Erdoğan: ‘Sisli havaya rağmen ABD’yle yeni bir dönemi başlatmak istiyoruz’

Erdoğan: ‘Sisli havaya rağmen ABD’yle yeni bir dönemi başlatmak istiyoruz’

ABONE OL
11:43 - 12/11/2019 11:43
Erdoğan: ‘Sisli havaya rağmen ABD’yle yeni bir dönemi başlatmak istiyoruz’
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

ANKARA — 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD’ye gerçekleştireceği ziyarete ilişkin “İlişkilerimizdeki sisli havaya rağmen Trump’la sorunların çözüme kavuşturulması ve ilişkilerimizin geliştirilmesi noktasında hemfikiriz. Her iki ülkenin güvenliğini ilgilendiren konularda yeni bir dönemi başlatmak istiyoruz” mesajını verdi.

Erdoğan, ABD’ye seyahati öncesinde Esenboğa Havalimanı’nda yaptığı açıklamasında, Türk – Amerikan ilişkilerinde son tabloyu “sisli ve sancılı” olarak değerlendirdi. “Bu ziyareti Türk-ABD ilişkilerinin içinden geçtiği sancılı süreçte icra ediyoruz. Ziyarette terörle mücadele, güvenlik konuları, askeri ve savunma sanayii işbirliğini ve ticari ilişkileri ele alacağız” diyen Erdoğan, FETÖ, IŞİD ve PKK ekseninde Türkiye’yle ABD arasındaki görüş ayrılıklarını vurgulayan ifadeler kullandı. ABD Başkanı Donald Trump’la yapacağı görüşmeyle ilgili oldukça olumlu olduğu gözlemlenen Erdoğan, “İlişkilerimizdeki sisli havaya rağmen Trump’la sorunların çözüme kavuşturulması ve ilişkilerimizin geliştirilmesi noktasında hemfikiriz. Siyasi sabotaj girişimlerine rağmen pek çok konuda mesafe alındı. İki lider olarak önce dar kapsamlı görüşmemiz olacak. Ardından heyetler arası görüşme yapacağız. Sonra birlikte basın toplantısı. Her iki ülkenin güvenliğini ilgilendiren konularda yeni bir dönemi başlatmak istiyoruz” görüşünü dile getirdi.

Erdoğan, ABD Kongresi’nde ağırlanması için girişimler yürütülen Mazlum Kobani kod adlı Ferhat Abdi Şahin konusunda yakalanarak Türkiye’ye iade edilmesi talebini de içeren dosyayı Trump’a sunacağına işaret etti. “Nasıl bir katil olduğunu nasıl bir terörist olduğunu ve bunlarla görüşmelerinin nasıl yanlış olduğunu belgeleriyle ifade edeceğiz. Terörle mücadele öncelikli konumuzu oluşturmaktadır” diye konuştu.

Türk ve Rus askerleri belirlenen bölgede 4 kez ortak devriye gerçekleştirdiler

Erdoğan, Türkiye’nin ABD’yle 17 Ekim’de ve ardından Rusya’yla 22 Ekim’de sağladığı mutabakatlarla Suriye’nin kuzeyinde güvenli bölge oluşturulması için beklentisini de gündeme taşıdı. ABD ve Rusya’yla mutabakatlara rağmen bölgede gerekli koşulların sağlanmadığını işaret eden Erdoğan, “Şu an itibariyle terör örgütlerinin bölgeden çekildiğini söylemek mümkün değil. Hala terör örgütleri burada. En son Kamışlı’da sivillere yönelik terör eylemleri ortada. Münbiç’ten çekildiğini söylememiz mümkün değil. Kısmen Tel Abyad’da da rastlıyoruz. Aynı şekilde Tel Rıfat’ta da var. Buradan ne Rusya ne Amerika, verdikleri sürede terör örgütlerini temizleyebilmiş değil. Bunları Sayın Trump’la konuşacağız. Döndükten sonra da Putin’le konuşacağız. İdlib’de de benzer sıkıntılar devam ediyor” dedi.

IŞİD’lileri sınır dışı etme konusunda geri adım olacak mı?

Bu arada bugün ABD vatandaşı olan ancak Washington yönetimi tarafından ülkeye kabul edilmeyeceğini açıklanması üzerine Türkiye’nin karayoluyla sınır dışı etme kararı aldığı bir IŞİD’linin Yunanistan ile Türkiye sınırında tampon bölgede beklemeye başladığı görüntü gündemde. Atina yönetimi de söz konusu IŞİD’liyi kabul etmeme kararı aldığı için terör örgütü mensubu Amerikalı, tampon bölgede bekletiliyor.

