Erdinç Utku’dan mizah dersleri

Erdinç Utku’dan mizah dersleri

ABONE OL
00:28 - 20/03/2024 00:28
Erdinç Utku’dan mizah dersleri
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Belçika’da yaşayan „“Mizah Yazarı“ Erdinç Utku’nun Almanya’nın çeşitli kentlerini içeren “mizah ve iletişim turnesi“nin son durağı Frankfurt oldu.

Haziran Kültürevi’de gerçekleştirilen geleneksel “Felsefe Kulübü“ toplantıları kapsamındaki toplantıda Utku, hem “Mizah ve İletişim“ başlığı altında neşeli bir sunum gerçekleştirdi, hem de Cumhuriyet gazetesinde yayınlanan aforizmalardan oluşan yeni kitabı “Yüksek Yerilim Hattı“nı tanıttı.

Mizahın iletişimde etkili kullanımıyla ilgili araştırmalara dayanan teorik bilgileri, kendi pratiğinden zengin örnekler eşliğinde aktaran Utku, sunumunda gülmenin insan sağlığına olan yararlarına ve bu konudaki güncel bilimsel bulgulara da yer verirken, gülmenin de bir bilimi olduğuna işaret ederken, dinleyicilerinin çoğu için yeni bir kavrama, gelontoloji (psikolojinin gülmenin vücuda etkilerini inceleyen dalı), değindi.

Utku’nun bir saati bulan sunumunun mesajı “İletişimde mizah etkilidir ancak hedef kitleye uymalı ve dozu iyi ayarlanmalıdır” oldu.

Toplantının ikinci bölümünde dinleyicilerinin sorularını da yanıtlayan Utku, “Mizah ezilenin yanındadır, yanında olmalıdır” dedi.

Utku, “iletişimde mizah yemekteki soğan gibidir. Uygun miktarda kullanılırsa tat verir, fazlası yemeği yenilmez hale getirir. Dozajı iyi ayarlamak ve uygun hedef kitleye uyarlamak lazım“dedi.

Duisburg, Berlin ve Frankfurt’taki sunumlara katılanlar, yazarın kitaplarından edinip, kendisine imzalatma olanağı da buldular.

ÖĞRENCİLİĞİNDEN BERİ MİZAH YAZARI

1966 yılında Tokat’ta doğan Erdinç Utku, 1985 yılında adım attığı mizah yazarlığı serüveninde Gırgır, Fırt, Gümgüm ve Solak gibi dergilere mizahi yazılar ve televizyonlara skeçler yazdı. ODTÜ Gülmece Topluluğu’nun kurulmasına öncülük etti. 6 kitap, 1 çizgi roman senaryosu, 11 komedi ve 3 çocuk oyununa imza attı. Belçika’da 2004 yılında yayın hayatına başlayan Binfikir Gazetesi ve internet sitesinin kurucuları arasında yer alan Utku, yaşamını sürdürdüğü Belçika’da yazıp yönettiği oyunlarla toplumsal sorunları sahneye taşıyor, mizah yazarlığı serüvenini gazete yazıları ve kitaplarıyla sürdürüyor.

Utku‘nun şimdiye kadar çıkan kitapları şöyle ZapteDİLemez ki (1990), Akıntıya Yürek Çekmek (1998), Amerikanca Hayatımıza Türkçe Altyazılar (2003), Türkçe Ağlayan Köpek (2015), Eyvah Zayıflıyorum (2021), Yüksek Yerilim Hattı (2023).

Gürsel Köksal/Frankfurt

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.