı: “Türkiye’nin İtirazları Giderilebilir”

Finlandiya Cumhurbaşkanı: “Türkiye’nin İtirazları Giderilebilir”

ABONE OL
15:08 - 17/05/2022 15:08
Finlandiya Cumhurbaşkanı: “Türkiye’nin İtirazları Giderilebilir”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinisto, Finlandiya ve İsveç’in NATO’ya katılmasına itiraz eden Türkiye’yle anlaşmaya varabileceklerini söyledi.

Türkiye’nin 30 ülkenin üye olduğu NATO’ya başvuruda bulunmaya karar veren Finlandiya ve İsveç’in katılımını desteklemeyeceğini açıklaması, birçok müttefiki şaşırtmıştı.

Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinisto, İsveç Parlamentosu’na hitaben yaptığı konuşmada, “Türkiye’den gelen açıklamalar çok hızlı değişti ve son birkaç gündür daha da sertleşti. Ancak yapıcı görüşmelerin de yardımıyla bu sorunu çözüme kavuşturacağımıza inanıyorum” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la bir ay önce telefonda görüştüğünü söyleyen Finlandiya Cumhurbaşkanı Niinisto, o zaman iletilen mesajın, Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliğinin desteklendiği yönünde olduğunu kaydetti.

Ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın geçen hafta olumsuz açıklamalar yaptığını aktaran Niinisto, “Bu, görüşmelere devam etmemiz gerektiği anlamına geliyor. İyimserim” ifadelerini kullandı.
Türkiye, İsveç ve Finlandiya’nın PKK’yla bağlantılı kişileri ve Fethullah Gülen destekçilerini barındırmasından duyulan rahatsızlığı sık sık gündeme getiriyor.

İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde ise Cumartesi günü Berlin’de Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’yla görüşmeden önce yaptığı açıklamada, İsveç’in de Avrupa Birliği’nin geri kalanı gibi PKK’yı bir terör örgütü olarak kabul ettiğini söylemişti.

Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin, kendisine yaptırım uygulayan ülkelerin NATO üyeliklerine karşı çıkacağını da söyledi. İsveç ve Finlandiya, 2019 yılında Suriye’ye müdahalesi nedeniyle Türkiye’ye silah ambargosu uygulamaya başlamıştı.

Türkiye’nin Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliklerine itirazının ne boyutta bir engel oluşturacağı henüz netlik kazanmış değil.

Güvenlik politikalarına odaklanan düşünce kuruluşu Atlantik Konseyi’nin Kuzey Avrupa Direktörü Anna Wieslander, “İsveç ve Finlandiya’nın üyeliklerinin ittifak için yararlı olduğunu biliyoruz. Bunun engelleyeceklerini öngörmüyorum. Ancak uzlaşmaya varana kadar müzakere edecekler” şeklinde konuştu.

VOA tarafından geçilen Finlandiya Cumhurbaşkanı: “Türkiye’nin İtirazları Giderilebilir” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Finlandiya Cumhurbaşkanı: “Türkiye’nin İtirazları Giderilebilir” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Finlandiya Cumhurbaşkanı: “Türkiye’nin İtirazları Giderilebilir” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.