DOLAR

32,4504

-0.15%
EURO

34,8290

-0.66%
ALTIN(gr)

2.441,26

0,23%
BİST 100

9915.62

0,23%
Erdoğan İndirim Yerine Avrupa Kıyaslaması Yaptı

Erdoğan İndirim Yerine Avrupa Kıyaslaması Yaptı

ABONE OL
16:01 - 17/02/2022 16:01
Erdoğan İndirim Yerine Avrupa Kıyaslaması Yaptı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, kamuoyundaki elektrik ve doğalgaz hizmetleri fiyatlandırmasında indirim beklentisine karşın “Fedakarlığı sadece devletten beklemek ne gerçekçidir, ne hakkaniyetlidir. Konutlarda aylık 200 kilovat üzerinden bakıldığında, Türkiye, Avrupa’daki 34 ülke arasında vatandaşlarına en uygun fiyatla elektrik hizmeti sunan 3’üncü ülke durumundadır. Türkiye, 100 metreküplük tüketime 18,5 avroluk faturayla Avrupa’nın vatandaşına en ucuz doğal gaz hizmetini sunan ülkesidir” açıklaması yaptı.

Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Kabinesi toplantısı ardından kameralar karşısına geçtiğinde elektrik ve doğalgaz zamlarında geri adım atılabileceği ihtimaliyle ilgili sadece elektrik için kademeli tarife uygulamasında yeniden düzenleme mesajı verdi. Geçtiğimiz kabine toplantısında 150 kilovatsaat olan en düşük tarife dilimini 210 kilovatsaate yükselttiklerini belirten Erdoğan, “Ocak ayı itibarıyla tüketicilerin yüzde 64’ünün düşük tarifeden faydalandığını, yüzde 36’lık bir kesimin de üst tarifeden fatura ödediğini göstermektedir. Bugünkü toplantımızda yeni adımlar kararlaştırdık. Öncelikle 210 kilovatsaate kadarki düşük tarife ve 210 kilovatsaatin üzerindeki yüksek tarife rakamları ilgili kurumlarımız tarafından vatandaşlarımız lehine yeniden değerlendirilecektir. Ticari işletmelerimiz için de küçük esnaf ve sanatkarı koruyacak şekilde benzer bir kademelendirme yapılacaktır” ifadesini kullandı.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) son olarak ibadethane statüsünde değerlendirmeleri gerektiği yönünde karar aldığı cemevleri konusunda ise olumlu karar alındığı ortaya çıktı. Erdoğan, “Sivil toplum kuruluşlarının elektrik aboneliği de ticarethane statüsünden konut statüsüne dönüştürülecektir. Böylece, dernekler, vakıflar, cemevleri dahil ticarethane statüsünden fatura ödeyen kuruluşların elektrik bedelleri önemli oranda düşecektir” dedi. Bu açıklamasıyla Erdoğan, AİHM’in kararı doğrultusunda cemevlerine ticari işletme statüsünde elektrik ve doğalgaz faturalandırması yapılması uygulamasına son verileceğini talimatını açıklamış oldu.

Kılıçdaroğlu: Millet faturalarıyla yüz üstü bırakıldı

Bu arada Erdoğan’ın açıklamasıyla indirim kararı ortaya çıkmayınca CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Twitter paylaşımında “Günlerdir bile isteye, göz göre göre beklentiye sokulan milletimiz, bir kez daha elektrik faturalarında yüz üstü bırakılmıştır. Milletimize söz verdim; bu mücadelemin sonu değil, daha başlangıcı!” diyerek tepki gösterdi.

