Eski Diyarbakır Belediye Başkanı’ndan Uluslararası Kamuoyuna Çağrı

Eski Diyarbakır Belediye Başkanı’ndan Uluslararası Kamuoyuna Çağrı

ABONE OL
16:11 - 11/11/2019 16:11
Eski Diyarbakır Belediye Başkanı’ndan Uluslararası Kamuoyuna Çağrı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

19 Ağustos’ta görevden alınarak yerine kayyum atanan ve daha sonra tutuklanan eski Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Selçuk Mızraklı, uluslararası kamuoyuna çağrı yaparak, “Türkiye’de Kürtlerin seçme ve seçilme haklarının gasp edilmesine karşı somut adımlar atmaya ve mücadele etmeye çağırıyorum” dedi.

Tutuklu bulunduğu Kayseri’nin Bünyan Cezaevinde bir mektup kaleme alan Eski Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Selçuk Mızraklı, uluslararası kamuoyuna destek çağrısı yaptı. HDP tarafından paylaşılan mektupta Mızraklı, tutuklanma sürecinde yaşadıklarını anlattı. 31 Mart 2019 yerel seçimlerinde yüzde 62,9 oy oranıyla seçildiğini hatırlatan Mızraklı, tutuklanmasına gerekçe gösterilen iddialara yanıt verdi. Mızraklı, “22 Ekim 2019’da tutuklanmış olmamın gerekçelerinden biri 2016 Mayıs ayında Mardin’in Nusaybin ilçesinde tutuklanan H.B.A. isimli kişinin yerel seçimlerden sadece 11 gün önce 20 Mart 2019 tarihinde aleyhimize verdiği kurmaca bir ifadedir. H.B.A. isimli şahıs 3 yıl boyunca tutuklu olmasına rağmen pişmanlık yasasından faydalanmak için 20 Mart 2019’da ‘itiraf’ ta bulunarak benim cerrah olarak çalıştığım hastanede bir ‘örgüt üyesi’ni gece nöbetinde ameliyat ettiğimi, bağırsaklarını kestiğimi ve sabah taburcu ettiğimi söylemektedir. Böyle bir olayın yaşanmayışı bir yana, bunu iddia eden H.B.A. adlı kişi bu olayı bir arkadaşından duyduğunu iddia etmektedir. Dolayısıyla ortada ne yaşanmış bir olay ne de bir tanık vardır. Yine bahsi geçen tarihlerde bir cerrah olarak gece nöbetim olmadığı gibi, neredeyse 40 yıllık bir doktor olarak şunu söyleyebilirim ki gece bağırsaklarını kesmek gibi kritik bir ameliyat yaptığınız birinin sabah hastaneden taburcu edilmesi veya çıkıp yürüyerek hastaneyi terk etmesi tıbba aykırıdır” dedi.

Parti faaliyetlerinin de tutuklanmasına gerekçe gösterildiğini savunan Mızraklı, cezaevi şartlarının da kötü olduğunu söyledi. İlk üç gün tek kişilik hücrede tutukluğunu ifade eden Mızraklı, ”Daha sonra da ailemden çok uzak olan Kayseri cezaevine, benimle aynı gün tutuklanan Kayapınar ve Kocaköy belediyelerinin kadın eş başkanlarıyla birlikte sevkim yapıldı. Cezaevleri hak ve hukukun olmadığı işkence hanelerdir. Buradaki siyasi tutuklu ve hükümlüler ağır baskılar altındadır. Günlük gazetelerden dahi yoksun, yoğun hak ihlallerinin olduğu bu yerlerde en masum insan haklarından bile mahrum kalacağımızı biliyorum” ifadelerini kullandı.

Uluslararası kamuoyuna da seslenen Mızraklı, “Cezaevinde bulunan seçilmiş bir belediye başkanı ve siyasetçi olarak uluslararası kamuoyunu, hak örgütlerini ve demokrasi güçlerini, Türkiye’de Kürtlerin seçme ve seçilme haklarının gasp edilmesine karşı somut adımlar atmaya, muhalif siyasi partiler ve hareketler üzerinde baskının kaldırılması için ses çıkarmaya ve adaletin tesis edilmesi için mücadele etmeye çağırıyorum” diye konuştu.

22 Ekim’de tutuklanan Mızraklı hakkında, “örgüt üyeliği” iddiasıyla dava açıldı. Hakkında 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası istenen Mızraklı’nın davası 2017 yılında açılan ve 9. Ağır Ceza Mahkemesi’nde tutuksuz olarak yargılandığı dosya ile birleştirilmesine karar verildi. Mızraklı, 25 Aralık’ta hakim karşısına çıkacak.

 

Amerika’nın Sesi tarafından geçilen tüm haberlerde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Haberler web sayfamızda otomatik olarak haber sitelerinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.