‘Emanetinize sahip çıkacak belediye başkanları vadediyoruz’

ABONE OL
19:36 - 09/03/2019 19:36
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Türkiye Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin Diyarbakır İl Başkanlığınca İstasyon Meydanı’nda düzenlenen mitingde vatandaşlara hitap etti.

Diyarbakır’ı terör örgütünün zulmünden kurtardıkça şehrin çehresinin değiştiğini en iyi Diyarbakırlıların bildiğini dile getiren Erdoğan, şunları söyledi:

“Artık 10 sene öncesinin Diyarbakır’ı yok, İstanbul’a adeta örnek bir Diyarbakır var. Bu terör örgütü kalıntılarıyla bugünlere gelmedik, bunlara kayyum kardeşlerimizle geldik. Onlar, devletin kendilerine gönderdiği parayı Diyarbakır’a harcadılar ama birileri halkın mesajını yanlış anladı. Halkın kendilerine verdiği 80 milletvekili ve yüzün üzerinde belediye ile şehirlerimize ve ülkemize hizmet edecekleri yerde gidip siyasi söylemlerini bir avuç marjinale, iradelerini de terör örgütüne teslim ettiler.” 

<br class=”k-br” />

“Teröristleri kazdıkları çukura gömdük”

Devletin, belediyelere, vatandaşlara hizmet etmek için verdiği araç ve imkanları altyapı eksikliklerini gidermek için değil, çukur kazmak için kullandıklarını vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle dedi:

“Teröristlere verdikleri destekle oralarda yaşayan insanlarımıza ve esnafımıza hayatı zehir ettiler. Biz ne yaptık? Teröristleri kazdıkları çukura gömdük. Bu ülkede tek bir devletin olduğunu, onun da Türkiye Cumhuriyeti Devleti olduğunu gösterdik. Bununla yetinmedik, iradelerini götürüp terör örgütüne teslim edenleri de görevlerinden aldık. Bu ülkede kamu adına görev yapanların sadece halka ve devlete hesap vereceklerini gösterdik. Görevden aldığımız örgüt militanlarının yerlerine de tek amaçları ülkemize ve şehirlerimize hizmet etmek olan kayyumları atadık.”

Erdoğan, mitinge katılanlara yönelttiği, “Elinizi vicdanınıza koyarak cevap verin. Diyarbakır, terör örgütünün emrindeki militanlar döneminde mi hizmet gördü, yoksa şu anda bizim de adayımız olan kayyum döneminde mi hizmet gördü?” sorusuna “Kayyum” yanıtını aldı.

Diyarbakır Büyükşehir’de, Bağlar’da, Kayapınar’da, Yenişehir’de, Dicle’de, Bismil ve diğer ilçe belediyelerindeki görevlendirmeler sonrası verilen hizmetlerin terör örgütünün emrine girenlerden alınamayacağını vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti:

“Kayyumların verdiği hizmetleri, örgütün emrine girenlerden alabildiniz mi? Alamazsınız. Çünkü onların derdi hizmet etmek değil, örgüte selam durmaktır. Kimsenin kendi hevesleri, hırsları için koskoca bir şehrin geleceğiyle oynamaya, koskoca bir şehir hayatını zorlaştırmaya hakkı yok. Halka hizmet yerine ellerine örgütün tutuşturduğu bildirileri okuyan belediye başkanlarının kendilerine faydası yok ki şehirlerine olsun. Diyarbakır’a tırnak ucu kadar katkı sağlamayan, tam tersine sadece yük olan, sadece bedel ödeten örgüt artıklarından şehrimizi tamamen kurtarmanın vakti gelmiştir.”

