DOLAR

32,4628

-0.1%
EURO

34,7852

-0.6%
ALTIN(gr)

2.440,82

0,21%
BİST 100

9915.62

0,21%
Erdoğan’dan Liraya Güven Çağrısı

Erdoğan’dan Liraya Güven Çağrısı

ABONE OL
12:26 - 23/08/2022 12:26
Erdoğan’dan Liraya Güven Çağrısı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugünkü Cumhurbaşkanlığı kabine toplantısının ardından ekonomiye ilişkin açıklamalarda bulundu.

Basın toplantısında Erdoğan, son dönemde Türkiye’yi en çok zorlayan konunun ekonomi olduğunu belirtti.

Erdoğan, 2018’den beri hükümetinin yeni bir ekonomi programı hayata geçirdiğini ancak “yatırım, istihdam, üretim, ihracat ve cari fazla yoluyla büyütme esasına dayanan bu programın teorik arka planının ve uygulamadaki mantığının anlaşılmasının” biraz vakit aldığını söyledi.

Türkiye’nin uyguladığı ekonomi politikalarına gelen eleştirilere cevaben Erdoğan, “İktisat teorileri ve uygulamaları fizik ve matematik bilimleri gibi her yerde geçerli kuralları, formülleri, denklemleri olan konular değildir. Bu alana ilişkin teoriler ve uygulamalar her ülkenin, her toplumun şartlarına, kültürüne, birikimine, kabiliyetine, gücüne göre değişiklik gösterir” ifadelerini kullandı.

Dünya genelinde yüksek enflasyonun ve artan işsizlik oranlarının olduğunu vurgulayan Erdoğan, “Türkiye ise, kendi ekonomik modeli sayesinde tarihinin en yüksek üretim, ihracat ve istihdam seviyelerine ulaşarak bu iki tehditten asıl yıkıcı olanın üstesinden gelmeyi peşinen başarmıştır” dedi.

Enflasyon rakamlarının yüksek seyretmesini üzücü bulduğunu söyleyen Erdoğan, “Biz enflasyon rakamlarının insanlarımızın hayatındaki olumsuz etkilerini her kesimin gelir seviyesini yükselterek bertaraf etmeye çalışırken, aynı zamanda enflasyonu düşürecek tedbirleri de alıyoruz. Buna karşılık uzunca bir süredir enflasyonsuz ekonomik iklimde yaşamaya alışmış ülkelerde bizimkiyle mukayese edildiğinde daha küçük gözüken oranların etkileri çok daha derin ve yıkıcı hissediliyor” dedi.

Son bir yılda yaşanan yüksek enflasyonun 1994 ve 2001 krizleriyle kıyaslanmasını doğru bulmadığını söyleyen Erdoğan, bugünkü enflasyonun “bütçe ve işsizlik kaynaklı değil küresel gelişmelerin tetiklediği dengesiz fiyat hareketlerinin sonucu” olduğunu belirtti.

“Türkiye’nin ihtiyacı faizi yükseltmek değil”

Ayrıca Erdoğan, “Türkiye’nin ihtiyacı faizi yükseltmek değil, yatırımı, istihdamı, üretimi, ihracatı ve cari fazlayı artırmaktır” ifadesini kullandı.

Merkez Bankası geçen hafta politika faizini bir puan indirerek yüzde 14’ten yüzde 13’e çekmişti. Bu karar sonrası dolar 18 liranın üstüne çıkmıştı.

Geçen Aralık’ta doların 18 liranın üstünü görmesiyle birlikte Erdoğan hükümeti, kur korumalı mevduat adında döviz kuruna karşı mevduat sahiplerinin hesaplarındaki liraya koruma getiren bir uygulamayı yürürlüğe sokmuştu.

Geçen hafta açıklanan Hazine ve Maliye Bakanlığı Temmuz ayı Merkezi Yönetim Gerçekleşme Raporu’na göre, kur korumalı mevduat uygulaması kapsamında geçen aya kadar mevduat sahiplerine 60,6 milyar ödendi.

Bugünkü kabine toplantısında vatandaşlara ve iş dünyasına “liraya güven” çağrısı yapan Erdoğan, “Tasarrufları kendi paramızla yaparken, döviz ve altın gibi alternatiflerdeki kazanımlara karşı koruyacak her türlü mekanizmayı oluşturduk. Artık hiç kimsenin sadece parasının değerinden endişe ederek dövize ve altına yönelmesi için sebep kalmamıştır. Tasarruflarını halen döviz ve altında tutan vatandaşlarımızı buralardaki kazançlarını da garanti altına alan Türk Lirası mevduatlara dönmeye davet ediyorum” dedi.

Piyasada tespit ettikleri sorunlara çözüm yolları aradıklarını söyleyen Erdoğan, “Mesela bu çerçevede piyasada denetimleri sıkılaştırdık, gıdadaki dengesiz fiyat artışlarına karşı kooperatif marketleri devreye soktuk. Dövize ve altına yönelen kredi akışlarının önünü kestik. Çay, fındık, buğday, arpa ve üzüm gibi tarım ürünlerine üreticilerimizin alın terinin hakkı olan alım fiyatları verdik, veriyoruz” açıklamasında bulundu.

Hükümetin ekonomiyle ilgili tüm kurumlarının sorumluluklarını yerine getirdiğini vurgulayan Erdoğan, “İnşallah önümüzdeki yılın ilk aylarından itibaren hayat pahalılığıyla mücadele başta olmak üzere ekonomi programımızın olumlu etkileri daha ileriye götürülecek ve bu konuda kararlılığımız ispatlanacaktır. Vatandaşlarımızdan sadece sabır ve destek istiyoruz” dedi.

VOA tarafından geçilen Erdoğan’dan Liraya Güven Çağrısı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Erdoğan’dan Liraya Güven Çağrısı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Erdoğan’dan Liraya Güven Çağrısı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.