Erdoğan, uluslararası kamuoyunun da gündemindeki IŞİD’liyle ilgili görüntüye “Arada kalmış kalmamış bizi ilgilendirmez. Almışlar almamışlar bu bizi pek ilgilendirmiyor. Göndermeye devam edeceğiz” açıklaması yaptı.

Trump’a Türkiye’nin IŞİD’le mücadelede kararlılığını bir kez daha dile getireceğini de söyleyen Erdoğan “DEAŞ’lıların iadesine başladık. Burada ciddi bir telaş ve tutuşma başladı. Şimdiye kadar biz düşündük, şimdi onlar düşünsün” dedi.

Türkiye’nin terörle mücadelesi kapsamında PKK söz konusu olduğunda bu örgüte ABD’nin destek verdiğini gördüklerini de anlatan Erdoğan, “Kimlerle Türkiye mücadele veriyor. ABD’nin 32-33 bin TIR silah mühimmat gönderdiği bir ülke. Kime gönderiyor, terör örgütlerine. Neden? Terör örgütleri burada ciddi bir yapılanmaya girerek kime karşı mücadele verecekler. Türkiye’den başkası değil. Devamlı taciz atışları devam ediyor. Şehit olan yaralanan kim, benim vatandaşlarım. Mehmetçiğimizden 11 şehidimiz var. 163 yaralımız var. SMO’dan (Suriye Milli Ordusu – Özgür Suriye Ordusu) 202 şehit, 656 yaralı var. Sivil can kaybı 21, sivil yaralı 184. Bunun hesabını kim verecek? Beraber güvenli bölge yapıyoruz, devriye çalışması yapıyoruz da neticeye bakın. Bunlara rağmen biz bu mücadeleyi veriyoruz vermeye de devam edeceğiz” dedi.

Bu noktada Türkiye’nin ABD ve Rusya ikilisiyle samimi bir çalışmayı yürütmek istediğini kaydeden Erdoğan, NATO’ya mesaj vererek, “Türkiye-Rusya-İran bu da yürümeli. Çok daha önemlisi NATO ülkeleri olarak NATO’nun buraya şu ana kadar eğilmediği süreci gözden geçirmesi lazım. 3-4 Aralık tarihlerinde İngiltere’deki liderler zirvesinde bunları gündeme getireceğiz. NATO ne iş yapıyor, 5. madde ne işe yarar? Bunları gündeme getireceğiz. Bunları belgeleriyle ortaya koyacağız. Dünyada ihtiyaç olunca Türkiye’yi haberdar edeceksin, terör mücadele konusunda Türkiye’yi yalnız bırakacaksın. Ücret ödeme konusunda Türkiye ABD’den sonra ikinci üçüncü sırada yer alıyor” açıklaması yaptı.

Avrupa Birliği’ne Suriyeliler anımsatmasıyla Doğu Akdeniz tepkisi

Erdoğan Avrupa Birliği’nin, Doğu Akdeniz dolayısıyla Türkiye aleyhine aldığı kararlara da tepki göstererek, AB’nin yönetim pozisyonlarındaki isimleri hedef alarak Türkiye’nin Kıbrıs’taki pozisyonunu unuttuklarını söyledi. Erdoğan, “Bir şeyi bir defa Avrupa Birliği unutuyor. Görev yapanların çoğu yeni. Maalesef yeniliğin verdiği cehaletle bunlara yaklaşıyorlar. Biz garantörüz, Yunanistan ve İngiltere de öyle. Bizim garantör olarak burada haklarımız var. Münhasır ekonomik bölge denilen yerlerde de bizim haklarımız var. Bunlar uluslararası hukuktan kaynaklanan haklar. Uluslararası hukukun hak vermediği ülkeler gelip çalışma yapıyorlar ama ‘Türkiye giremez, yaptırım uygulayacağız’ diyorlar. Siz zaten ‘Aldık alacağız’ diye Türkiye’yi oyaladınız.Türkiye’ye karşı verdiğiniz sözleri tutmadınız. Bunlara karşı köşeli ifade kullandığınızda kötü oluyorsunuz. Müzakere masasında olmak bizi bağlamaz. Müzakereler bir anda bitebilir. 4 milyon mülteciyi barındıran Türkiye’ye karşı takındığınız tavrı iyi bilin. Daha önce söyledim, hafife alıyor olabilirsiniz. Kapılar açılır, DEAŞ’lılar gönderilir sonra siz başınızın çaresine bakın. Kıbrıs’taki gelişmelerle ilgili gözdağı vermeye kalkmayın” dedi.

Erdoğan, beraberinde eşi Emine Erdoğan, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’la birlikte Washington’a yola çıktı. Heyette, AKP Genel Yaşkan yardımcıları Mahir Ünal ve Ömer Çelik de yer aldı.

Amerika’nın Sesi tarafından geçilen tüm haberlerde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Haberler web sayfamızda otomatik olarak haber sitelerinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.