“Korkmak yok. Kork Allah’tan korkmayandan” ifadesini kullanan Erdoğan, 31 Mart’ta Diyarbakırlılara “adam gibi belediye başkanları hizmet için çalışacak belediyeler” vadettiklerini söyledi. Erdoğan, “Biz bodrum katlarında teröristlerce sorguya çekilen, tokatlanan belediye başkanları değil, emanetinize sahip çıkacak karakterli belediye başkanları vadediyoruz. Diyarbakır artık Kandil yerine kendi şehrine hizmet edecek namuslu belediye başkanlarıyla yönetilmeyi hak ediyor.” diye konuştu.

Erdoğan, kentin şehrin kaynaklarını çukura, hendeğe gömen değil yatırıma, işe, aşa, istihdama dönüştüren ehil belediye başkanlarıyla yönetilmeyi hak ettiğini belirterek Diyarbakır’ın 31 Mart’ta tercihini bu yönde yapacağına inandığını söyledi. 

“Diyarbakır 31 Mart’ta, şehrimize sahip çıkıyor muyuz, irademize sahip çıkıyor muyuz, ‘tevazu, samimiyet ve gayretle memleket işi gönül işi’, ‘gönül belediyeciliği’ diyor muyuz, büyükşehir ve ilçelerimizde belediye başkan adaylarımıza sahip çıkıyor muyuz?” diye soran Erdoğan, meydandan aldığı “Evet” cevabı üzerine “Maşallah, tebarekallah Diyarbakır’a inanıyorum, Diyarbakır’a güveniyorum.” ifadesini kullandı. 

Erdoğan, Türkiye’nin tüm şehirlerinin olduğu gibi Diyarbakır’ın da bir geri kalmışlık meselesi olduğunu dile getirerek “Biz 17 yıldır gece gündüz çalışarak ülkemizin ve bölgemizin diğer şehirleriyle birlikte Diyarbakır’ı da geçmişte eşi benzeri görülmemiş hizmetlere kavuşturduk.” diye konuştu. 

Diyarbakır’a bugüne 41 milyar yatırım yaptıklarına işaret eden Erdoğan, “Laf değil. Bunları Bay Kemal anlamaz. Bunları bu HDP’liler anlamaz. Bunların eline para geldiği zaman Kandil’e gönderirler, biz ise milletin bu parasını Diyarbakır’a, eğitime, sağlığa, adalete, emniyete, yola, ulaşıma tarıma.” dedi. 

Kentte eğitim, spor, sağlık, altyapı, ulaşım, alanında hayata geçirilen yatırımlar ve sosyal yardımlar hakkında bilgi veren Erdoğan, ihtiyaç sahibi vatandaşlara, şehit yakınlarına, yaşlılara ve engellilere toplam 7,5 milyar liralık destek verdikleri bildirdi. 

“Bu HDP’de bunlar olur mu”

Diyarbakır’da toplam bin 242 yataklı 17 hastaneden oluşan 46 tesis kazandırdıklarını belirten Erdoğan, kente 2 şehir hastanesi birden yapılacağını bildirdi. Erdoğan, Kayapınar’daki 750 yataklı şehir hastanesinin ihale safhasında olduğunu, bin yataklı diğer şehir hastanesi için de arsa temini sağlandığını anlattı. 

“Bu HDP’de bunlar olur mu, onların böyle bir derdi var mı?” diye soran Erdoğan’a meydandakiler “Hayır” yanıtını verdi. Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Onlar sadece bodrum katlarında maalesef dayakla, tehditle insanları o şekilde tedavi ediyorlar. İşte 31 Mart’ta bu hesabı hep birlikte sormamız lazım. Benim Diyarbakırlı kardeşim böyle bir hastaneye layık değil mi? Ama bunların böyle bir derdi var mı? Bunların derdi çukur, bunların derdi çöp, bunların derdi çamur. Şu Diyarbakır’da yapılmış ne varsa bunları biz yaptık, biz. Bunların yapılmış en ufak bir şeyi yok. Biz de bu kayyum kardeşimizi Diyarbakır’a belediye başkan adayı yaptık.”