Erdoğan ise kabine açıklamasında eski ve yeni Türkiye kıyaslamalarıyla AKP’nin 2002’den beri sürdürdüğü iktidarında ekonomi başta olmak üzere her alanda ilerleme sağlandığı yönündeki görüşlerini yineledi. Erdoğan, ekonomiye ilişkin “pembe tablo” çizdiği ifadelere imza attı. Erdoğan, özetle “Bahar mevsimiyle birlikte canlanacak turizm, inşaat ve tarım sektörleri istihdamı daha da yukarıya taşıyacaktır. Elbette hayat pahalılığının yol açtığı sıkıntılar vardır, elbette sokakta, tezgahta, vitrinde canımızı yakan fiyat artışları vardır, emin olun hepsi de geçidir, konjonktürel. Asgari ücretten memur ve emekli maaşlarına kadar tüm çalışanların gelirlerinde yüksek oranlı. Halihazırdaki en önemli sorumuz yüksek enflasyondur. İnşallah onun da üstesinden her geçen ay inişini görerek geleceğiz. Avrupa’dan Amerika’ya kadar tüm gelişmiş ülkelerin ve gelişmekte olan ülkelerin çoğunun önümüzdeki döneme ilişkin en önemli sıkıntısı, sancısı, krizi işsizliktir. Bunun için Batıdaki merkez bankaları enflasyonları altı-yedi kat arttığı hâlde faizleri kayda değer oranlarda yükseltmekten ısrarla kaçınıyor, kendi ekonomi teorilerine yıllarca bize yaptıkları dayatmalara aykırı bir politika izliyorlar. Daha da önemlisi, bunların çoğunun zaten kırılgan olan siyasi ve sosyal yapılarının ortaya çıkacak işsizlik krizinin altından kalkıp-kalkamayacağı da meçhuldür. Hamdolsun, biz Türkiye ekonomi modeli diye ifade ettiğimiz, çerçevesini ve yönünü kendimizin belirlediği bir politikayla süreci tam tersine çevirmeyi başardık” iddialarında bulundu.

Enerji fiyatlarını Avrupa kıyaslamasıyla yorumladı

Muhalefet cephesindeki eleştirilere karşılık “Aziz milletim; son dönemde üzerinde en çok konuşulan, en çok söz söylenen, en çok istismar edilen hususlardan biri de enerji fiyatlarıdır. Türkiye bugün enerji konusunda elektriklerin yokluğunu değil, sadece fiyatını tartışabiliyorsa bunu geçtiğimiz 20 yılda 32 bin megavattan 100 bin megavat seviyesine çıkardığımız kurulu enerji gücüne borçludur” diyen Erdoğan, elektrik ve doğalgaz hizmetlerindeki fiyatlarıyla ilgili Avrupa ile kıyaslama yaptı.

Erdoğan, özetle, “Küresel düzeyde doğal gaz fiyatları 10 kat, kömür fiyatları 5 kat, petrol fiyatları 3 kat artmıştır, dolayısıyla dünyanın her tarafında üstelik de bizden her bakımdan çok daha yüksek oranlarla bu fiyat artışları günlük hayata yansımaktadır. Konutlarda aylık 200 kilovat üzerinden bakıldığında, Türkiye, Avrupa’daki 34 ülke arasında vatandaşlarına en uygun fiyatla elektrik hizmeti sunan 3’üncü ülke durumundadır. Ülkemizdeki elektriğin 200 kilovata denk gelen tutarı 18 avro iken, bu rakam mesela Norveç’te 35 avro, Fransa’da 45 avro, Hollanda’da 60 avro, Belçika’da 92 avro, Almanya’da 100 avrodur. Aynı miktardaki tüketim bedelini asgari ücretle mukayese ettiğimizde, ülkemizde yüzde 5,5’luk bir oran karşımıza çıkarken, Almanya’da yüzde 6,2’lik, Bulgaristan’da yüzde 7,5’luk, Çekya’da yüzde 10’luk, Romanya’da yüzde 15’lik oranlarla karşılaşıyoruz. Benzer bir tablo doğal gaz konusunda da geçerlidir. Türkiye, 100 metreküplük tüketime 18,5 avroluk faturayla Avrupa’nın vatandaşına en ucuz doğal gaz hizmetini sunan ülkesidir. Bu rakam Macaristan’da 30 avro, Polonya’da 63 avro, Yunanistan’da 100 avro, İtalya’da 156 avro, Almanya’da 256 avro düzeyine yükselmektedir. Doğal gaz fiyatının asgari ücretle mukayesesinde de ülkemiz yüzde 5,6 ile en uygun fiyat konusunda yine ilk sıralarda yer alırken, bu oran Macaristan’da yüzde 9’luk, Yunanistan’da yüzde 13’lük, Almanya’da yüzde 15,2’lik, Romanya’da yüzde 31’lik seviyelere çıkmaktadır” diye anlattı.

