Erdoğan’dan YPG Koşullu Barış Pınarı Harekatı’nı Durdurma Teklifi

Erdoğan’dan YPG Koşullu Barış Pınarı Harekatı’nı Durdurma Teklifi

ABONE OL
14:23 - 16/10/2019 14:23
Erdoğan’dan YPG Koşullu Barış Pınarı Harekatı’nı Durdurma Teklifi
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Yurtdışı temasları nedeniyle yeni yasama döneminde Salı günleri düzenlenen parti grup toplantılarında konuşma yapamayan Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün teamül dışı düzenlenen toplantıda milletvekillerine hitap etti.

Cumhurbaşkanı, konuşmasında başta ABD, Avrupa Birliği ve Arap Ligi olmak üzere birçok uluslararası örgüt ve devletin tepki gösterdiği Barış Pınarı Harekatı’nın daha önce ABD Başkanı’nın kendisine dile getirdiği 444 kilometre eninde ve 32 kilometre derinliğinde bir güvenli bölge oluşturulana dek devam edeceğini söyledi.

Erdoğan, ‘‘Barış Pınarı Münbiç’ten Irak sınırına ulaşana kadar sürecek. Bu konuda hiçbir istisnamız, hiçbir tereddüdümüz, hiçbir açık kapımız yoktur. 30 – 35 kilometre derinliğe ulaşana kadar sürecektir. Destek olanları da yolumuza taş diken döşeyenleri de not ediyoruz. Sayın Trump 32 km derinliği ifade ettiğinde 444 kilometrelik en doğudan batıya olan o bölgeyi güvenli bölge ilan ettik. Bu güvenli bölgede planlarımız yaptık. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’mız burayla ilgili proje çalışmaları yaptı. BM’de dünya liderlerine bu projeleri anlattım. Beğendiler. Ama bal, bal demekle ağız tatlanmıyor. Bizim bal burada paraya ihtiyacımız var. Güvenli bölgeye 1 milyon ila 2 milyon Suriyeli’nin dönmesi için çalışmaları başlatacağız’’ dedi.

“YPG silah ve malzemeleri bırakıp çekilsin, bu gece harekatı durduralım”

Türkiye’nin asla YPG/PYD ile pazarlık masasına oturmayacağını yineleyen Erdoğan, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Suriye’nin kuzeydoğusunda sürdürdüğü harekatı durdurmasını isteyen çevrelere bunun hangi koşulda olabileceğini mesajını da gönderdi.

‘‘Yıllardır teröristlerle kucak kucağa yaşayanlar onlarla pazarlık yapabilir ama biz bu yola asla tevessül etmeyiz. Bu vesileyle bizi arayıp teröristlerle ilgili talepte bulunanlara şunu söylüyorum. Madem terör örgütü ile bu kadar içli dışlısınız, madem teröristlerin gönlünü etmek uğruna Türkiye’nin müttefikliğini hiçe saymayı göze alıyorsunuz, size bir teklifimiz var. Biz sizler gibi değiliz, bizim terörist bile olsa kimseyi taammüden öldürmek gibi niyetimiz olamaz. Şeyh Edebali’nin torunları öldürmek değil yaşatmak için çalışır. Suriye’deki sorunun en kestirme yolu, bunun için de teklifimiz, hemen bu gece tüm teröristler silahlarını malzemelerini bırakıp belirlediğimiz güvenli bölgeden dışarı çıksınlar. Münbiç’ten Irak sınırına kadar bölgede bu dediğimiz Barış Pınarı Harekatı sona ermiş olacak.’’

Erdoğan: ‘‘ABD’ye gelmeye çok mu meraklıyız? Gelmezsek batar mıyız?’’

NATO’nun beşinci maddesi ve Suriye’yle imzalanmış olan Adana Mutabakatı sayesinde Barış Pınarı Harekatı’nın uluslararası meşruiyete sahip olduğunu savunan Cumhurbaşkanı, Türkiye’ye silah ambargosu uygulayan ülkelerle ile kendisi dahil bazı hükümet üyelerine ülkeye giriş yasağı da dahil olmak üzere yaptırım paketi hazırlayan ABD’ye de seslendi.

Erdoğan, ‘‘Bizi ekonomik yaptırımla tehdit edenlere diyoruz ki azdan az gider çoktan çok gider. Yahu biz Çanakkale’de bir tas çorbayı paylaşanların torunlarıyız. Bizde açtığınız yaranın daha büyüğü sizin ekonominizde çıkar. Sizin kayıplarınız telafisi de o kadar kolay olmaz. Ülkemize gelecek, bizi arayacak herkes gayet samimi yaklaşımımızı göz önünde bulundurarak hazırlık yapmalı, aksi taktirde beyhude enerji harcar. Bize ülkelerine girme yasağı koyanlar bunlar da iyi düşünmeli. Bu ne demektir siz bize düşen nedir? Siz Türkiye gibi bir devlete girme yasağı koyasın. Hayırlı olsun. Gelmezsek ne olur? Batar mıyız? Biter miyiz? Çok mu meraklıyız? Böyle bir şey mi var. Düşünün şahsıma, aileme, üç dört tane bakan arkadaşıma vize yasağı koyuyorlar. Siyasetten zerre nasibini alana yakışır mı? Bir devlete yakışır mı? d Kökü sağlam olan ağacı rüzgar deviremez. Gerekirse 7 düveli karşımıza almak pahasına bu ümmetin bu milletin izzeti haysiyetini yere düşürmedik, düşürmeyeceğiz. Şehitler tepesi hiç boş kalamayacak’’ diye konuştu.

Erdoğan’dan Macron’a: ‘‘Cezayir’de yüz binlerce sivili katleden siz değil misiniz ? Aynaya bak, aynaya’’

Türkiye’nin sivil katliamı yaptığı iddialarının açık bir iftira olduğunu vurgulayan Erdoğan, Arap Birliği ve Fransa Cumhurbaşkanı Macron’u eleştirdi.

‘‘Bunlar ummuyordu. Türk ordusunun bu kadar süratle mesafe alacağını ummuyorlardı baktılar ki hesap tersine döndü şimdi aramaya başladılar. Ey Batı, ey Arap Ligi, Ey azıcık da olsa ahlak ve vicdan sahibi tüm ülkeler, hepinize sesleniyorum bu devran elbet dönecek. Arap Ligi’nin bu mültecilerle ilgili bir Allah kuruşu destek verdiği vaki mi? Hayır. AB’nin? 3 milyar avro o da Kızılay, AFAD’a gösterdiği destek. Verdiği söz 6 milyar avro idi. Bizim harcamamız 40 milyar doları aşmıştır. 90 kilometre tüneller var. Nerede? Suriye’de. Çimentosunu veren Lafarge, Fransız firması. Bunların durumu deve kuşu gibi, saklayamıyorlar. Her şey ortada. Bunların da hesabını verecekler. Bize sivil katliamı ithamlarını yöneltenlerin geçmişleri sivil katliamları ile doludur. Geçen Sayın Macron’a da söyledim. ‘Ruanda’da yüz binlerce insanı katleden siz değil misiniz? Cezayir’de yüz binlerce sivili katleden siz değil misiniz ? Aynaya bak, aynaya’ dedim.’’

Grup salonun izleyici sıralarını dolduranlar Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşmasını sık sık alkışlarla keserken, ‘Milletin umudu Tayyip Erdoğan’, ‘Dik dur eğilme’, ‘İşte ordu, işte komutan’ şeklinde sloganlar attılar.

Amerika’nın Sesi tarafından geçilen tüm haberlerde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Haberler web sayfamızda otomatik olarak haber sitelerinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.