Erdoğan, kentteki 77 medeniyet şahikası eserin restorasyonunu gerçekleştirdiklerini bildirdi. Çukur eylemleri sırasında 187 hektarlık Sur alanının, 63 hektarının ciddi zarar gördüğünü hatırlatan Erdoğan, buradaki 3 bin 695 bağımsız birimi, 17 anıt tescilli yapıyı ve 638 korunmaya değer yapıyı hasarlı olarak tespit edip yeniden ihyasına başladıklarını anlattı. 

“Bunlar çok acımasız”

“Bunlar çok acımasız, buraları bombaladılar, o canım tarih kokan Osmanlı’nın mirası Kurşunlu Camisi’ni adete yıkılacak duruma getirdiler.” diyen Erdoğan, daha önce restorasyonları yapılan ancak çukur eylemlerinde zarar gören cami ve kiliselerin restorasyon çalışmalarının tamamlandığına işaret etti.

Erdoğan, Sur’daki 4 bin 922 hak sahibiyle uzlaşma sağlayarak bölgeyi yeniden ayağa kaldırdıklarını ifade ederek terör olaylarından zarar gören vatandaşlara toplam 120 milyon lira tutarında kira ve eşya yardımı yapıldığını söyledi. 

Diyarbakır kimliğinin önemli bir parçası olan bin 400 tarihi taş evi yeniden canlandırdıklarını dile getiren Erdoğan, Sur’da 152 bin metrekarelik alana millet bahçesi yaptıklarını, Dicle Vadisi Millet Bahçesi’nin yapımının ise sürdüğünü kaydetti. 

HDP milletvekillerinin konuşmalarından görüntüler izleten Erdoğan, “Bunlar ülkemizde ve bölgemizde hep birtakım güçlerin gönüllü veya paralı taşeronluğunu yapmışlardır.” dedi. Erdoğan, şöyle devam etti:

“Ne diyor? ‘1 Temmuz’a kadar eğer terörle mücadele yasasını kaldırmazsanız savaş kapıya dayanmıştır.’ Ne oldu? 1 Temmuzlar geçti. Ne yaptınız? Tam aksine biz Cudi’de bunları inlerine gömdük mü? Gabar’da, Tendürek’te gömdük mü? Kandil’de de gömeceğiz. Onlar kaçacak biz kovalayacağız. Bu alçaklar değil mi 13-14 yaşındaki kızlarımızı, çocuklarımızı dağlara kaçıranlar bunlar değil mi? Benim kardeşlerim aylarca Diyarbakır Belediyesinin önünde oturma eylemi yapmadılar mı? Peki o annelerin ahı ne olacak? Bunun hesabını sormayacak mıyız? Öyleyse 31 Mart bir fırsat, bunun hesabını sormamız lazım. Biz, Kürt kardeşlerimizin ne Irak’ta ne Suriye’de ne de başka bir yerde emperyalistlerin planlarına alet olmamaları için mücadele ediyoruz.”

“En çok da Kürt kardeşlerimiz için beka meselesi”

Kürtler üzerine oynanan oyunları bozduklarını aktaran Erdoğan, “Bu seçim en çok da Kürt kardeşlerimiz için bir beka meselesidir.” ifadesini kullandı. “Peki Kürt kardeşlerimizin eskiden beri birçok sıkıntıları yok muydu?” diye soran Erdoğan, şunları söyledi:

