Essen’de Anlamlı Cumhuriyet Bayramı Şöleni

Essen’de Anlamlı Cumhuriyet Bayramı Şöleni

ABONE OL
20:37 - 03/11/2022 20:37
Essen’de Anlamlı Cumhuriyet Bayramı Şöleni
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

29 Ekim Cumhuriyet’in 99. kuruluş yılı münasebetiyle Ruhr Veliler Birliği tarafından düzenlenen programa Cumhuriyetin temellerini atan başta Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve Silah Arkadaşları anısına saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlandı.

Programın sunumunu Dilek Şen ile Sinem Akbaş gerçekleştirdiler.

Eşbaşkan Dr. Ali Sak 30 Ekim’de Almanya Türk Toplumu’nun bilge annesi değerli Mevlüde Genç annemizin adına kısa bir anma konuşması yaptı ve özel saygı duruşunda bulunuldu.

Derneğin Eşbaşkanı Fatime Okuyucu, öğretmenler adına ikinci Başkan Ahmet Değirmenci ve Türkiye Cumhuriyeti Essen Başkonsolosu Sezai Tolga Şimşir’in konuşmalarının akabinde öğretmen Mehmet Kapyapar’ın hazırlamış olduğu “Cumhuriyet “konulu sine-vizyon gösterisi izlenildi.

Yeni seçilen Eşbaşkan Fatime Okuyucu konuşmasında Cumhuriyet’in kadınlara tanımış olduğu haklara vurgu yaptı:

„Türkiye Cumhuriyeti’nin en büyük başarılarından birisi kuşkusuz kadınlara verilen haklardı. Sadece bu „çağdaşlaşma “bile „Cumhuriyetin felsefesi yoktur “diyenlerin suratına tokat gibi değmiştir. Kadın- erkek eşitliği dışında yaradılış açısından daha temel, gelecek açısından daha modern, insani ilişkiler açısından daha verici, toplumsal açıdan daha barışçıl bir felsefe var mıdır acaba?

Cumhuriyet ile birlikte kadın haklarının kısıtlı olduğu bir toplum düzeninden, kadın- erkek eşitliğinin kabul edildiği modern Türkiye Cumhuriyeti’ne geçiş, mutlaka birden değil, aşamalı ve sancılı olarak değişik devrimler ile mümkün olabilmiştir. Kadınların, erkekler ile birlikte eşit bireyler olarak toplum içinde yerlerini almaları bir uygarlık aşamasıdır ve sağlıklı bir toplumsal gelişim için kuşkusuz Cumhuriyet Devrimleri’ nin içinde en önemli olanlarındandır.

Ve bugün burada bir kadın olarak, Almanya Türk Toplumu için oldukça önemli olan Ruhr Veliler Birliği ‘nin Eşbaşkanı olarak başında bulunuyorsam ve kabul görüyorsam bu kuşkusuz Cumhuriyet’in kadınlara vermiş olduğu imkân ve haklar sayesindedir. “

Cumhuriyetimiz için yazılan şiirleri okunduktan sonra bestekar ve halk müziği yorumcusu Kazım BİRLİK şefliğinde 50 kişilik dev kadrosuyla THM Ruhr Birlik Korosu Atatürk’ün sevdiği türkülerden oluşan repertuvarını ve Cumhuriyet oratoryasını sundu. Akabinde Birlik Korosu’nun solistleri programa devam etti.

Yoğun bir katılımla gerçekleşen törene; TC Essen Başkonsolosu Sezai Tolga Şimşir, Türkiye Araştırmalar ve Uyum Merkezini temsilen Yunus Ulusoy, KRV Türk Veli Derneği Başkan Yardımcısı Milazim Koçtürk, KRV Türk Öğretmenler Derneği Başkanı Ayla Erfidan ve ekibi, Gelsenkirchen Öğretmenler Derneği Başkanı Turgut Şimşek ve ekibi, Oelde Türk Veli Derneği Başkanı ve ekibi, İNİMB Başkanı ve ekibi, Oberhausen Türk Toplumu Başkanı Metin Şenocak, Okul müdürü Udo Moter, Türk Alman Dostluk Derneği Başkanı Necmiye Öztürk, Anatolia Kadınlar Derneği Başkanı Funda Tunçtürk ve ekibi, Krefeld Türk Halk Müziği Koro temsilcileri, değişik sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, öğretmenler, öğrenciler ve 7 den 70‘e 200’ün üzerinde vatandaşlar coşkuya ortak oldular.

GTÜ TÜV, Yeşil Market, Mr Çiğköfte, Baklavam, Başak Fırın ve AYYO maddi katkı sundular kutlama, önceden kayıt şartıyla ücretsiz olarak tüm vatandaşlara açık tutuldu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.