ENERJİ TASARRUFU

ABONE OL
13:53 - 28/10/2022 13:53
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Ukrayna savaşıyla birlikte enerji fiyatları arttı. Ödeme zorlaştığı gibi doğalgaz miktarı azaldı. Avrupa Rusya’yı cezalandırırken kendisine zarar veriyor.

Zaman zaman doğalgaz boruları kapatılıyor. Soğuk kış ayları toplumu bekliyor. Sivil savunma uyarıları yapılıyor. Soğuk ve karanlık kış gelmeden önce alınacak önlemler basın ve medyada duyuruluyor.

Ekonomide firmalar önerileri ciddiye alıyor. Özel ev ekonomisinde aile ve bireyin alacağı önlemler, küçük adım gibi görülse de toplam olarak etkili olabilir.

Enerjide idareli olmak elektrik ve gaz kullanmada başlıyor. Ekim ayında başlayan ısınma Nisan ayı sonuna kadar devam ediyor. Tavsiye edilen oda sıcaklığı şöyle: Oturma odası 20, yatak 17, çocuk odası 20, banyo 22, mutfak 18 derece.

Havalandırmada pencereyi tam açıp, karşılıklı pencere açarken kaloriferi tamamen kapatmak. Pencereyi yukardan devamlı açık tutmak enerji kaybına sebep olur. En iyisi kısa süre ve sık sık havalandırmak.

Sıcaklığın azalmasıyla, banyoda yıkanma sonucu buharlaşması küflenmeye müsait oluyor. Bu nedenle iyi havalandırmak gerekiyor. Küf hem yapıya hem de sağlığa zarar veriyor.

Kaloriferde dolaşım iyi sağlanması için kireçlenmeye karşı önlem almalı. Isınma ayları dışında da zaman zaman kaloriferi açıp su akımı sağlanmalıdır. Kaloriferlerin önü mobilya ve başka eşyalarla kapatılmamalıdır. Aksi takdirde ısınan havanın odaya dağılması önlenmiş olur.

Daire yapısı uygun ise odaların kapısı kapalı tutulur, böylece oda sıcaklıkları farklı ayarlama mümkün olur.

Işık ve elektrikle çalışan aletleri açık bırakmamalı. Odayı terk ederken ışığı söndürmeli. Televizyon gibi elektronik gereçleri hazır komandoda bırakmayıp, tamamen kapatmalıdır.

Bu, internete bağlı aletlerde sorun olabilir, en iyisi uzmanlara, işi bilenlere kulak vermelidir. Birden fazla priz kablo tamamen kapatılanlardan kullanılmalı. İnternete bağlı makine ve aletleri tamamen kapatıp açarken daha fazla elektrik harcanır, baskı aleti gibi.

Çamaşır ve bulaşık makinelerini iyi doldurmalı. Çamaşırları mümkün olursa 40 derecede yıkamalı. Mikrop, virüs ve bakteriler altmış derecede ölüyor, iç çamaşır ve yatak takımları kırk derecede yıkanmaz. Kurutma makinesi yerine, çamaşırları oda sıcaklığında kurutmalı.

Kısa mesafelerde, araba yerine bisiklet kullanma hem enerji tasarrufu sağlar hem de spor yapılmış olur.

Tatilleri yurt içinde yapma tavsiyesi, Türk ve Türk kökenli Almanlar için kolay uygulanamaz. Türkiye’de olan bağlar buna engel olur.

Isınma aylarında Alman Turizm şirketleri başkanı, emekli Almanların kışı Türkiye’de geçirmeleri fikrine ilgi Antalya’dan geldi.

Ege ve Akdeniz bölgelerinde diğer turistik kentler de iyi organize olmalı ve bunu fırsata çevirmelidir. Bazı uçak şirketleri biletlerde bu aylarda emekliler için yüzde yirmi indirim uygulamaya başladı.

Almanya’da tahsilini yapmış Türk kökenli Almanca bilen ve emekli olan doktorlar, Alman emeklileri konuk edecek otellerde göreve çağrılıyor.

Bu satırları yazarken, karşı binada yirmi dört saat ışığı açık komşuyu görüyorum. Krizden haberi yokmuş gibi davranan birey ve ailelere nasıl ulaşılır, bilmiyorum.

Arka avluda komşu IKEA mobilya mağazası gece gündüz ışığını açık bırakıyor. Günümüzde telefon edince karşında konuşacak insan bulmak kolay olmuyor. O düğmeye bas, öteki tuşa dokun ve arkasından müzik dinliyorsun.

Biraz bürokrasiye gülümsemeli. Eşim mobilya mağazasına telefon ediyor. Alışveriş arabalarınızı sokağımızdan alın. Yoksa çocuklar oynuyor, kıracaklar diyor. Görevli alamayız, eleman gönderemem, sokağı geçince sigortalı değiliz, diye cevap veriyor.

Enerji tasarrufu, idareli kullanma karikatür ve skeçlerde işe yaradı. Noel Baba gibi bacadan devlet baba girerse kontrol edilebilir, oda sıcaklığını da enerji bakanı kontrol edebilir.

Artan enerji fiyatları ülkede daha fazla insanın evsiz kalması, sokakta yaşama zorlanabilir.

Düşman Rusya/Putin ve sığınmacı Hristiyan Ukrayna’dan olunca hoş geldin kültürü geçerli. Asya ve Afrika’dan gelen sığınmacılar için aynı kanun işlemiyor. Kanunları yapan ve uygulayan insan olduğuna göre, kanun ve yasalar da ırkçı zihniyetli olabiliyor.

Yalnız Almanya’da değil tüm Avrupa’da toplumu zor günler bekliyor. Türk basın ve medyası dikkatle takip ediyor, Türk kökenli politikacılar sayesinde anında bilgi alınıyor.

Kriz aşırı sağ radikal partilerin oylarını yükseltiyor. Son Eyalet seçiminde sağcı göçmen düşmanı AfD partisinin oylarının yükseldiği görüldü. Dünya’ya Demokrasi dersi veren Avrupa’da, Demokrasiyi korumak her bireyin görevi ve sorumlu olduğunu gösteriyor.

Protesto ve gösterilerin hür olduğu Avrupa Birliği üye ülkelerde sokakların sağ partilere bırakılmaması, sosyal demokrat görüşlü insanların, karşıt gösteriler yapması olumlu bir gelişmedir.

Enerjiyi idareli kullanma, savaştan önce de iklim ısınmasına karşı uygulanması zorunluydu. Çevre bilinci olan vatandaşlar önce de tutumlu davranıyordu. Fakat şimdi biraz daha dikkatli olmada fayda vardır.

Enerji fiyatları kira masrafını geçerse birçok dernek, vakıf gibi sivil kuruluşların çalışmalarına devam etmesi zorlaşacak.

Bu nedenle dikkatle takip edip, yardım alma imkânları için danışma vakit geçirmeden yapılmalıdır.

Her şeyden önce paniğe kapılmadan sağ duyulu davranarak, sivil savunma çantası hazır bulundurmalı. Mum, el lâmbası ve pilli radyo aniden karanlıkta kalınırsa işe yarar. Çantada kimlik belgeleri, banka kartları ve nakit para bulundurmalı. Evde iki hafta yetecek erzak tavsiye ediliyor.

Aç kalmayın, aydınlıkta kalın!

 

 

 

İlter Gözkaya-Holzhey

Berlin, 27.10.2022

eMail: [email protected]

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.