DOLAR

32,4574

-0.1%
EURO

34,7982

-0.52%
ALTIN(gr)

2.441,42

0,23%
BİST 100

9941.91

0,23%
‘‘En Önemli Önceliğimiz Enflasyonla Mücadele’’

‘‘En Önemli Önceliğimiz Enflasyonla Mücadele’’

ABONE OL
16:27 - 30/05/2022 16:27
‘‘En Önemli Önceliğimiz Enflasyonla Mücadele’’
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, enflasyonda küresel emtia artışına bağlı yükselmenin geçici olduğunu, enflasyon kaynaklı yüksek fiyat artışına maruz kalan halka hükümetin ciddi destek verdiğini söyledi.

Türkiye Bankalar Birliği’nin İstanbul’da düzenlenen 65. Genel Kurulu’nda konuşan Hazine ve Maliye Bakanı, yalnız Türkiye’nin değil tüm dünyanın yüksek enflasyonla mücadele ettiğini ifade etti.

Nebati: ‘‘Enflasyonla mücadeleyi en önemli öncelik olarak görüyor ve adımları atıyoruz’’

Nebati, Rusya-Ukrayna savaşının da tetiklediği bu konjonktürde hükümetin en önemli önceliğinin enflasyonla mücadele olduğunu dile getirdi.

Hazine ve Maliye Bakanı, ‘‘Küresel ekonomi zor bir dönemden geçiyor. Salgının tetiklediği sıkıntıların ardından geçtiğimiz Şubat ayında başlayan Ukrayna savaşı devam ediyor. Bu durum, salgın sonrası toparlanma eğilimindeki küresel ekonomide sıkıntıları derinleştirmiş oldu. Emtiadaki yüksek artışlar, tedarik, taşımacılıkta artışlar tüm dünyada enflasyonun sert biçimde yükselmesine sebep oldu. Gelişen ve gelişmekte olan tüm ülkeler son 40 yılın en yüksek enflasyon oranlarıyla mücadele ediyor. Yaşanan tüm bu olumsuz gelişmeler karşısında biz mevcut kaynakları etkin kullanarak vatandaşın, üreticinin maruz kaldığı yüksek fiyat artışlarını ciddi oranda sübvanse ediyor ve birçok destek veriyoruz ve vermeye devam ediyoruz. Bizler de ülkemizde enflasyonla mücadeleyi en önemli öncelik olarak görüyor ve adımları atıyoruz. Enflasyondaki yükselişte arz yönlü maliyet artışı faktörlerin ön plana çıktığını ve görünümdeki bozulmanın geçici nitelikte olduğunu düşünüyoruz’’ dedi.

Merkez Bankası Beklenti Anketi’ne göre enflasyon artışı Mayıs’ta da devam etti

Her ne kadar Nureddin Nebati hükümetin enflasyonla mücadeleyi öncelik olarak belirlediğini söylese de Türkiye’de Nisan ayında yüzde 7,25 artışla kaydedilen yıllık yüzde 69,7’lik enflasyon oranı, ekonomik krizin yaşandığı 2001 yılında ulaşılan (yüzde 68,5) yıllık enflasyonunun üzerine çıktı.

Türkiye İstatistik Kurumu, Mayıs ayı enflasyonunu Cuma günü açıklayacak. Merkez Bankası Beklenti Anketi’nde Mayıs ayında yüzde 3,97’lik artış beklentisi oluştu.

‘‘Cari açık sorununu kökten çözmek için hazırladığımız ekonomik modeliyle büyümeye devam ediyoruz’’

Türkiye İstatistik Kurumu, Salı günü Türkiye’nin 2022 yılına ilişkin Gayrisafi Milli Hasıla ilk çeyrek sonuçlarını açıklayacak. Hazine ve Maliye Bakanı, ilk çeyrekte yüzde 7’lik bir artış beklediğini söylerken ekonomi yönetiminin cari açık sorununu çözmeye odaklandığının da altını çizdi.

Nebati, ‘‘Makro ekonomik ve finansal istikrarı güçlendirerek yüksek katma değerli yatırımları teşvik edecek şekilde tasarladığımız, odağında üretimi, yatırımı, ihracatı ve istihdamı arttırmak olan Türkiye Ekonomi Modeli’mizle kararlı bir şekilde ilerlemeye devam ediyoruz. Türkiye’nin yakın geçmişte maruz kaldığı ve kronik sorun haline gelmiş cari açık sorununu kökten çözmek için hazırladığımız ekonomik modeliyle istikrarlı ve güçlü bir şekilde büyümeye devam ediyoruz. Yarın ilk çeyrek verileri açıklandığında inşallah hep beraber şahit olacağız. İlk göstergeler 2022 ilk çeyreğinde yıllık yüzde 7 civarında bir şekilde gerçekleşeceğine işaret ediyor. Sanayinin milli gelirdeki payının da artmasını bekliyoruz. İhracat rakamlarında da tarihte görülmemiş artışlar kaydediyor, rekorlar kırıyoruz’’ dedi.

VOA tarafından geçilen ‘‘En Önemli Önceliğimiz Enflasyonla Mücadele’’ haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. ‘‘En Önemli Önceliğimiz Enflasyonla Mücadele’’ haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan ‘‘En Önemli Önceliğimiz Enflasyonla Mücadele’’ haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.