Erdoğan Washington Post'ta Kaşıkçı Cinayeti Hakkında Bir Makale Yazdı

Erdoğan Washington Post'ta Kaşıkçı Cinayeti Hakkında Bir Makale Yazdı

ABONE OL
13:03 - 30/09/2019 13:03
Erdoğan Washington Post'ta Kaşıkçı Cinayeti Hakkında Bir Makale Yazdı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suudi asıllı gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın da köşe yazarlığı yaptığı Amerikan Washington Post gazetesine Kaşıkçı cinayeti hakkında bir makale kaleme aldı. Erdoğan, Kaşıkçı cinayetinin aydınlatılması için Türkiye’nin çabalarını sürdüreceğini ifade etti.

Erdoğan yazısına, Kaşıkçı cinayetinin 11 Eylül saldırılarının ardından 21. yüzyılın en tartışmalı ve etkili olayı olarak nitelendirdiği ifadelerle başladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 11 Eylül saldırılarından bu yana uluslararası düzeni tehdit eden bu nitelikte bir başka olay yaşanmadığını belirtti. Erdoğan buna karşın bugün hala daha Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın İstanbul’daki Suudi Arabistan Başkonsolosluğu’nda öldürülmesiyle ilgili bilinenlerin çok az olduğuna dikkat çekti. Erdoğan, ‘‘Suudi gazeteciye ne olduğunun aydınlatılması çocuklarımızın nasıl bir dünyada yaşayacakları konusunda da belirleyici olacaktır‘‘ ifadesini kullandı.

Erdoğan Kaşıkçı cinayetinin aydınlatılması konusunda hükümetinin şeffaflık ilkesi doğrultusunda hareket ettiğine vurgu yaptığı makalesinde, geçen bir yıl süresince Türk adli ve emniyet birimlerinin diplomatlar ve savcıların, ulusal ve uluslararası kamuoyunu bilgilendirmek adına yakın bir çalışma yürüttüklerini ifade etti. Türkiye’nin bu noktada elde ettiği bulguları, aralarında Amerika, Rusya, Almanya, Fransa ve İngiltere’nin de bulunduğu ilgili ülkelerle paylaştığını hatırlattı. Türkiye’nin aynı zamanda BM Özel Raportörü Agnes Callamard’ın yürüttüğü soruşturma kapsamında da işbirliği yaptığını vurguladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan bu soruşturmalar neticesinde Türkiye’nin Kaşıkçı cinayetini gerçekleştiren kişilerin kendisine teslim edilmesini talep ettiğini belirtti.

Erdoğan, Cemal Kaşıkçı’nın Türkiye’de öldürülmesinin Suudi Arabistan’la Türkiye arasındaki bir meseleymiş gibi gösterilmesine karşı çıktıklarına dikkat çekti. Türkiye ile Suudi Arabistan’ın dost ve müttefik ülkeler olduklarını, bu nedenle de kendi yönetiminin, Kral Selman’la Kaşıkçı’yı katledenler arasında net bir ayrım yaptığını belirtti. Ancak buna karşın iki ülkenin dostluğu nedeniyle Türkiye’nin sessiz kalmayacağına dikkat çeken Erdoğan ‘‘Dost acı söyler‘‘ ifadesini kullandı.

Erdoğan, ‘‘İstanbul’daki Suudi Başkonsolosluğu’nda Kaşıkçı’yı katleden ve cesedini parçalara ayıran suikast timi Suudi halkını ya da devletine değil, krallığın içerisindeki gölge bir devletin çıkarlarına hizmet ediyor‘‘ifadelerini kullandı.

Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı geçen yıl Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğu binasında öldürüldü.

Erdoğan, Kaşıkçı cinayetinin aynı zamanda diplomatik dokunulmazlığın kötüye kullanılması olduğuna da dikkat çekti. Cumhurbaşkanı, ‘‘Katillerin diplomatik pasaportla seyahat etmeleri, diplomatik bir binayı bir cinayet mahaline çevirmeleri ve Suudi Arabistan’ın İstanbul’daki üst düzey diplomatından da yardım almış görünmeleri, son derece tehlikeli bir teamül oluşturmaktadır‘‘ diye yazdı. Erdoğan bu noktada, sorumluların Suudi Arabistan’a dönüşleri sırasında da dokunulmazlıklarını kullanmasının belki de en tehlikeli konu olabileceğine dikkat çekti.

Suudi Arabistan’da devam eden yargı sürecine de atıfta bulunan Erdoğan, bu yargılamadaki şeffaflığın uluslararası kamuoyunun taleplerini karşılamaktan uzak olduğunu ifade etti. Erdoğan ulusal güvenlik gerekçe edilerek şeffaflıktan kaçınıldığına dikkat çekti. Erdoğan makalesinde ‘‘Teröristlerin adalete teslim edilmesi için imkanların seferber edilmesiyle, masum insanların siyasi görüşleri nedeniyle önceden planlanarak katledilmesi birbirinden son derece farklı şeylerdir‘‘ ifadelerini kullandı. Erdoğan bu noktada Nazi savaş suçlusu Adolf Eichmann’ın kaçırılarak adalete teslim edilmesini örnek gösterdi ve bunun meşru bir girişim olduğunu belirtti ancak Kaşıkçı cinayetinin adalete hizmet ettiğini iddia etmenin komik olacağını belirtti.

Erdoğan makalesinin sonunda Türkiye’nin cinayetin aydınlatılması için çabalarını sürdüreceğine dikkat çekti ve ‘‘Burada geçen yıl kaleme aldığım makalede olduğu gibi aynı soruları sormaya devam edeceğiz; Kaşıkçı’nın cesedi nerede? Suudi gazetecinin ölüm emrini kim verdi? Aralarında bir adli tıp uzmanının da bulunduğu 15 kişiyi İstanbul’a iki uçakla kim gönderdi? Benzer bir suçun dünyanın bir başka yerinde tekrar işlenmemesi hem bizim hem insanlığın çıkarınadır. Suçluların cezasız kalmaması için çaba sarf etmek bunu sağlamanın en kolay yoludur. Bu aynı zamanda Cemal’in ailesine de borcumuzdur‘‘ ifadelerini kullandı.

Amerika’nın Sesi tarafından geçilen tüm haberlerde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Haberler web sayfamızda otomatik olarak haber sitelerinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.