Ekonomi çarklarını döndürecek tedbirlerin atılacağı bir döneme giriliyor

Ekonomi çarklarını döndürecek tedbirlerin atılacağı bir döneme giriliyor

ABONE OL
17:09 - 15/09/2020 17:09
Ekonomi çarklarını döndürecek tedbirlerin atılacağı bir döneme giriliyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best
ha-ber.com/Fikri Cinokur/Antalya

Albaraka Türk Genel Müdürü Melikşah Utku, katılım bankacılığının sektör pazar payının yüzde 7 olduğunu belirterek, pandeminin katılım bankacılığı açısından bazı sektörlere sekte vurduğunu söyledi.

Tüm dünyayı olumsuz etkileyen koronavirüs salgınının katılım bankacılığı açısından Türkiye’de de bazı sektörlere yatırımı sekteye uğrattığı belirtildi.

Albaraka Türk Genel Müdürü Melikşah Utku, moderatörlüğünü Finans Derneği Başkanı Dr. Batuğhan Karaer’in yaptığı online toplantıda Finans Derneği üyelerine ‘’Türkiye’de Katılım Bankacılığının Gelişimi ve Rolü’’ konusunda bilgi verdi.

Katılım bankacılık sektörünün bankacılıktaki pazar payının yüzde 7 olduğunu belirten Utku, bu payın Malezya gibi ülkelerde yüzde 25’i bulduğunu söyledi.

Katılımın bankacılığına Müslüman olmayan ülkelerde de ilgi gösterildiğini ifade eden Utku, sektörün küresel anlamda da büyümeye çalıştığına dikkat çekti.

Türkiye’de 2000’li yıllarda başlayan katılım bankacılığının sektördeki büyümesini her yıl iki katına çıkardığını vurgulayan Melikşah Utku, ‘’Katılım bankacılığında Türkiye, İslam ülkeleri arasında 6. sırada yer alıyor. Türkiye, önümüzdeki süreçte dünyada ilk 3 ülke arasına girebilir. Türkiye’de katılım bankacılığı sektörü hızlı büyüyor. Önümüzdeki süreçte bankacılık sektöründeki payını çok hızlı şekilde artıracağını öngörüyorum’’ dedi.

Sektörün gelişimi için oyuncu sayısının artması gerektiğini ifade eden Albaraka Türk Genel Müdürü Utku, şöyle devam etti.

‘’Bu sektörün gelişimi için mutlaka altyapısı için akademik destek şart. Tanıtıma daha fazla ağırlık verilmeli. Kısaca ekonomi ve iş dünyasında katılım bankacılığı iyi tanıtılmalı ve anlatılmalı.’’

Hemen hemen tüm sektörlerde müşteri ve paydaşları olduğunu anlatan Melikşah Utku,  pandemi nedeniyle büyük sıkıntı yaşayan turizm ve havacılık sektörüne de destek verdiklerini anımsattı. Utku, şunları kaydetti.

‘’Türkiye’de hemen hemen tüm sektörlere destekler veriyoruz.  İnşaatta son zamanlarda riskleri azalttık ve ilgimizi çektik.  Turizm sektörüne yönelik çalışmalarımızda oldu. Turizm sektörüyle güzel buluşmalarımız oldu. Devre mülk ve zincir otellerle çalıştık. Pandemi süreci bu çalışmalarımıza sekte vurdu. Havacılık sektöründe son zamanlarda kargo taşımacılığında iş modellerini revize ediyoruz. Enerji sektöründe güneş enerjisi sistemlerine destek veriyoruz Yenilikçi, inovatif modeller geliştiren sektörlere desteğimiz niye olmasın. Yeni arayışlar içindeyiz.’’

Pandemi nedeniyle ekonominin riske girmemesi için hükümetin gerekenleri yaptığını ifade eden Utku, ‘’Pandemi sürecinde kredi büyümesinde aşırıya kaçıldı. İhtiyacın üzerinde kredi büyümesi sağlandı. Ancak buna rağmen pandemiyle ilgili hem dünya da hem Türkiye’de belirsizlik sürüyor.  Pandemi sürecinin uzayacağını öngörüyoruz. Ekonomi çarklarını döndürecek tedbirlerin atılacağı bir döneme giriyoruz. Pandemiyle ilgili senaryolar pek iyi değil’’ diye konuştu.

Melikşah Utku, konuşmasının ardından Finans Derneği üyelerinin sorularını yanıtladı.

Inal

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.