Erdoğan Putin ve Merkel’le Telefonda Görüştü 

Erdoğan Putin ve Merkel’le Telefonda Görüştü 

ABONE OL
22:35 - 05/05/2021 22:35
Erdoğan Putin ve Merkel’le Telefonda Görüştü 
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir telefon görüşmesi yaptı.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’nda yapılan açıklamaya göre, görüşmede, Türkiye-Rusya ilişkilerini geliştirecek adımlar, Corona virüsüyle mücadelede işbirliği ve bölgesel konular ele alındı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yapılan anlaşma kapsamında Rusya’dan Türkiye’ye gönderilecek Sputnik V aşısının sevkiyatının planlanan şekilde ilerlemesini beklediklerini belirtti.

Erdoğan, iki ülkenin pek çok alanda tesis ettiği işbirliğine aşı üretiminin dahil olmasından büyük memnunluk duyduğunu ifade etti.

Suriye’de kalıcı istikrarın sağlanmasında Türk-Rus işbirliğinin önemine işaret eden Erdoğan, Dağlık Karabağ konusunda da bölgesel normalleşme ve istikrar sürecinin iyi kullanılması gerektiğini dile getirdi.

28 Nisan’daki Bilim Kurulu toplantısının ardından açıklamalarda bulunan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da Rusya’da geliştirilen Corona virüsü aşısı Sputnik V için 50 milyon dozluk anlaşma yapıldığını belirtmişti. Koca, bu dozların tamamının 6 ay içinde tedarik edileceğini, ilk sevkiyatın ise Mayıs ayında gerçekleşeceğini söylemişti. Koca Sputnik V aşısının Türkiye içinde üretimine başlanması için teknoloji transferi yapılacağını da kaydetmişti.

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu ise 30 Nisan’da Rusya’da geliştirilen Corona virüsü aşısı Sputnik V’in acil kullanımına onay vermişti.

Rusya son olarak Corona virüsü vakalarının arttığı gerekçesiyle Türkiye’ye uçak seferlerine 15 Nisan ve 1 Haziran arasında kısıtlama getireceğini açıklamıştı. Karar iki ülke arasında siyasi gerilimin arttığı bir döneme rastladı.

Rusya’nın ekonomisi önemli ölçüde turizm gelirlerine bağlı olan Türkiye’ye uçuşlara kısıtlama getirmesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski ile İstanbul’da görüşmesinin ardından gelmişti.

Erdoğan Merkel’le de görüştü

Cumhurbaşkanı Erdoğan ayrıca Almanya Başbakanı Angela Merkel ile bir video konferans görüşmesi yaptı.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, görüşmede, Türkiye-Almanya ilişkileri ve bölgesel konular ele alındı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Almanya’nın içine girdiği genel seçim sürecinin ardından yeni dönemde de Türkiye-Almanya ilişkilerinin sağduyulu ve stratejik bakışla gelişeceğine inandığını belirtti.

Açıklamaya göre, Türkiye-Avrupa Birliği ilişkilerinde yakalanan ivmenin kaybolmaması gerektiğini belirten Erdoğan, Yunanistan’ın tahrik eylemlerini sürdürdüğünü, Ege’de uluslararası hukuka ve vicdana aykırı olan geri itme hadiselerinin artarak devam ettiğini, tüm bunlara rağmen Türkiye’nin itidalli tutumunu koruduğunu dile getirdi.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Erdoğan, NATO’nun imkan ve kabiliyetlerini de kullanmak suretiyle Afganistan’a desteğin en etkin biçimde nasıl sürdürebileceğini ele almak gerektiğini belirterek, Libya’nın istikrarı için Milli Birlik Hükümeti’ni desteklemeye devam edeceklerini, bu kapsamda Almanya’yla işbirliği yapmaya da hazır olduklarını söyledi.

VOA tarafından geçilen Erdoğan Putin ve Merkel’le Telefonda Görüştü  haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Erdoğan Putin ve Merkel’le Telefonda Görüştü  haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Erdoğan Putin ve Merkel’le Telefonda Görüştü  haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.