Etiyopya’da Etnik Kökenli Saldırıda 200’den Fazla Ölü

Etiyopya’da Etnik Kökenli Saldırıda 200’den Fazla Ölü

ABONE OL
14:09 - 20/06/2022 14:09
Etiyopya’da Etnik Kökenli Saldırıda 200’den Fazla Ölü
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Afrika ülkesi Etiyopya’da etnik kökenli bir saldırıda en az 200 kişinin hayatını kaybettiği belirtiliyor. Saldırının, ülkenin Oromia bölgesinde Amhara etnik grubuna ait kişilere yönelik olduğu açıklandı.

Bu saldırının Afrika’nın en kalabalık nüfusa sahip ikinci ülkesi Etiyopya’da bugüne kadar görülmüş en büyük saldırılardan biri olduğu ifade ediliyor.

Associated Press haber ajansına konuşan görgü tanıklarından Abdülseyid Tahir, “Ben 230 cansız beden saydım, sanırım bu bugüne kadar gördüğümü en kanlı saldırı. Tüm cenazeleri topluca defnediyoruz, ancak halen cesetleri toplamaya devam ediyoruz. Şu an ordu güçleri de geldi, ancak onlar ayrıldığında saldırıların devam etmesinden korkuyoruz” diye konuştu.

Sadece ismini veren Şambel isimli bir başka görgü tanığı da korku içerisinde olduklarını ve yerel Amhara toplumu üyelerinin çaresizce bölgeyi terk etmek için gideceek yer aradıklarını söyledi. Şambel, yaklaşık 30 yıl önce yeniden yerleşim programı kapsamında bölgeye getirilen Amhara etnik grubuna mensup insanların acımasızca öldürüldüklerini belirtti.

Taraflar birbirini suçluyor

Her iki görgü tanığı da saldırıyla ilgili olarak Oromo Bağımsızlık Ordusu(OLA) adlı örgütü sorumlu tuttuklarını söyledi.

OLA Sözcüsü Odaa Tarbii’yse yaptığı açıklamada, saldırıyı kendilerinin düzenlediği iddialarını reddetti.

Arşiv foto

Sözcü, yaptığı açıklamada, “Bahsettiğiniz saldırı, rejime bağlı ordu güçleri ve yerel militanlar tarafından Gimbi’deki son saldırımızın ardından kamplarından çekilirken düzenlendi. Tole adı verilen bölgeye kaçtılar ve bu esnada yerel halkın bize verdiği desteğin intikamını almak için saldırıp yaşadıkları yerleri yok ettiler. Saldırı olduğunda bizim savaşçılarımız daha bölgeye ulaşmamışlardı bile” dedi.

Etiyopya, etnik gruplar arasında tansiyonun son derece gergin olduğu ülkelerden biri. Gerginlikler genelde tarihi ya da siyasi olaylar nedeniyle yaşanıyor. Amhara etnik halkı ülkedeki en kalabalık etnik grupların başında geliyor. Bu grup özellikle Oromia isimli bölgede genelde saldırıların hedefi oluyor.

VOA tarafından geçilen Etiyopya’da Etnik Kökenli Saldırıda 200’den Fazla Ölü haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Etiyopya’da Etnik Kökenli Saldırıda 200’den Fazla Ölü haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Etiyopya’da Etnik Kökenli Saldırıda 200’den Fazla Ölü haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.