Erdoğan’dan ‘Libya’yla İşbirliğini Güçlendireceğiz’ Mesajı

Erdoğan’dan ‘Libya’yla İşbirliğini Güçlendireceğiz’ Mesajı

ABONE OL
18:55 - 18/12/2019 18:55
Erdoğan’dan ‘Libya’yla İşbirliğini Güçlendireceğiz’ Mesajı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Libya’nın uluslararası olarak tanınan Ulusal Mutabakat Hükümeti ile askeri destek vererek işbirliğini geliştirme mesajı verdi.

1. Küresel Mülteci Forumu’na katılmak üzere bulunduğu İsviçre’nin Cenevre kentinde bulunan Erdoğan gazetecilerin sorularını yanıtladı. Erdoğan, Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti Başkanlık Konseyi Başkanı Fayez Al Sarraj yakın zamanda bir araya geldiklerini ve atabilecekleri yeni adımları görüştüklerini söyledi.

Anadolu Ajansı’nın haberine göre Erdoğan, “Türkiye-Libya arasındaki süreci daha da hızlandıracağız. İhtiyaçları olursa onlara her an yardıma hazır olduğumuzu söyledik. Askeri ve güvenlik iş birliğinden tutun da denizlerdeki hukukumuz noktasında atılan, atılacak adımlara varıncaya kadar hazırız’’ dedi.

Erdoğan, Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’le yaptığı son telefon görüşmesinde de Libya’daki gelişmeleri görüşmek üzere heyetler görevlendirdiklerini söyledi. “Biz, bir görevlendirme yaptık. Bu görevlendirme kapsamında, dışişleri bakan yardımcısı, savunma bakan yardımcısı ile istihbarattan ve ulusal güvenlikten oluşan bir heyetle kısa bir zaman içerisinde arkadaşlarımız, Moskova ziyareti yapacaklar. Muhatapları ile bölgesel konuları etraflıca ele alacaklar. Bizler yapıcı ve kısa sürede netice alıcı bir görüşme olmasını Sayın Putin’den istedik ve kendileri de aynı şekilde talimatları vereceklerini söylediler. Hem Libya hem de Suriye konularını görüşmeleri konusunda mutabık kaldık” diye konuştu.

‘’Doğu Akdeniz’de gelişmeler an be an olabilir’’

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Doğu Akdeniz’de başka adımların da söz konusu olup olmayacağı konusunda da, “Bunlar gelişmelere göre an be an olabilecek adımlardır’’ yanıtını verdi.

Anadolu Ajansı’n göre Erdoğan, “Özellikle Libya ile aramızdaki mutabakattan sonra çok daha hareketli ve seri şekilde gidecektir. Bu işin ağırdan alınma durumu söz konusu değildir. Bir tarafta Libya’da savaş var. Adam geliyor bir bölgeyi kuşatıyor, ateşe tutuyor. Şu anda Libya ordusu gereğini yapıyor.” şeklinde konuştu.

Erdoğan Wagner’leri gündeme getirdi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya’nın Suriye gibi çatışma bölgelerine de gönderdiği belirtilen ve paralı asker olarak nitelenen özel güvenlik unsurları Wagner’leri gündeme getirdi.

“Mesela Ruslar Wagner’leri vermiş, bu adamlar orada. Şu anda Abu Dabi yönetiminin, Mısır yönetiminin oraya verdiği bir destek var. Kime? Hafter’e. Hafter’in uluslararası tanınırlığı var mı? Yok. Kimse kabul etmiyor, Berlin süreci bile Hafter’i kabul etmiyor aslında” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan dün Putin’le telefonda görüşmüş, Kremlin’den yapılan açıklamada, “Libya’da devam eden askeri gerilimle ilgili konular ele alındı. Askeri çatışmanın sona ermesi ve barışçıl diyalog kurulması amacıyla BM ve Almanya tarafından yürütülen arabuluculuk çabalarının desteklendiği dile getirildi. Libyalı taraflar arasında temas kurulması için katkı sunmaya hazır olunduğu belirtildi” denilmişti.

“Yeni yılda petrol ve doğalgaz arama sürecini başlatacağız”

Öte yandan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Libya’yla deniz yetki alanları anlaşmasının BM’de onaylanmasının ardından, yeni yılda petrol ve doğalgaz arama sürecini başlatacaklarını söyledi.

Dönmez, “Libya’yla deniz yetki alanlarının mutabakatına yönelik bir anlaşma yapılmıştı. Meclisimizden geçti, Libya hükümetinde de onaylandı. Şu anda bunların BM’ye gönderilmesi ve tescil aşamasındayız. Bu süreç de tamamlandıktan sonra yeni alanlarda Enerji Bakanlığı olarak petrol ve doğalgaz arama ve üretim ruhsatlandırma çalışmalarını başlatacağız. Öyle tahmin ediyorum ki, 2020’nin ilk aylarında bu süreci başlatmış oluruz” diye konuştu.

Anlaşma Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de doğalgaz ve petrol arama çalışmaları konusunda Yunanistan, Kıbrıs ve Mısır’la uzun süredir devam eden ihtilafını tetiklemiş durumda. Anlaşmanın uluslararası hukuku ihlal ettiğini savunan Yunanistan Libya Büyükelçisi’ni 6 Aralık’ta sınır dışı etmişti.

 

Amerika’nın Sesi tarafından geçilen tüm haberlerde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Haberler web sayfamızda otomatik olarak haber sitelerinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.