“Tabii vardı. Ama Türkiye’de her etnik unsurun kendine göre bir sorunu vardı. Hepsini aştık ve aşıyoruz. Daha güzel olacak, daha iyi günler var önümüzde. İşte biz böyle bir Türkiye’yi devraldık ama şimdi bambaşka bir Türkiye var. Hemen kolları sıvadık, eğitimde, sağlıkta, emniyette, bütün enerjide, tarımda yeni yeni adımlar attık. Bütün bunları da terör örgütünün saldırılarına, döktüğü kanlara, baskılarına rağmen başardık. Şimdi milliyetçiyim diye geçinen Meral Hanım bunlarla beraber değil mi? Saadet, CHP beraber değil mi? Omuz omuza beraber yürümüyorlar mı? Gelin bunların topuna 31 Mart’ta sandıkta bir ders verelim. Hazır mıyız buna? Hak ve özgürlük diyorlar değil mi? AK Parti iktidarında kazanılan hak ve özgürlükler hiçbir dönemde oldu mu? Bu ülkede Kürt kardeşlerimin hakkını, hukukunu, kültürünü, onurunu korumak için devrim niteliğinde işler yapan, risk alan varsa biz olduk.”

İnançlarına göre, insan sıfatıyla bu dünyaya gelen herkesin aynı ölçüde olduğunu vurgulayan Erdoğan, “Türk’üyle, Kürt’üyle, Arap’ıyla, Laz’ıyla, Boşnak’ı ile ayrım yok.” diye konuştu.

Şehitliklere gidin bakın

Asla ayrım yapmadıklarını ve yapmayacaklarını dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, şu değerlendirmeyi yaptı:

“Aynı topraklarda yaşadığımız, aynı güzellikleri paylaştığımız, aynı sıkıntıları çektiğimiz herkes, bu ülkenin eşit haklara sahip vatandaşıdır. Rabia’mıza gelelim. Ne diyoruz, tek millet. Bu ülkede yaşayan herkes etnik kökenine bakılmaksızın aynı millettir. Bizim millet anlayışımız budur. Tek bayrak diyoruz. Bu bayrağa rengini veren şehit kanları hepimizin ecdadının ortak mücadelesini temsil ediyor. Çanakkale’ye gidin, ülkemizin ve coğrafyamızın dört bir yanındaki şehitliklerimize gidin göreceğiniz şudur: Oralarda Urfalısıyla Bursalısı, Diyarbakırlısıyla Trabzonlusu, Anteplisiyle Kastamonulusu, Çorumlusu, Kerküklüsüyle Üsküplüsü, Haleplisiyle Selaniklisi koyun koyuna yatıyor. Aynı şekilde terör mücadelede 15 Temmuz’da verdiğimiz şehitlerimize bakın. 81 vilayetimizin her birinden evlatlarımızı görürsünüz. Şehitlerimizin, gazilerimizin, bayrağımızın yapmadığı ayrımı milletimize yapanlar alçağın ta kendisidir. Ne diyoruz, tek vatan. Bu ülkenin 780 bin kilometre karesinin her bir karışı bizim vatanımızdır. Hiç kimsenin namusumuz olarak gördüğümüz vatanımıza, evimize el sürmesine izin vermeyiz. Ne diyoruz, tek devlet. Bizim son devletimiz olan Türkiye Cumhuriyeti Devletinden başka devletimiz yok. Kendine başka devlet arayan istediği yere gidebilir.”

“Bugün ister Irak’ta olsun, ister Suriye’de olsun bölgemizde nerede bir Kürt, Arap ve diğer kökenlerden kardeşimiz varsa başı sıkıştığında aklına gelen ilk yer Türkiye’dir.” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İşte Kobani’den gelenler nereye geldi? Türkiye’ye geldi. Şu anda 200 bin Kobani’den gelen Kürt kardeşimiz Türkiye’de. Biz buyuz. Öyleyse 31 Mart’a hazır mıyız? Mazlumların yegane sığınağı her zaman bu topraklardır. Neden biliyor musunuz? Aslında bu bölgenin tek gerçek devleti Türkiye’dir de ondan.” ifadelerini kullandı.

Seçimlere 22 gün kaldığına işaret eden Erdoğan, alandakilerden çok çalışmalarını, büyükşehir ve ilçe belediye başkan adaylarına sahip çıkmalarını istedi. 

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.

AA ( Anadolu Ajansı ) tarafından geçilen tüm haberlerde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Haberler web sayfamızda otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.