Hanelere sosyal yardım desteği vaat etti

Sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları aracılığıyla 4 milyon hane için yılda iki defa da ödenmek üzere 450 ile 1150 lira arasında değişen miktarlarda doğalgaz desteği verileceğini söyleyen Erdoğan, “Kronik hastaların ve yaşam destek cihazına bağlı olarak hayatını sürdüren kişilerin bulunduğu haneler için bu rakama yüzde 5 ilave yapılacaktır. Bu destek için başvurular 81 ilimizin tamamında Cuma günü başlayacaktır. Elektrik desteğinde de hâlen 2,1 milyon hane olan kapsamı 4 milyon haneye çıkartıyoruz. Ayrıca sosyal güvenlik şemsiyemizin hem kapsama alanını, hem etkisini genişletecek 15 milyar liralık yeni bir sosyal destek paketiyle ilgili hazırlıklara da başlanması talimatını verdik” diye konuştu.

Erdoğan, ilaveten “güneş ve rüzgar enerjisi yatırımcılarına KDV istisnası ve Gümrük Vergisine ilave olarak yüzde 30 oranında vergi indirimi, 6 yıl boyunca sigorta prim işveren hissesi desteği sağlamış oluyoruz” açıklamasında bulundu.

Tarım sektörüne indirim mesajı verdi

Erdoğan, kabine açıklamasında tarım sektörüne mesajlar vererek, “Yarından itibaren can gübresi, amonyum sülfat ve nitro power gübrelerinde de yüzde 30’luk indirime gidiliyor. Hayvancılıkla uğraşan vatandaşlarımızın girdi maliyetlerini düşürmek amacıyla yine yarından itibaren karma hayvan yemi yüzde 12 indirimle satılmaya başlanacaktır. Pancar üreticilerimizin Mart ayında alacakları pancar bedellerinin ödemesini 1 ay öne çekiyor, Cuma günü hesaplarına yatırıyoruz. Ayrıca, 2021 yılı pancar alım fiyatının üzerine ton başına 15 lira prim desteği ödüyoruz. Bu sezonun pancar alım kesin fiyatını da hasattan önce açıklayacağımızı tekrar hatırlatmak istiyorum” dedi.

Erdoğan, gençlere de seslenerek, “Sözlerimi yurtlarda kalan yükseköğrenim öğrencilerimize vereceğimiz bir müjdeyle tamamlamak istiyorum. Bilindiği gibi gençlerimizin talepleri üzerine yurtlarda 16 gigabayt olan internet desteğini 2 kat artışla 32 gigabayta çıkardık. Şimdi de akademik yarı yılın ikinci döneminden başlamak üzere yurtlarda kalan gençlerimize verdiğimiz beslenme yardımını aylık 570 liradan yaklaşık üçte 1’lik artışla 750 liraya yükseltiyoruz. Böylece üniversite öğrencilerimizi enflasyon sebebiyle yemek ücretlerinde yaşanabilecek muhtemel artışlara karşı koruma altına almış oluyoruz. Beslenme yardımında yaptığımız bu artışın Kredi ve Yurtlar Kurumu yurtlarında kalan 745 bin öğrencimize hayırlı olmasını diliyorum” diye konuştu.

VOA tarafından geçilen Erdoğan İndirim Yerine Avrupa Kıyaslaması Yaptı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Erdoğan İndirim Yerine Avrupa Kıyaslaması Yaptı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Erdoğan İndirim Yerine Avrupa Kıyaslaması Yaptı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
Tüm Yorumlar (1)
  • Mert

    Dün akşam konuştu dikkat edenler olduysa duymuştur, bu kadar cahil adam, Avrupa ülkelerinde elektrik doğalgaz fiyatları hakkında söylediği hep yalan, artık kimse danışmanları bilmem ama, eminimki kendisine düşman. Bu kadar da olmaz artık hiç kimsenin benim aklımla oynamasını tahammülüm olamaz.
    Adam vatanda bizim Devlet de bizim diyor. Defaatle şahsım Devletim dedi canlı yayında bunu herkes duydu. Sanki babasının malı. Adam geldi Türkiye’nin en tepesine oturdu Ülkeyi sahiplendi başımıza bela oldu. Halk sen kimsin demiyor herkes hipnoz altında, Dindar imam hatipli adamla.
    Yumurta tüketmekte hayal oldu ülkemiz türkiye’de.
    Bunlara oy verenler de kömür bulamıyor ısınmaya ne kadar cahil milletiz.

    Yanıtla
    +0
    -0