Emekliler her hafta buluşup eski günleri yad ediyorlar

Emekliler her hafta buluşup eski günleri yad ediyorlar

ABONE OL
13:48 - 28/01/2024 13:48
Emekliler her hafta buluşup eski günleri yad ediyorlar
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Almanya’nın Nürnberg kentinde yıllarını çalışarak, bin bir zorluklarla geçirmiş bir gurup emekli, Villa Leon adlı Kültür Evinde her hafta Perşembe günleri toplanarak eski günlerini yad ediyorlar.

Sair günler ise, WhatsApp grubu üzerinden sohbetlerini devam ettiriyorlar.

GRUP NASIL OLUŞTU

Emekliler grubunun tarihçesi 1980’lere dayanıyor. Zamanın Türkdanış (AWO Arbeiter Wohlfart) ın danışma merkezindeki danışmanlarından merhum Alpay Şakar, Çay haus (Çayevi) inde buluşmalar tertip etmeye başladı. Bu toplantılarda müzikal çalışmalarının yanı sıra, emekliler ve çevresi, toplumsal bir inisiyatif grubu oluşturularak, emeklilerin buluşması zamanla geleneksel hale geldi.

YANLIZLIĞA ÇARE

Yıllar yılı kovalarken, şimdiki emekliler grubu da, Villa-Leon’da buluşup, ebediyete göç edenleri rahmetle anıyorlar ve bol bol sohbet etme imkânı buluyorlar. Bazen 35 kişi bazen daha az sayıda katılım oluyor. Gelemeyenler önceden arkadaşlarını bilgilendiriyorlar.

ÇOĞUNLUĞU KADINLAR TEŞKİL EDİYOR

Çoğu kez organizeyi üstlenen Fikri Karakuş, emeklilerin çoğunu kadınların teşkil ettiğini belirterek, bazılarımız erken emekli olmuş kişiler diyerek şu bilgileri verdi:

“Emekli dostlar zamanla tanışıp arkadaşlık bağları oluşturarak hem yalnızlıklarını azaltmış hem de güvenli bir ortamda bulunuyorlar. Bahara doğru sayımız Türkiye’ye gidenler nedeniyle azalıyor. Emeklilerimiz Türkiye’de hasret gideriyorlar.3-5 ay kalanlar var. Ama onlar WhatsApp aracılığı ile her zaman bizlerle irtibat ta kalıyorlar. Kalanlar toplantılara devam ediyor. Ben ve AWO’dan Ali Güngör başta olmak üzere, diğer arkadaşlarında katkıları ile, kolektif bir anlayışla organizemizi yürütüyoruz.”

ORTAK İHTİYAÇLAR KASADAN

Çay, şeker, kahve gibi ihtiyaçları, otak kasadan temin ediyoruz. Yiyecekleri herkes kendi yapıp getirebiliyor. Getiremeyeler ’de bağış kasasına birkaç Euro bırakıyor.

ha-ber.com/Taner TÜZÜN / NÜRNBERG

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.